X

Dress code, yani kıyafet kodu nedir: Hangi kod ne anlama geliyor?

Selam, ben Yasemin! Sakarya Üniversitesi İşletme mezunuyum. Bazı iş tecrübelerinin ardından yapmak istediğim yöne geçerek İstanbul moda akademisi stil ve imaj danışmanlığı eğitimine ek olarak kısa kurslar ve hala devam eden eğitimler almaktayım. Bunun yanı sıra kendi işimi kurdum ve freelance olarak çalışmaktayım. İnsanların hayatına dokunmak, yeni hikayelere dahil olmak, farklı karakterler tanımak, onların hayatında gelişen o değişimi görmek beni aşırı tatmin ediyor ve işimin en sevdiğim parçası. Sosyal medyanın renkli kısmında yer almak, üretmek ve anında o geri bildirimi almak işimin en sevdiğim yanı. 

Bugün sizlere giyim kodlarından bahsetmek istiyorum. Gelin, bu konuyu hep birlikte keşfedelim…

Dress code nedir?

Danışmanlık verdiğim birçok kişi ve sayfamda yer alan takipçilerimden en çok aldığım sorulardan bir tanesi olabilir giyim kodları. Farklı kültürlerde ve ülkelerde değişiklik gösteren bu kavram, merak edilen ve kafa karıştıran bir durum.

Kelime olarak kıyafet kodu, giyim kodu anlamlarına gelen dress code kavramı en temel düzeyde “bir ortam için uyulması gereken veya beklenen kıyafet türü” anlamına geliyor.

Kavramı daha iyi anlamamız için örnek verelim. Mesela diyelim ki size bir düğün davetiyesi geldi. Siz de bu düğün davetiyesini aldınız, açtınız, düğünün kime ait olduğunu, yeri ve zamanını öğrendiniz, ancak bir baktınız ki davetiyenin altında “giyim kodu (dress kodu); siyah takım elbise” yazıyor veya “smart casual” yazıyor. Kurumsal iş hayatında olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri… İş yerinin bazı giyim kodları var ve bunlara uymak zorunlu, bu noktada kişiler terimleri anlasa da uygulamada sıkıntı yaşıyor. Danışanlarımla bunu çözsek de sizinle de paylaşarak bunu ortadan kaldırmaya çalışacağız.

Kendi kendinize “Acaba bu nedir? Ne anlama gelir?” diye sorabilirsiniz. Siz sormadan ben açıklayayım… Burada daveti gönderen kişinin size anlatmak istediği “benim düğünüme siyah takım elbiseyle gel” veya “smart casual giyim tarzı ile gel, bu giyim tarzından başka bir giyim tarzıyla gelme” ya da “benim ofisimde bu koda uygun giyin”dir.

Yani dress code veya bir diğer deyişle kıyafet kodu kavramları sizlere davet edildiğiniz veya gireceğiniz bir ortamda nasıl giyinmeniz gerektiğini belirten bir kavramdır. Bir kesim tarafından sıkıcı olarak algılansa da bir kesim bu detaylardan keyif alıyor. Gittiğiniz davette tarz olarak aşırı veya sönük kalmamanız adına size tek kelime ile verilen bir bilgi aslında. Ben de kısıtlamalardan hoşlanmayan taraf olsam da “Ne giyeceğim acaba?” derdinden kurtarmıyor değil aslında.

Bu uygulama bizim ülkemizde pek fazla kullanılmasa da batı ülkelerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Kısaca “Dress code nedir?” sorusunun cevabı bu şekildedir. Peki dress code çeşitleri nelerdir?

1. Casual

Casual, kelime olarak gündelik, rahat gibi anlamlara geliyor. Ben “en rahat” ettiğimiz kıyafetler diyorum. Kıyafet kategorilerinde ve davetiyelerde sıklıkla kullanılan bu kelime, günlük stilinizden bahsetse de salaş ve özensiz olmanızı kast etmiyor. Konforlu ama derli toplu bir stil. Mesela bir jean-blazer ceket, elbise-kimono, uçuş uçuş eteklerden bahsedebiliriz. Fakat topuklu ayakkabılar yerine bu look’ların altına sandaletler, terlikler, sneaker’lar, düz deri botlar, babetler veya loafer’lar tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

2. Business Casual

Genelde çoğu ofis çalışanının giydiği kıyafetler, Business Casual giyim tarzında resmi kıyafetlere göre, daha az resmidir ama yine de resmi bir izlenim vermeyi amaçlayan bir giyim tarzıdır. Bu sebepten de Business Casual giyim için yarı resmi bir giyim tarzı diyebiliriz.

Business Casual giyim tarzında pantolon olarak “kumaş pantolon, chino pantolonu” tercih edebilir, üst giyim olarak ise blazer ceket ve onun altına sade bir gömlek tercih edebilirsiniz. Erkekler yakalı gömlek (kravatsız olabilir), polo yaka tişört, V-yakalı triko, kanvas pantolon, loafer ayakkabı giyebilir. Kadınlar kısa ya da uzun kollu gömlek, kanvas pantolon/etek, babet ya da topuklu ayakkabı giyebilir.

3. Smart Casual

Smart Casual giyim tarzı, aynı Business Casual giyim gibi resmi giyimden uzak bir giyim tarzıdır ve üç aşağı beş yukarı bu giyim tarzı Business Casual giyim tarzına benzemektedir. Ancak Business Casual tarzından farklı olarak Smart Casual giyim tarzı, daha rahat kıyafetler kullanmanıza olanak sağlayan ve bu doğrultuda da daha rahat bir giyim tarzıdır. Dress code üzerinde “smart casual” yazıyorsa bu resmi olmadan, rahat giyinebileceğiniz anlamına gelir. Bu şekilde bir giyim kodunda resmi giyinilmez, ancak serbest de giyinilmez, yarı resmi sportif bir kombin oluşturulur.

Smart casual giyim tarzında denim, chino pantolonlar kullanabilir, üst giyim olarak da polo gömlek, polo yaka tişört ve onun üzerine blazer ceket tercih edebilirsiniz. Klasik ayakkabıları tercih edebileceğiniz gibi sneaker modelleri ve loafer ya da bağcıklı ayakkabı giyebilirsiniz.

4. Business

Erkeklerden beklenen takım elbise, kravat, uzun kollu, koyu renk çorap ve kösele ayakkabıdır. Kadınlarda ise, etek-ceketler, pantolon-ceketler, elbise-ceketler, alçak ya da yüksek topuklu ayakkabı.

Business giyim en düz ve en klasik giyim türüdür. Giyim kodu olarak “business” yazıyorsa bilin ki takım elbise giymeniz
isteniyordur.

5. Formal

Akşam davetlerine giyilen şık kıyafetlerdir. Fazla renkli, desenli, komplike parçalar tercih etmeyin. Ufak portföy çantalar, orta boy topuklu stilettolar, ufak fakat şık aksesuarlar bu kod için ihtiyacınız olan parçalardır. Bu giyim tarzında en güçlü ikon Kate Middleton’dır. Erkeklerde ise daha çok koyu renk takım elbise, kravat, koyu renk çorap ve kösele ayakkabı tercih ediliyor.

6. Black Tie

En özel davetlere giderken giyilen kıyafetlerdir. Erkekler smokin ya da siyah takım elbise, siyah kravat ya da papyon, kösele ayakkabı giyebilir. Kadınlar uzun gece elbiseleri ve topuklu ayakkabı giyebilir.

7. White Tie

Dozu bir tık daha artırdığımız bu koda en doğru örnek günümüz Oscar törenlerinde ünlülerin görünümleridir. Bu tür davetlerde şık takılar, şık maksi elbiseler, topuklu ayakkabılar olmazsa olmazdır. Bu noktada eğer çok göz alıcı bir elbise tercih edecekseniz ayakkabı, çanta ve takılarda sakin kalmanız elbisenizi ön plana çıkaracaktır. Fakat seçiminizi sade bir elbiseden yana yaptıysanız mücevherler, şık çantalarla desteklemek harika olacaktır. Bu davetlerde erkeklerin yine smokin giymesi gerektiğini atlamayalım.

Kısa elbiseler, pantolon ve takımlar bu giyim kodunda pek kabul görmüyor. Tam boy bir elbise ve topuklu ayakkabılarla katılmak en doğrusu. Saç ve makyajın özenli olması, şık takılarınızın ve elbisenizin tam size göre olması gerekiyor. Kusursuz görünmekten, bu davetleri fazla ciddiye almış olmaktan korkmayın, zaten yapılması gereken odur.

Yasemin Bülbül: Selam ben Yasemin! Sakarya Üniversitesi İşletme mezunuyum. Bazı iş tecrübelerinin ardından yapmak istediğim yöne geçerek İstanbul Moda Akademisi Stil ve İmaj Danışmanlığı eğitimine ek olarak kısa kurslar ve hala devam eden eğitimler almaktayım. Beraberinde kendi işimi kurdum ve freelance olarak çalışmaktayım. İnsanların hayatına dokunmak yeni hikayelere dahil olmak farklı karakterler tanımak, onların hayatında gelişen o değişimi görmek, işimin beni aşırı tatmin eden ve en sevdiğim parçası. Sosyal medyanın renkli kısmında yer almak, üretmek ve anında o geri bildirimi almak işimin en sevdiğim yanı.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale