Selam, ben Yasemin! Sakarya Üniversitesi İşletme mezunuyum. Bazı iş tecrübelerinin ardından yapmak istediğim yöne geçerek İstanbul moda akademisi stil ve imaj danışmanlığı eğitimine ek olarak kısa kurslar ve hala devam eden eğitimler almaktayım. Bunun yanı sıra kendi işimi kurdum ve freelance olarak çalışmaktayım. İnsanların hayatına dokunmak, yeni hikayelere dahil olmak, farklı karakterler tanımak, onların hayatında gelişen o değişimi görmek beni aşırı tatmin ediyor ve işimin en sevdiğim parçası. Sosyal medyanın renkli kısmında yer almak, üretmek ve anında o geri bildirimi almak işimin en sevdiğim yanı.
Bugün sizlere giyim kodlarından bahsetmek istiyorum. Gelin, bu konuyu hep birlikte keşfedelim…
Dress code nedir?
Danışmanlık verdiğim birçok kişi ve sayfamda yer alan takipçilerimden en çok aldığım sorulardan bir tanesi olabilir giyim kodları. Farklı kültürlerde ve ülkelerde değişiklik gösteren bu kavram, merak edilen ve kafa karıştıran bir durum.
Kelime olarak kıyafet kodu, giyim kodu anlamlarına gelen dress code kavramı en temel düzeyde “bir ortam için uyulması gereken veya beklenen kıyafet türü” anlamına geliyor.
Kavramı daha iyi anlamamız için örnek verelim. Mesela diyelim ki size bir düğün davetiyesi geldi. Siz de bu düğün davetiyesini aldınız, açtınız, düğünün kime ait olduğunu, yeri ve zamanını öğrendiniz, ancak bir baktınız ki davetiyenin altında “giyim kodu (dress kodu); siyah takım elbise” yazıyor veya “smart casual” yazıyor. Kurumsal iş hayatında olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri… İş yerinin bazı giyim kodları var ve bunlara uymak zorunlu, bu noktada kişiler terimleri anlasa da uygulamada sıkıntı yaşıyor. Danışanlarımla bunu çözsek de sizinle de paylaşarak bunu ortadan kaldırmaya çalışacağız.
Kendi kendinize “Acaba bu nedir? Ne anlama gelir?” diye sorabilirsiniz. Siz sormadan ben açıklayayım… Burada daveti gönderen kişinin size anlatmak istediği “benim düğünüme siyah takım elbiseyle gel” veya “smart casual giyim tarzı ile gel, bu giyim tarzından başka bir giyim tarzıyla gelme” ya da “benim ofisimde bu koda uygun giyin”dir.
Yani dress code veya bir diğer deyişle kıyafet kodu kavramları sizlere davet edildiğiniz veya gireceğiniz bir ortamda nasıl giyinmeniz gerektiğini belirten bir kavramdır. Bir kesim tarafından sıkıcı olarak algılansa da bir kesim bu detaylardan keyif alıyor. Gittiğiniz davette tarz olarak aşırı veya sönük kalmamanız adına size tek kelime ile verilen bir bilgi aslında. Ben de kısıtlamalardan hoşlanmayan taraf olsam da “Ne giyeceğim acaba?” derdinden kurtarmıyor değil aslında.
Bu uygulama bizim ülkemizde pek fazla kullanılmasa da batı ülkelerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Kısaca “Dress code nedir?” sorusunun cevabı bu şekildedir. Peki dress code çeşitleri nelerdir?
1. Casual
Casual, kelime olarak gündelik, rahat gibi anlamlara geliyor. Ben “en rahat” ettiğimiz kıyafetler diyorum. Kıyafet kategorilerinde ve davetiyelerde sıklıkla kullanılan bu kelime, günlük stilinizden bahsetse de salaş ve özensiz olmanızı kast etmiyor. Konforlu ama derli toplu bir stil. Mesela bir jean-blazer ceket, elbise-kimono, uçuş uçuş eteklerden bahsedebiliriz. Fakat topuklu ayakkabılar yerine bu look’ların altına sandaletler, terlikler, sneaker’lar, düz deri botlar, babetler veya loafer’lar tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
2. Business Casual
Genelde çoğu ofis çalışanının giydiği kıyafetler, Business Casual giyim tarzında resmi kıyafetlere göre, daha az resmidir ama yine de resmi bir izlenim vermeyi amaçlayan bir giyim tarzıdır. Bu sebepten de Business Casual giyim için yarı resmi bir giyim tarzı diyebiliriz.
Business Casual giyim tarzında pantolon olarak “kumaş pantolon, chino pantolonu” tercih edebilir, üst giyim olarak ise blazer ceket ve onun altına sade bir gömlek tercih edebilirsiniz. Erkekler yakalı gömlek (kravatsız olabilir), polo yaka tişört, V-yakalı triko, kanvas pantolon, loafer ayakkabı giyebilir. Kadınlar kısa ya da uzun kollu gömlek, kanvas pantolon/etek, babet ya da topuklu ayakkabı giyebilir.
3. Smart Casual
Smart Casual giyim tarzı, aynı Business Casual giyim gibi resmi giyimden uzak bir giyim tarzıdır ve üç aşağı beş yukarı bu giyim tarzı Business Casual giyim tarzına benzemektedir. Ancak Business Casual tarzından farklı olarak Smart Casual giyim tarzı, daha rahat kıyafetler kullanmanıza olanak sağlayan ve bu doğrultuda da daha rahat bir giyim tarzıdır. Dress code üzerinde “smart casual” yazıyorsa bu resmi olmadan, rahat giyinebileceğiniz anlamına gelir. Bu şekilde bir giyim kodunda resmi giyinilmez, ancak serbest de giyinilmez, yarı resmi sportif bir kombin oluşturulur.
Smart casual giyim tarzında denim, chino pantolonlar kullanabilir, üst giyim olarak da polo gömlek, polo yaka tişört ve onun üzerine blazer ceket tercih edebilirsiniz. Klasik ayakkabıları tercih edebileceğiniz gibi sneaker modelleri ve loafer ya da bağcıklı ayakkabı giyebilirsiniz.
4. Business
Erkeklerden beklenen takım elbise, kravat, uzun kollu, koyu renk çorap ve kösele ayakkabıdır. Kadınlarda ise, etek-ceketler, pantolon-ceketler, elbise-ceketler, alçak ya da yüksek topuklu ayakkabı.
Business giyim en düz ve en klasik giyim türüdür. Giyim kodu olarak “business” yazıyorsa bilin ki takım elbise giymeniz
isteniyordur.
5. Formal
Akşam davetlerine giyilen şık kıyafetlerdir. Fazla renkli, desenli, komplike parçalar tercih etmeyin. Ufak portföy çantalar, orta boy topuklu stilettolar, ufak fakat şık aksesuarlar bu kod için ihtiyacınız olan parçalardır. Bu giyim tarzında en güçlü ikon Kate Middleton’dır. Erkeklerde ise daha çok koyu renk takım elbise, kravat, koyu renk çorap ve kösele ayakkabı tercih ediliyor.
6. Black Tie
En özel davetlere giderken giyilen kıyafetlerdir. Erkekler smokin ya da siyah takım elbise, siyah kravat ya da papyon, kösele ayakkabı giyebilir. Kadınlar uzun gece elbiseleri ve topuklu ayakkabı giyebilir.
7. White Tie
Dozu bir tık daha artırdığımız bu koda en doğru örnek günümüz Oscar törenlerinde ünlülerin görünümleridir. Bu tür davetlerde şık takılar, şık maksi elbiseler, topuklu ayakkabılar olmazsa olmazdır. Bu noktada eğer çok göz alıcı bir elbise tercih edecekseniz ayakkabı, çanta ve takılarda sakin kalmanız elbisenizi ön plana çıkaracaktır. Fakat seçiminizi sade bir elbiseden yana yaptıysanız mücevherler, şık çantalarla desteklemek harika olacaktır. Bu davetlerde erkeklerin yine smokin giymesi gerektiğini atlamayalım.
Kısa elbiseler, pantolon ve takımlar bu giyim kodunda pek kabul görmüyor. Tam boy bir elbise ve topuklu ayakkabılarla katılmak en doğrusu. Saç ve makyajın özenli olması, şık takılarınızın ve elbisenizin tam size göre olması gerekiyor. Kusursuz görünmekten, bu davetleri fazla ciddiye almış olmaktan korkmayın, zaten yapılması gereken odur.