Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
Dua çiçeği, Brezilya başta olmak üzere anavatanı Güney Amerika olan bir bitkidir. İç mekanda yetiştirilmesi oldukça kolay olan bu bitki, geceleri kıvrılarak dua eden eller gibi görünen yaprakları ile meşhurdur. Çok yıllık bir bitki olan dua çiçeğinin dört mevsim boyunca iç mekanda bakılması mümkündür.
Dua çiçeği, yüksek nemli ve ışığın fazla olmadığı ortamlardan hoşlanır ve drenajı iyi toprakları sever. Dua çiçeği normalde ilkbaharda çiçek açsa da iç mekanda bakıldığında çiçek açmayabilir. Bitkinin büyüme dönemi ise ilkbaharın başlarından sonbahara kadar olan süreçtir. Dua çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve dua çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Dua Çiçeği Nedir?
Dua çiçeği, iç mekanda bakılabilen en güzel tropik bitkilerden bir tanesidir. Kendine özgü desenleri bulunan yaprakları ile iç mekan dekorasyonunda önemi bir yere sahip olan dua çiçeği ismini yapraklarının gündüzleri düz, geceleri ise dua eden eller gibi kıvrık durmasından almıştır. Koyu yeşil ve kadifemsi yapraklara sahip olan bu bitki iç mekanda 30 cm yüksekliğe ulaşabilir. İç mekan bitkileri arasında en popüler bitkilerden biri olan dua çiçeğinin ihtiyaçlarını bildiğinizde bu bitkiye evinizde kolayca bakabilirsiniz. Dua çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
- Botanik adı: Maranta leuconeura
- Aile: Marantaceae
- Türü: Otsu, çok yıllık
- Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-30 cm yükseklik, 15-30 cm genişlik
- Güneş isteği: Kısmi, gölgeli
- Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak
- Toprak pH’ı: Nötr, asidik
- Çiçeklenme dönemi: İlkbahar
- Çiçek rengi: Beyaz
- Kökeni: Güney Amerika
Dua Çiçeği Nasıl Bakılır?
Dua çiçeği, nemli, sıcak ve hafif esintili yerlerde uygun gübreyle harika bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Dua çiçeği toprağının drenajının kötü olması bitkinin köklerinde çürümeye ve hatta bitkinin ölmesine neden olabilir. Çok fazla güneşe maruz kalan bitkilerin yapraklarında ise kahverengi lekeler meydana gelebilir. İç mekanda dua çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık isteği
Dua çiçeği, az ışıkta yetiştirilebilen bir bitki olmakla birlikte doğrudan güneş ışığı almayan ortamlar da bitki için uygundur. Bitkinin üzerine doğrudan güneş ışığı gelmesi halinde rengi solabileceği ve yaprakları yanabileceği için doğrudan güneş ışığı almayan bir yer seçmeniz önemlidir. Dua çiçeği doğrudan güneş ışığı almadığı aydınlık bir ortamda çok daha canlı renkte yapraklara sahip olacaktır.
Toprak isteği
Dua çiçeğinin toprağı besin ve organik madde bakımından zengin ve drenajı iyi bir toprak olmalıdır. Saksı toprağı olarak satılan karışımlar genelde dua çiçeği için yeterli olsa da toprağın drenajını arttırmak için torf ve perlit gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Ayrıca toprak pH’ının asidik olmasına dikkat etmelisiniz. Toprağın drenajını arttırmak için saksının dibine çakıl ekleyebilir ve saksıda yeterince drenaj deliği yoksa delik açabilirsiniz.
Su isteği
Dua çiçeğini sulama zamanınız geldiğini toprağın üst kısmının kurumasından anlayabilirsiniz. Ancak bitkinin büyüdüğü ilkbahar ve yaz aylarında sulamayı daha sık tutarak toprağın çok fazla kurumasına izin vermemelisiniz. Uzun süre sulanmayan ve kuru toprakta oturan dua çiçeği uzun süre hayatta kalamayacaktır. Bununla birlikte bitkide mantar sorunu görülmemesi için toprağın çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Bitkinin çok az ya da aşırı sulanması yapraklarında sararmaya ve dökülmeye neden olabilir. Dua çiçeği aynı zamanda çeşme suyundaki kimyasallara karşı hassas olabileceğinden bitkinizi mümkünse filtrelenmiş suyla sulamalısınız.
Sıcaklık isteği
Dua çiçeği için ideal ortam sıcaklığı 18°C-30°C arasıdır. Bu nedenle havanın soğuk olduğu aylarda bitkinizi kapı ve pencere kenarlarına koymayın. Bitkinin dondurucu sıcaklara birkaç dakika maruz kalması dahi yapraklarının zarar görmesine neden olabileceği için sıcaklık konusunda dikkatli olun.
Nem isteği
Dua çiçeği nemi çok seven ve hatta havanın çok kuru olması halinde bundan çabuk etkilenen bir bitkidir. Evinizin havası çok kuruysa hava nemlendirici cihazla ortamın nemini arttırabilirsiniz. Hava nemlendirici cihazınız yoksa evinizdeki bitkileri bir araya toplayabilir ve saksıları içinde su bulunan bir kap içerisine koyabilirsiniz.
Gübre isteği
Bitkinizi büyüme dönemi boyunca yani ilkbaharın başından yazın sonuna kadar gübrelemelisiniz. Dua çiçeğinde balık gübresi, yosun gübresi ve solucan gübresi gibi pek çok gübre çeşidi kullanabilirsiniz. Gübrelemeyi büyüme döneminde iki haftada bir, kışın ise ayda bir şeklinde yapabilirsiniz.
Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dua çiçeğini çoğaltmak için elinizdeki mevcut bitkiyi kullanabilirsiniz. Dua çiçeğini, saksısını değiştirirken aşağıdaki adımları takip ederek çoğaltabilirsiniz:
- Dua çiçeğini, saksısını değiştirmek için topraktan çıkardıktan sonra köklerindeki toprağı hafifçe sallayın ve kökleri ayırarak birkaç küçük bitkiye bölün.
- Yetiştireceğiniz her yeni bitkinin köklerinin sağlam olduğundan emin olun.
- Bunları ayrı olacak şekilde çok derin olmayan saksılara koyun.
- Bitkiler yeni sürgünler verene kadar ilk birkaç hafta boyunca ortamın sıcak ve nemli olmasını sağlayın.
Dua Çiçeği Neden Sararır?
Dua çiçeğinin yapraklarının sararması, bitkinin yetişme koşullarında yanlış giden bir şeyler olduğunu göstermektedir. Yapraklarda sararma genelde yanlış sulama uygulamaları, nem veya sıcaklıkla ilgili sorunlar, toprağın kötü olması ve besin eksikliği gibi nedenlerden dolayı gerçekleşmektedir. Dua çiçeğinizin neden sararmış olabileceğini ve neler yapabileceğinizi aşağıda okuyabilirsiniz.
Aşırı sulama ya da az sulama
Dua çiçeği aşırı sulandığında kök çürümesi geliştirebileceği gibi az sulandığında ise kuruyabilir. Bu nedenle bitkinizi doğru bir şekilde sulamanız gerekir. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını toprağın üstündeki 2,5-3 cm’lik kısmı kontrol ederek anlayabilirsiniz. Toprak, hava şartlarına bağlı olarak birkaç günde veya birkaç haftada kuruyabileceği için toprağı düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir.
Doğrudan güneş ışığı
Dua çiçeğinin çok fazla güneş görmesi, yapraklarının solmasına ve sararmasına yol açabilir. Bitkinizin yeteri kadar ışık aldığından emin olmak için ortamının en az 6 saat aydınlık olmasına özen göstermelisiniz. Dua çiçeği doğrudan güneş ışığını sevmese de yeteri kadar ışık alamadığında büyümesi yavaşlayabileceği için bitkinin ne kadar ışık aldığına dikkat etmelisiniz.
Düşük nem
Dua çiçeği, yapraklarının canlı olması için sıcak ve nemli koşullarda olmaya ihtiyaç duyar. Ortam sıcaklığının 18°C altına ve nemin yüzde 60’ın altına düşmesi halinde yapraklarda sararma olabilir. Düşük nem sorununu çözmek için hava nemlendirici cihaz kullanabilir veya haftada 2-3 kez yapraklara su püskürtebilirsiniz.
Aşırı gübreleme
Dua çiçeğini çok sık, çok fazla ve çok yoğun gübreler ile beslemek, yapraklarda sararmaya yol açabilir. Bu nedenle dua çiçeğinde kullandığınız gübreyi seyreltmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca toprakta gübre nedeniyle tuz biriktiğini düşünüyorsanız, toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.
Düşük toprak drenajı
Dua çiçeği için drenajı iyi bir toprak karışımı kullanmak gerekir. Ayrıca saksının drenaj deliklerinin yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Drenaj deliklerinin yanı sıra saksı olarak geniş ve fazla derin olmayan saksılar tercih etmeniz, bitkinin köklerindeki olası bir sıkışmayı ve kök çürümesini engellemeye yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: