Rahat ve doğru bir iletişimin en temel koşulu düşüncelerin doğru bir şekilde aktarılıp anlaşılmasıdır. Bu yüzden hepimiz düşüncelerimizi rahatça aktarabildiğimiz, etkileyici, akıcı ve yanlış anlaşılmadığımız konuşmalar yapabilmeyi isteriz. Ancak işler her zaman yolunda gitmeyebilir ve bazen kendimizi ya da anlaşılmasını istediğimiz herhangi bir konuyu istediğimiz gibi aktaramadığımızı hissedebiliriz.
Şimdiye dek sayısız konuşmalar yapmış dünyaca ünlü oyuncu Alan Alda, bu konuyla ilgili olarak en temel şeyin konuşmamız esnasında karşımızda bizi dinleyen kişiyle “bağlantı kurabilmek” olduğunu belirtiyor. Bir başka ifadeyle; bizim anlattığımız şeye ve onu dinleyene odaklanmamız, dinleyeninse bize ve anlatılana odaklanabilmesi gerekiyor. Bu bağlantıyı kurabildiğimizde hem biz daha rahat konuşmaya başlıyoruz, hem de karşımızdaki kişi ya da kişiler bizi can kulağıyla dinlemeye istekli oluyor. Alda, iletişimde doğru bağlantıyı kurabildikten sonra ise yapabileceklerimizi aşağıdaki 3 maddede özetliyor:
İlginizi çekebilir: Gerginlik dolu ikili konuşmaları rahatça atlatmak için tüyolar
1. Bir konuşmada en fazla 3 önemli konuya yer verin
Alda, bireylerin bir konuşmanın ardından o konuşmaya dair en fazla 3 şey hatırlayabileceğini ifade ediyor. Dolayısıyla karşımızdaki kişilere hatırlamayacakları bilgiler vermek de boşuna bir çaba olmuş oluyor. Yaptığımız konuşmalarda anlatacağımız önemli konuların sayısı en fazla 3 olmalı. Alda, eğer aklınızda daha fazla önemli konu varsa bunları elemenizi öneriyor. Sadece 1 konuya yer vermeyi düşünüyorsanız, bu hepsinden daha iyi.
2. Anlatması zor şeyleri 3 farklı şekilde anlatın
Arkadaş sohbetlerinde, bir tartışma esnasında ya da işiniz gereği yaptığınız konuşmalarda anlatmanın zor olduğu konulara değinmek durumunda kaldığınızda bunu 3 farklı şekilde anlatmayı deneyin. Alda, bu şekilde dinleyicinin konuya dair 3 farklı boyuttan bir bakış açısı geliştirebileceğini ifade ediyor.
3. Anlaşıldığından emin olmadığınız konuları 3 kez tekrarlayın
Alda, bu son maddeye özellikle dikkat çekiyor. Konuşmanız sırasında değindiğiniz herhangi bir konunun anlaşıldığından emin değilseniz, bu konuyu konuşma boyunca 3 kez tekrarlamaya çalışın. Bu şekilde karşınızdakiler ilk seferinde aşinalık kazandıkları konuyu, tekrar tekrar duyduklarında tamamen anlama şansına sahip olacaklar.
İlginizi çekebilir: Topluluk önünde konuşma yapmadan önce gerginliğinizi gidermenin 9 püf noktası
Kaynak: bigthink