Dudak tembelliği nedir, nasıl geçer?

Gün içinde en çok kullandığımız uzuvlarımızın arasında ağız bulunuyor. İnsanlarla iletişime geçerken ve düşüncelerimizi paylaşırken ağzımızı kullanarak konuşmamız gerekiyor. Bazı insanlar, bu konuşma sürecinde çeşitli problemlerle karşılaşabiliyorlar. Bu problemlerin başında da dudak tembelliği geliyor. Bu yazımızda, sizler için dudak tembelliğinin ne olduğunu ve nasıl çözülebileceğini sizler için kaleme aldık.

Dudak tembelliği nedir?

Son günlerde bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı video gündeme oturdu. Bu kullanıcı, çektiği videoda dudakların ve ağız çevresindeki kasların güçlenmesi için sürekli tekrar edilebilecek anlamsız kelimelerden bahsediyor. Her ne kadar bu videodaki hecelerle dalga geçilmiş olsa da bu video sayesinde pek çok insan dudak tembelliğini fark etmiş oldu.

Birçok insanın karşılaşabildiği dudak tembelliği, üst ya da alt dudağın yeteri kadar etkili bir şekilde işleyememe durumu olarak biliniyor. Bu bozukluk, dudaklardaki veya ağız çevresindeki kaslardaki zayıflığı ön plana çıkartıyor. Ayrıca, bu bölgelerdeki koordinasyon eksikliği de dudak tembelliği olarak tanımlanıyor.

Dudak tembelliği, çeşitli sebeplerden dolayı gelişebiliyor ve çözüme kavuşturulmadığı sürece insanların hayatını negatif bir şekilde etkiliyor. Sağlık profesyonelleri, bu durumun altında sinir hasarlarının, kas hastalıklarının ve çocukluk dönemindeki bazı alışkanlıkların yatabildiğini belirtiyor. Örneğin, çocukken çok uzun bir süre emzik kullanan veya düzenli olarak parmağını emen bireyler yetişkinlikte dudak tembelliğiyle karşılaşabiliyor.

Dudaklardaki ve ağız kaslarındaki zayıflık, sesin kısık çıkmasına neden oluyor. Bu durum sonucunda da dudak tembelliğiyle mücadele eden kişilerin kurduğu cümleler net bir şekilde anlaşılamıyor. Ayrıca, dudaklarını yeteri kadar hareket ettiremeyen insanların çenesini istediği kadar açamadığı da fark ediliyor. Hem dudak hem de çene hareketlerinin azalmasıyla da konuşma hızı fazlasıyla artıyor ve söylenen sözcükler sanki mırıltı gibi duyuluyor. İletişim esnasında yaşanan sıkıntılara ek olarak, dudak tembelliği yeme ve içme zorluklarına yol açabiliyor; bu rahatsızlık sonucunda dudaklar kuvvet kaybediyorlar ve bu durum da yiyeceklerin/içeceklerin ağızdan dökülmesine neden olabiliyor. Dudaklardaki kuvvet kaybı, aynı zamanda mimikleri de azaltabiliyor. Ağız bölgesindeki kasların zayıflığı, insanların yüz ifadeleri kullanarak kendilerini dışa vurmalarını zorlaştırıyor.

Dudak tembelliği için egzersizler

Türkiye’deki insanların %30’unda gözlemlenen dudak tembelliği, çözüme kavuşturulmadığı zaman sosyal hayattan iş hayatına kadar yaşantının pek çok noktasını etkiliyor. Bu nedenle, dudak tembelliğine sahip olduğunu düşünen bireylerin bir an önce bu rahatsızlığı çözmek için adım atması gerekiyor. Şimdi, bu durum için yapılabilecek basit egzersizlerden bahsetmek istiyoruz.

Ayna karşısında gerçekleştirilen bazı egzersizler, dudak tembelliğiyle başa çıkma sürecinde fazlasıyla etkili oluyor. Önermek istediğimiz ilk egzersiz aynanın karşısına geçmeye ve çeşitli harfleri tekrarlamaya dayanıyor. Bu egzersiz için kişinin aynada kendisini izleyerek A, B, C, D ve E harflerini konuşurken kullandığı ses tonundan biraz daha yüksek olacak şekilde söylemesi gerekiyor. Bu egzersiz esnasında ağzın sağa veya sola oynatılmaması büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden, kişinin ayna karşısında ağız hareketlerini dikkatli bir şekilde izlemesi kritik bir basamak olarak karşımıza çıkıyor.

Dudak tembelliği için yapılan bir diğer egzersiz için kaleme ihtiyaç duyuluyor. Bu egzersiz esnasında bir kalem dudakların arasına yerleştiriliyor. İki günde bir 3 set şeklinde yapılabilen bu egzersiz için her set yaklaşık 2 dakika uygulanıyor. İsteğe ve ihtiyaca bağlı olarak, set süresi düzenli olarak uzatılabiliyor. Bu egzersiz sayesinde dudaklar güçlendiği gibi daha gergin bir görüntüye sahip olmaya da yaklaşıyor.

Sakız çiğnemek ve ruju dağıtmak için dudakları birbirine sürtmek de dudak tembelliğinden muzdarip insanlara yardımcı olabiliyor. Gün içinde kaslarımızın durumuna dikkat etmeden yaptığımız bu aktiviteler, farkında olmadan dudaklarımızı güçlendirmemize yardımcı oluyor. Ayrıca, yazılı içerikleri yüksek sesle okumak ve çeşitli tekerlemeleri düzenli olarak tekrar etmek de dudak tembelliğini çözebiliyor. Aşağıdaki videodaki tekerleme egzersiziyle hem diksiyonunuzu hem de ağız çevresindeki kaslarınızı güçlendirebilirsiniz:

Daha net konuşmanızı sağlayan kolay egzersiz – Diksiyon

İlginizi çekebilir: Stresi yenmenin en etkili yolu: Kahkaha atmak

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!