X

Dünyanın farklı bölgelerinden mutlaka keşfetmeniz gereken çaylar

Tüm dünyada sudan sonra en çok içilen ikinci içecek türü olan çayın tarihçesi M.Ö 2737 yıllarına kadar dayanıyor. Sofralarımızdan eksik olmayan ve onsuz bir hayat düşünemediğimiz çayı tatmanın tıpkı şarap tatmak gibi olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın dört bir yanında, farklı kültürlerin vazgeçilmezi olan çayı tatmak ve lezzetine varmak, hem uzmanlık gerektiriyor hem de keyifli bir keşif yolculuğu sunuyor. 

İşte dünyanın farklı bölgelerinden mutlaka keşfetmeniz gereken 7 çay.

Beyaz çay

Beyaz çay aslında siyah ve yeşil çay ile aynı Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilir ve tomurcukların henüz olgunlaşmadan işlenmesi sonrası elde edilir. Bu şekilde çay elde edilmek için toplanan tomurcukların yüzeyi beyaz tüylerle kaplı olduğu için ‘beyaz çay’ denilmektedir. Yeşil çay ve siyah çaydan farklı olarak beyaz çay, hiç fermantasyon işlemine uğramaz. Hindistan’da Mart ve Kasım ayları boyunca, haftanın her günü bu tomurcuklar toplanır. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu andıran hoş bir tat vardır. Yumuşak içimiyle keşfetmeniz gereken bir çay türüdür. 

Matcha çayı

Son dönemlerde giderek çok daha yaygın bir şekilde tüketilmeye başlanan matcha aslında yeşil çayın toz haline getirilmiş formudur. Gölgede yetiştirilen çay ağacı yapraklarından elde edilen matcha, Japonların çaya saygı ve nimetlerini sundukları geleneksel çay seremonilerinde içilir. Binlerce yıldır Japonlar için meditasyona yardımcı bir içecek olmuştur. Çin ve Japon kültüründe özel bir yeri olduğu için tüketilirken de özel eşyalarla sunulur. Zen inancının bir parçası olan bu çayı hazırlarken köpürme ve sıcaklık dengesi önem taşır. 

Çay seremonilerinde kullanılan sete yukarıdaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Japonya’da çay seremonilerinde öne çıkan 4 öğe vardır; saygı, sükunet, saflık ve uyum. Bu 4 öğe aslında Japonya başta olmak üzere Uzak doğu felsefesini de özetler. Bu seremonilere ‘Chanoyu‘ adı da verilmektedir.

Rooibos çayı

Bu çay, Güney Afrika’nın Western Cape bölgesinde, kırmızı çay olarak bilinen Rooibos yapraklarının özel baharatlarla karıştırılması sonucu elde edilir. Damakta meyve ve vanilya aromaları bırakan Rooibos çayı şekersiz olarak da keyifle tüketilebilir. Dilerseniz bal, süt ve limon ekleyerek de bu çayı tüketebilirsiniz. İçerisinde bulunan Rooibos yaprağı, tarçın, kakule, nane, karanfil ve portakal kabuğu yeni tatlar arayanlar için ideal!

Oolong çayı

Dünyanın farklı noktalarında yetiştirilen çayın lezzetini ve sertliği üzerinde, farklı hava şartları ve mevsimler belirleyici rol oynar. Çin Oolong çayı Nisan ayında hasat edilmeye başlanır ve bu süreç Mayıs ayı başına kadar devam eder. Sonbaharda da bir hasat dönemi daha vardır. Tayvan Oolong çayı ise Nisan ayında belirli dönemlerde hasat edilir.

Milk Oolong (Milky Oolong) çayı ise oolong çayları arasında farklı bir yere sahiptir. Tayvan bölgesinde yetişen özel oolong çaylarının yarı-top şeklinde sarılmasıyla elde edilen bu çay normalde sofistike bir tada sahip Oolong çaylarının özelliklerini taşır. Bunun yanı sıra doğal süt kremasını andıran bir tadı vardır. Bunun sebebi ise Milk Oolng çayının kurutma işleminden sonra süt ve su buharına maruz bırakılmasıdır. Farklı tatlar arayanların mutlaka denemesi gereken çayların başında gelir. 

Pu-Erh çayı

Pu-erh çayı, Çin’in Yunnan bölgesinde yetişir. Bu çay Çin’de, geleneksel yöntemlerle fermente edilen ve bu sayede yıllandırılarak içilebilen özel bir çay türüdür. Rivayetlere göre ismi, bir Çin halk masalından gelmektedir. Buna göre, çay toplarken en iyi yaprakları pantolonlarına saklayan Çinli köylülerin zamanla bu topladıklarını ‘pantolon içi’ anlamına gelen  ‘Pu-Erh’ olarak adlandırmasıyla almıştır. Tıpkı şarap gibi yıllandıkça tadını daha iyi bulur. 20-30 sene tadını kaybetmeden kalabilir. Çin’in mucizesi olarak kabul edilen Golden Pu-er zengin, yumuşak ve uzun süre damakta kalan aromasıyla en özel çaylar arasında yer alır.

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen yerel çayları keşfetmenin en lezzetli yolu Chado ile tanışın. Chado Oolong ve Pu-erh gibi nadir bulunan 52 çeşit çayı, çay severlerin beğenisine sunuyor. Tasarım demlikler, fincanlar, özel mumlar ve çay hakkında yazılmış kitapları da bulabileceğiniz Chado çaylarını deneyerek çay kültürünüzü genişletebilir ve tek başınıza ya da sevdiklerinizle en özel çayların keyfini çıkarabilirsiniz. Chado’nun özel çaylarını keşfetmek için burayaChado ile tanışın. Chado Oolong ve Pu-erh gibi nadir bulunan 52 çeşit çayı, çay severlerin beğenisine sunuyor. Tasarım demlikler, fincanlar, özel mumlar ve çay hakkında yazılmış kitapları da bulabileceğiniz Chado çaylarını deneyerek çay kültürünüzü genişletebilir ve tek başınıza ya da sevdiklerinizle en özel çayların keyfini çıkarabilirsiniz. Chado’ tıklayabilir, Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Aynı çayları içmekten sıkıldıysanız, farklı bir deneyim için Chado Monthly abonelik kutusuna abone olabilir ve her ay dünyanın farklı bölgelerinden gelen 3 çayla tanışabilirsiniz.

Türkiye’nin ilk ve tek kutu abonelik pazaryeri AydanAya.com`da yer alan diğer kutuları keşfetmek için tıklayın

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale