X

Dünya görüşünüzü genişletecek 4 kitap önerisi

Bambaşka bir yazı hazırlarken bu hafta için, kendimi birden okumaya başladığınız bu yazıyı hazırlarken buldum.

Bazı kitaplar vardır hepimizin hayatında yer edinen, bizlere belki de hayata tutunmayı öğreten. Kimilerinin hayatına ilham olurken, kimilerini uçurumun eşiğinden kurtaran, kimilerinin başucu kitabım diyebileceği, kimilerinin ise hayatımın kitabı diye adlandırabileceği.

Belki bir romandır, belki de kişisel gelişim kitabıdır sizin favoriniz. Bazıları için bir şiir kitabı bu etkiyi yaratırken, bazıları için bir çocuk kitabı olabilmektedir. Ama illa ki vardır her kitapseverin mutsuz, kırgın, hüzünlü anlarını güzelleştirebilecek bir kitap inanın.

Bunlar arasında kişisel gelişim kitaplarının karakter oluşumunu en iyi biçimde yapılandıran ve hayat enerjimizi en güzel biçimde yönlendiren kitaplar olduğu söylense de, benim gözümde başka türlerdeki kitaplar da tüm bunları yapabilmektedir.

Kişinin hayata bakış açısını değiştirecek, onun daha başarılı, daha sevgi dolu, daha iyi niyetli ve en önemlisi dünya görüşü daha açık bir kişi olmasını sağlayacak 4 kitabı paylaşmak istiyorum sizlerle bugün.

Bir çırpıda bitireceğiniz bu kitaplar dilerim bana iyi geldiği şekilde, sizlere de yol gösterici olurlar.

Şimdiden iyi okumalar.

Anne Frank’ın Hatıra Defteri / Anne Frank

“Hayata tutunmak” denildiğinde aklımıza gelenler listesinin baş sırasında yer alan biri o. Küçücük masum bir çocuktu diyebiliriz sanırım onun için. Son yıllarında yaşadıklarını anlattığı günlüğünü okurken, bir yandan gözyaşlarımızı tutmaya çalışıyor, diğer yandan o minicik yüreğiyle geleceğe olan inançları ve hayallerinden ilham alıyoruz.

Nazi dönemi denince Hitler’den sonra akla ilk gelen isimlerden olan Anne Frank, hayata bakışı ve düşünceleri ile, en önemlisi de yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayata olan sevgisi ile bizleri hayatın değerini anlamaya davet ediyor. Eğer olur da hayatınızın zorluklarla, hüzünlerle, kaybedişlerle dolduğunu düşünürseniz, hemen elinize bu kitabı alıp okumaya başlayın derim.

Savaş Sanatı / Sun Tzu

M.Ö. 6. yüzyılda Sun Tzu tarafından yazılmış bir savaş stratejisi kitabı olan Savaş Sanatı yıllar boyunca hayatın tüm alanlarında uygulanabilecek bir rehber kitap olarak benimsenmiştir. Aslında yaşamlarımızın da bir savaş kadar zorlu ve çetrefilli olduğunu düşünecek olursak, kitabın 13 bölümünde yer alan bu 385 maddeyi hayatımızda da uygulamayı deneyebiliriz. Hayatınızın her alanında şu an olduğunuzdan daha da başarılı bir birey olmak istiyorsanız bu kitaba şans verebilirsiniz.

Bir Sanatçı Gibi Araklayın / Austin Kleon

Yıllar önce kitapçıda görünce hemen ilgimi çekmişti. Bir sanatçı gibi nasıl araklanabilirdi merak etmiştim doğrusu. Elbette hepsi olmasa da birçoğunun başarılı bireyler olduğunu düşünecek olursak, onların yaptıklarını uygulayarak hayatımı daha da güzelleştirebilirim deyip hemen aldığım bir kitaptı.

Austin Kleon aslında daha iyi bir sanatçı olabilmek için kendisine yazdığı notları okudukça bunların yalnızca sanatçılar için değil, aksine tüm insanlar için yararlı bilgiler olabileceğini düşünmüş ve bu bilgileri kitap haline getirmiş çok satanlar listesindeki bir yazar.

Resimli ve minicik bir kitap olmasına rağmen, hayata dair içinde oldukça büyük bilgiler barındıran bu kitabı hayatına yaratıcılık katmak isteyen herkese tavsiye ederim.

Benim Kısa Tarihim / Stephen Hawking

Görüp görebileceğiniz en zor hastalıklardan biri olan ALS ile 50 yıldan fazla bir süre mücadele etmiş olan dahi bilim insanı Stephen Hawking’in otobiyografisi “Benim Kısa Tarihim” kesinlikle okunması gerekenler listesinde.

Son yüz yılın en başarılı kişilerinden biri olan, sayısızca ödül alan Hawking tüm yaşadığı zorluklara rağmen pes etmemiş ve hayatta birçoğumuzun belki de asla başaramayacakları şeyler başarmış muhteşem bir insandı.

Elbette otobiyografilerin hepsi birbirinden değerli ve ilham vericidir. Ancak onun hayatını okuyup, çektiği tüm o zorluklara rağmen nasıl da mutlu bir hayat yaşadığını anlamanız, en kötü anınızda bile yaşamın değerini görmenizi sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Kötülüğü iyileştirmek: Büyüdüğünde de iyi yürekli olan çocuklar

Gizem Okut: 1986 yılında İstanbul'da doğdum ve Kıbrıslı'yım. 2010 yılında DAÜ'de Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü bitirdikten sonra Londra'da moda yazarlığı da dahil olmak üzere moda ile ilgili kurslara katıldım. Bir buçuk senelik bir Londra macerasının ardından tatil için gittiğim İstanbul'da ailemle kalmaya karar verdim ve İstanbul'da çeşitli firmalarda Stil Editörlüğü, Sosyal Medya Yönetimi, Müşteri İlişkileri gibi farklı pozisyonlarda çalıştım. 2016'da Kıbrıs'a geri dönmem ile birlikte üniversite yıllarımda staj yaptığım ve ülkenin en eski otellerinden olan Dome Hotel'de Misafir İlişkileri ve Sosyal Medya Yönetimi pozisyonlarında 2 yıl çalıştım. Daha sonra turizm sektörüne ait olmadığıma karar vererek ani bir kararla birbirinden tamamen farklı sektörlerde, birbirinden farklı işlerde çalıştım ve çalışmaya da devam ediyorum. Yazı yazmak, kitap okumak, müzik dinlemek, plajda vakit geçirmek gibi vazgeçemeyeceğim hobilerimin yanı sıra, seramik objeler yaratmak, bahçe ile uğraşmak, farklı tarifler denemek gibi hobilerim de mevcut. Şu hayattan istediğim üç şey; sağlık, barış, huzur.
İlgili Makale