Şüphesiz ki her çift mükemmel bir düğün planlamak ister. Hayatlarını birleştirme kararlarını sevdikleriyle kutlarken her şeyin kusursuz olması, herkesin en büyük hayallerinden biridir. Ancak, düğün planlama ne kadar heyecanlı bir süreç olsa da bir o kadar da stresli olduğu su götürmez bir gerçek. Hesapta olmayan harcamalar, tansiyonu yüksek tartışmalar, fikir ayrılıkları derken işin içerisine bir de geniş aile girdiğinde iyice karmaşık bir hal ortaya çıkabiliyor; çünkü müstakbel eşler kendi aralarında bile her konuda anlaşamazken bir de teyze, hala, kayınvalide, kayınpeder gibi yakın akrabalar da sürece dahil olduğunda ‘ayıkla pirincin taşını’…
Daha önce düğün planladıysanız muhtemelen bu satırları okurken aklınızdan kendi yaşadıklarınız geçmeye başlamıştır. Belki düğün yeri ile ilgili sorunlar yaşadınız, belki diğer aile üyeleriyle anlaşamadığınız için çok fazla tartışmayla yüzleştiniz, belki eşinizle daha önce hiç kavga etmediğiniz kadar bu süreçte kavga ettiniz… Ne yazık ki düğün hazırlıkları sırasında karşılaşılan sorunlar ve anlaşmazlıklar, birçok insan için beklenmedik zorluklarla dolu bir serüven. En yaygın sorunlar ise tahmin edilebileceği üzere geleneklerle, maddiyatla ve ‘kayın validelerle’ ilgili.
Karmaşık aile dinamikleriyle çalışan bir klinik psikolog olan Dr. Kate Kaplan ve yaşam koçu Christine Agro, düğün planlama sırasında en sık karşılaşılan sıkıntıları ve bunlarla başa çıkmak için çiftlerin neler yapabileceğini anlatıyor. Gelin, ilişki uzmanlarının konuya bakış açısını öğrenelim ve bir gün kendimize veya sevdiklerimize lazım olabilecek başa çıkma stratejilerini keşfedelim. İşte çiftlerin ve ailelerin düğün planlaması sürecinde karşılaştığı yaygın zorluklar ve bu zorlukların nasıl aşılabileceğine dair öneriler:
Gelenekler konusunda anne(ler) ile çatışmak
Gelinlik seçimi, çiçek tercihleri veya dini gelenekler gibi görünüşte basit ayrıntılar, beklenmedik şekilde büyük bir anlaşmazlığa dönüşebilir. Bu tip konular, anne (ler) ile gelin arasında gerginliğe neden olabilir. Dr. Kate Kaplan bu konuda “Gelinlere tavsiyem, bu anları bir bağlantı noktası olarak kullanmaları. Annenizle kendi düğün planlama deneyimi hakkında konuşun, çünkü kendi annesinin deneyimi genellikle sizinle nasıl etkileşime girdiğini etkiler.” diyor.
Anneniz veya kayınvalideniz ile kendi düğünü hakkında konuşarak aranızdaki empatiyi artırabilir, birbirinizi daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca, kendi geleneklerinizi inşa edebilir, iki tarafın da hoşuna gideceği yeni gelenekler bulabilirsiniz.
Maddi konularda uzlaşamamak
Düğünlerin yüksek maliyetli olduğu bilinen bir gerçek, dolayısıyla bütçe konusunda beklenmeyen anlaşmazlıkların çıkması da olası. Hangi harcamaların öncelikli olduğu, kimin ne kadar ödeyeceği gibi konular, partnerler ve aileler arasında istemsiz bir gerilim yaratabilir. Dr. Kaplan şöyle diyor: “Terapide gelinler için gündeme gelen ateşli konular, harcanan para miktarı (ve nereye harcandığı), kimin faturaları ödediği ve bütçelerin aşılmasıdır.” ve ekliyor “Parayı neye harcamanız gerektiği konusunda fikir ayrılığına düşebilirsiniz, bu yüzden burada uzlaşmanız gerekebilir.”
Düğün hazırlıkları esnasında maddi konulardaki tartışma ve gerilimleri azaltmak için ilk adımda bütçeyi net bir şekilde belirlemek ve hangi harcamaların öncelikli olduğuna karar vermek çok önemli. Önceden bu tür konuları konuşmak, ileride çıkabilecek sorunları azaltabilir. Parayla ilgili farklı görüşler varsa, uzlaşmaya çalışın ve esnek olun. Ebeveynler veya başkaları düğün gününüzü hayata geçirmek için maddi katkıda bulunuyorsa, onların mali karar verme sürecinde ne kadar dahil olacaklarını mutlaka önceden konuşun.
Herkesin fikrini paylaşması
Bazen siz bile tam olarak ne istediğinizi bilemezken ya da müstakbel eşinizle ortak bir kararda uzlaşamazken herkesin fikrini paylaşması çok sinir bozucu olabilir. Özellikle yakın arkadaşlar veya aile üyeleri düğününüzle ilgili kendi fikir ve planlarını paylaşma konusunda aşırıya kaçabilir, bu da işleri daha da zora sokabilir.
“Unutmayın, bu sizin ve eşinizin günü. Önemli insanların bunun bir parçası hissetmelerine izin vermek önemli; ancak kontrol etmelerine izin vermemelisiniz.” diyor yaşam koçu Christine Agro. Diğer insanların fikirlerini önemseyin, ancak kontrolü elinizde tutun. Herkes heyecanlı, düşüncelerinizi nazikçe ifade ederek, herkesi anlamaya çalışın. Kendi vizyonunuzu ve eşinizin tercihlerini vurgulayarak, güzel bir denge kurabilirsiniz.
Partnerler arasında iletişim sorunu olması
Sorunlar her zaman başkaları ile ilgili anlaşmazlıklardan çıkmıyor; bazen partnerler kendi aralarında da ortak bir karara varmakta zorluk yaşayabiliyor veya olaylara farklı pencerelerden bakabiliyorlar. Dr. Kaplan, “Düğün hazırlıkları çiftler için iletişimin son noktası olabilir.” diyor ve ekliyor “Düğün zamanı, rahatsız edici konuşmaları ve anlaşmazlıkları nasıl ele alacağınızı öğrenmek ve bunlara alışmak için bir eğitim sahasıdır.”
Unutmayın, mükemmel bir takım olmanız için her konuda anlaşmanız gerekmez. Partnerinizle birbirinizi anlamaya gayret edin; ihtiyaçlarınızı, isteklerinizi, beklentilerinizi konuşun. Anlaşmazlıklarınızı ilişkinizi güçlendirmek için harika bir fırsat olarak kullanın.
Kayınvalidelerin sınırları zorlaması
Aile dinamikleri karmaşık olabilir ve bu, düğün planlaması sürecinde farklı beklentilere ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Kıskançlık, çekememezlik, tahammülsüzlük gibi duygular da devreye girebilir. “Çiftler kayınvalidelerle kavga ettiklerinde, genellikle fazla müdahaleci bir kayınvalidenin gelini rahatsız etmesi söz konusudur” diyor Dr. Kaplan ve gelinlerin “Kayınvalideme bir şey söylemeli miyim ve eğer söyleyeceksem, nasıl saygılı bir şekilde söylemeliyim? Yoksa partnerime bu konuşmayı onun yapması için izin mi vermeliyim?” diye düşündüklerini belirtiyor.
Böyle bir durumda en iyisi derin bir nefes almak ve zor da olsa empati kurmaya devam etmek. İhtiyaçlarınızı açıkça ifade edin ve karşınızdaki kişinin de bakış açısını anlamaya çalışın. “Kayınvalidenizle konuşmak için zaman ayırın, bunu zaten sinirlendiğiniz bir zamanda ele almayın.” diyor Agro. Söylemek istediğiniz şeyleri planlayın, hayalinizdeki düğünü anlatın ve desteğini takdir ettiğinizi belirtin.
Birinin daha fazla sorumluluk üstlenmesi
İlişki uzmanlarına göre, en yaygın olan anlaşmazlıklar biri partnerlerin düğün hazırlıkları süresince eşit sorumluluklar üstlenmemeleri. Partnerlerden biri tüm düğün yükünün kendisine kaldığını düşünürken ve her şeyle ilgilenirken diğeri daha ilgisiz görünebiliyor. Bu durum, zaman geçtikçe daha da can sıkıcı bir hal alarak sorumlulukların fazlasını üstlenen tarafın patlamasına neden olabiliyor.
Bu çatışmayı önlemenin etkili bir yolu, her iki partnerin de düğünle ilgili düşüncelerini ve görüşlerini yazılı hale getirmesi. Büyük fikirlerden en küçük detaylara kadar, her partner büyük gün için neyin en önemli olduğunu, kaygılarını, emin olduklarını, kısacası her şeyi açıklamalı ve listelemeli. Ardından, listeleri bir araya getirip görev paylaşımı yapmak daha dengeli bir iş planı oluşturmaya yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak, düğün planlama süreci, birçok çift için büyük bir heyecan ve stres kaynağı olabilir. Ancak, iletişim, iş birliği, empati ve anlayışla yaklaştığınızda, bu süreç daha keyifli ve anlamlı hale gelebilir. Farklı görüşlere saygı göstermek, öncelikleri anlamak ve görevleri adil bir şekilde paylaşmak, düğün hazırlıklarınızı daha düzenli ve hoş bir deneyim haline getirecektir. Unutmayın ki bu süreç sadece bir gün değil, aynı zamanda birlikte geçireceğiniz bir ömre dair planlar yapma yolculuğu…
İlginizi çekebilir: Stresin doruk noktası düğün hazırlıklarında sevgili kalabilmek
Kaynak: brides.com