Dünyaya bakış açınızı değiştirecek 10 kitap
Her kitap, farklı hayatların sizin yaşamınıza dokunmasını sağlayan farklı bir dünya. Dolayısıyla kuşkusuz her kitap özel. Ancak aralarında dünyaya bakış açınızı değiştirecek, kalbinizi umutla dolduracak ya da yaşadığınız hayatı ve sizi daha iyi anlayacak olanlar da var. İşte onlardan bazıları:
Sayfaları kaydırarak ya da klavyenizde yer alan ok tuşlarını kullanarak galerimizi gezebilirsiniz.
“Vurabilirsen eğer, saksağanı istediğin kadar vur. Ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.”
Adalet, eşitlik, özgürlük gibi konuları ele alan kitapta siyahi bir Amerikalının uğradığı haksızlık sonucu gelişen olaylar ele alınıyor. Irkçı ön yargıların hakim olduğu küçük bir kasabada geçen bu hikaye, giderek evrensel bir mücadeleye dönüşüyor.
“Sesimizin değerini ancak susturulduğumuzda anlarız.”
2014 Nobel Barış Ödülü sahibi Yusufzay’ın kaleminden çıkan kitap, bir otobiyografi. Taliban güçleri tarafından 15 yaşında vurulan ve ölümden dönen yazar, kitabında Pakistan’ın ücra bir köşesinden Birleşmiş Milletler’in koridorlarına uzanan hikayesini anlatıyor.
“Sonradan bulduğun bir şeyi yitirmek, her zaman daha zordur.”
Arkadaşlık ve sadakat temalarını işleyen kitapta Kabil’de farklı sınıflardan ailelerin çocukları olan Emir ve Hasan’ın hikayesi anlatılıyor. Aynı sütanne ile büyüyen bu iki arkadaştan Emir, daha sonra işgalden kaçıp California’ya gitse de Hasan’ı unutamaz.
“En korkutucu an, başlamadan hemen önceki andır.”
Otobiyografik özellikler içeren kitapta, King’in yazma tutkusunun nasıl başladığını, daha sonra nasıl ilerlediğini, ilk romanı çıktığında neler hissettiğini okuyoruz. Bazen eğlenceli, bazen de hüzünlü bir dil kullanılan kitapta King’in etkileyici yaşam hikayesine tanıklık ediyoruz.
“Dışarıdaki kötülük, içimizdeki kötülüğün özgür bırakılmış halidir.”
16 yaşındaki Pi, batan bir yük gemisinin ardından hayatta kalan tek insandır. Okyanusun ortasında kaldığı filikadaki arkadaşları ise bir kaplan, bir zebra, bir orangutan ve bir sırtlandır. Pi’nin açlık, suzuluk, soğuk, sıcak ve korku ile baş ettiği mücadelesi bizlere okunmaya değer bir hikaye sunuyor.
“Yaşadıklarım beni değiştirebilir, ama asla azaltamaz.”
Bir kız evlada sahip olmayan Maya Angelou, tanıdığı binlerce genç kızı kendi çocuğu olarak gördü. Onlara adadığı bu kitapta yazar, yaşamını, ilk aşkını, dünyayı nasıl gördüğünü anlatıyor.
“Herkes öleceğini biliyor. Ama kimse buna inanmıyor. Eğer inansaydık, farklı davranırdık.”
Hasta, yaşlı ve yatağa mahkum bir profesör ve onun eski öğrencisi arasındaki konuşmaları aktaran bu kitapta toplumdan aileye, evlilikten ölüme, yaşlanmadan hayat felsefesine kadar birçok konu işleniyor.
“Neden koyulduk buraya? Önce sevmeye, ve hikayenin sonu geldiğinde ölmeye meyilliyiz. Çok acımasızca, çok zalimce. Bunu sevmiyorum.”
Saunders’ın herkesin yaşadığı en olağan olaylara değindiği bu kitapta kendinizden bir şeyler bulacak, ama aynı zamanda Amerikan toplumu ve aile yapısına dair de çok şey öğreneceksiniz. İnsana özgü naifliği ve incinmişliği yücelten Aralığın Onu, güzel bir çağdaş edebiyat eseri.
“Buradayız, hayattayız. Sen ve ben ne yapabiliyorsak onu yapmak zorundayız.”
Veba salgınına yakalanmış bir İngiliz köyü olan Eyam’da köylüler, ölümden korktukları için cadı avına başlarlar. Özellikle fanatizme dair ilginç bir öykü olan bu kitapta bilim ile din arasındaki çatışmayı ve sıradan insanların belli durumlarda neler yapabileceğini görüyoruz.
“Hayat katman katman ve hep daha fazlası, daha yenisi ve daha derini var.”
Her gün aynı günü yaşadığınızı düşünün. İşte lise öğrencisi Sam’in yaşadığı tam olarak bu. Ölmeyi başaramayan bir genç kızın gözünden dünyayı göreceğiniz bu kitap, sizi her sayfada farklı bir yöne savuracak.