X

Dolunay bize sesleniyor: En iyiye layığım ve en iyiyi kabul ediyorum, şimdi

sf. (müteva:zı)

  1. Alçak gönüllü: Sakin, mütevazı ve kalabalıktan kaçan ruhunu incitmemek için onu, birkaç kişi ile sırtımda ebedî makamına ben götürdüm. – A. H. Müftüoğlu.
  2. Gösterişsiz, iddiasız: Düğün sahibinin bütçesi ne kadar dar ve mütevazı olursa olsun, hokkabaz şarttı. – S. Ayverdi.

fedakârlık, -ğı    

Özveri: Elimi öpme fedakârlığına teyzesinin hatırı için razı olmuştu. –R. N. Güntekin

Evet, bu iki sözcüğü size Türk Dil Kurumu açıklamalarıyla verdim ki, hayatımızda bu kelimeleri ne kadar da yanlış kullandığımızı görün istedim!

Görsel kaynağı: Lügat365

Sahip olduklarımız için, iyi huylarımız için mütevazı olmamız lazım ki insanlar bizi ayıplamasınlar, değil mi? Hangimiz böyle yetiştirilmedik bu topraklarda? Aslında genel olarak bakıldığında çok da mantıksız gelmiyor ama zaman içerisinde her şey değişirken mütevazılık kavramı da değişmiyor mu? Bu çok ince bir çizgi.

Zaman içinde sahip olduğun, evin, araban, son teknoloji telefonun vb. şeyler için belki de mütevazılığın kelime anlamı dışına çıkmadan mütevazı olabilmelisin. Yani bunca yıldır herkesin uyuduğu saatlerde sen mesai yaptığın, herkesin gezmeye tozmaya gittiği tatil zamanlarında sen masa başında kendini bir adım daha geliştirmek için çalıştığın zamanlarının hatırına bu maddi şeylere sahipsin, öyle değil mi? Bu konuda neden mütevazı olasın ki? Kendi değerinin farkına varıp; “Evet ben hak ettim, çünkü ben bunlara layığım! Çünkü yeterince emek verdiğim için tüm bunlara sahibim!” demek neden kaba bir davranış olsun ki?

Ya da fedakarlık… Özellikle toplumumuzda aileler tarafından maalesef kız çocuklarına soyadı gibi öğretilmeye çalışılan bir kavram. Annen gibi fedakar ol evladım? Nasıl yani? Neden annem gibi fedakar oluyorum? Bu fedakarlık mı oluyor? Yani “bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçmek”. Yanlış bir şeyler yok mu sizce buralarda?

Şimdi bir iki saniye sessiz kalıp, derin nefes alıp, düşünmenizi istiyorum: En son ne zaman mütevazı davrandığınızı hatırlıyorsunuz ve bu nasıl gerçekleşti? Ve en son ne zaman fedakar davrandığınızı hatırlıyorsunuz ve bu nasıl gerçekleşti?

Görsel kaynağı: Lügat365

Bu iki davranışınızı hatırladıktan sonra, bu davranışların kelimelerin sözcük anlamına ne kadar yakın ve uzak olduğunu fark etmenizi istiyorum.

Zaman içerisinde mütevazılık yerini kişinin kendisini değersiz hissetmesine, asla daha iyisine layık olmayacağına inanmasına itiyor maalesef. Fedakarlık ise; yine aynı şekilde kişiyi değersizliğe götürmekten başka bir işe yaramıyor! Çünkü gerçek kelime anlamlarının dışında bir anlam oluşuyor insan zihinlerinde zaman içerisinde. Ve kişi kendini yetersizlik ve sınırları ile örtülü buluyor.

Biliyorsunuz, dün gece 3:40 sularında bir dolunay gerçekleşti. Dolunay demek, eski, yarım kalan, tüm davranış ve inançların/kalıpların sonlandırılması anlamına geliyor. Yeniye yer açmak için muazzam bir zaman, doğanın bize sunduğu. Bugün itibariyle hayatınızda yeniye yer açmayı deneyin. Deneyin yahu, biraz da bilmediğinizi, daha önce duymadığınızı deneyin. Ne kaybedebilirsiniz ki? Ama ya bir şeyler kazanırsanız?

Biliyorsunuz, dün gece 3:40 sularında bir dolunay gerçekleşti.

Evde, ofisindeki masanda, çekmecelerinde, gereksiz, fazla, çöp olmayı hak eden ne varsa at ve kurtul onlardan. Temizlik yap. Dolabındaki fazla kıyafetleri dağıt. Ne kadar fazlalık varsa barındığınız yerlerde, zihniniz de aynı aslında! “Evren sembolik davranışları sever” der Louise Hay, fiziksel olarak fazlalıklardan arındıktan sonra tepeden tırnağa nasıl bir hafiflik hissi yayılıyor ve bu bir haz veriyorsa, zihnin fazlalıklarından kurtulduğunuz zamanı anlatmanın imkanı yok, yaşamanız lazım!  

Ve şimdi tüm gereksiz fikirlerden arınıp kendi fikirlerinizi, davranışlarınızı sevin.

Ve tekrarlayın; “En iyiye layığım ve en iyiyi kabul ediyorum, şimdi.” – Louise Hay

 

İlginizi çekebilir: Bu tutulma ve yeni ay ile evren bize bir şeyler ifade ediyor olabilir mi?

Şebnem Pınar: Merhaba! Yazılarımda benim 'anlama yolculuğumu' okuyor olacaksınız. Beni anlamak için yazan birisi olarak tanımlamak da isteyebilirsiniz. Şimdi daha önceden edindiğiniz tüm varsayımları ve okurken yapacağınız tüm kritikleri bir kenara bırakıp, sadece okuyun. İdraki de doğal sürecine bırakın... Okuduğunuz an anladığınız şey az sonra değişebilir! Bunu hatırlayın. Bu sizin size yapabileceğiniz en güzel şey!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale