Hamilelik döneminde, anne adaylarının üzerine düşündükleri konulardan birisidir egzersiz ve hareket etmek. Maalesef bazı toplumsal dayatmalar ya da yanlış bilgi ve inanışlar yüzünden hamilelerin bu dönemde hareket etmemesi gibi bir algı mevcut. Oysa bu dönemde aşırı olmamak kaydı ile yapılan hareket, egzersizler ve özellikle Hamile Yogası çok faydalıdır.
Hamilelik öncesinde hayatında hiç spor yapmamış bir kadın bile Hamile Yogası yapabilir. Nasıl mı? Gebeliğinin 12.haftasını doldurduktan sonra, doktorunun da onayıyla, konunun uzmanı bir eğitmen eşliğinde hamile yogası derslerine katılabilir. Daha önce yoga dahil herhangi bir spor yapmamış olmanın herhangi bir kısıtlayıcılığı ya da hiçbir sakıncası yoktur. Eğer hamile kişi daha önce yoga yapmamış olsa da hamileliğinde bu derslerin şifasını görecektir. Peki nedir bu şifalar?
Hamile yogasının faydaları
Öncelikle hamilede beden farkındalığı gelişir ve yapılan derslerle kaslar zamanla kuvvetlenir. Kuvvetlenen kaslar iskelet sistemini destekler ve bedeni daha doğru bir duruş pozisyonuna getirir. Böylelikle anne, karnındaki bebeği taşımakta zorlanmaz; sırt ağrısı, bel ağrısı gibi şikayetler minimuma iner. Doğru duruşa kavuşan beden doğru nefes almayı da öğrenir. Hamile Yogası derslerinde gebelik ve doğuma yönelik özel nefes çalışmaları da yapılır. Nefes çalışmaları düzenli olarak yapıldıkça, hamile otomatik olarak doğru nefes ritminde solunuma başlar. Böylece anne doğum sürecinde doğru nefesleri otomatik olarak kullanacaktır.
Düzenli Yoga asana (duruş) pratiği ve nefes çalışmalarıyla dolaşım sistemi olumlu yönde destekleneceğinden gebelikte yaşanması muhtemel rahatsızlıkların riski azalır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kilo alımına da bağlı olan ödem, şişkinlik gibi şikayetler büyük ölçüde azalır. Dolaşım rahatsızlıkları olan varis, hemoroid gibi problemlerin önüne sağlıklı bir dolaşım sistemiyle geçilmiş olunur.
Hamile Yogasında, Yoga pozları yani asanalar, annenin gebelikte rahatça yapabileceği şekilde uyarlanmıştır ve bu duruşlar çeşitli özellikleriyle doğumu rahatlatmaya da hizmet ederler. Örneğin kalça açıcı pozların, pelvis bölgesiyle yapılan çalışmaların, doğal doğumu kolaylaştırıcı etkisi mevcuttur. Hamileliğini düzenli Yoga pratiğiyle geçiren anneler, daha az kilo problemi yaşar, daha formda kalır ve doğum sonrasında doğumda alınan kilolarından daha rahat kurtularak bedeninin toparlanması da daha hızlı olur.
Psikolojik açıdan ise, annenin beden farkındalığı arttıkça bedeninde can verdiği bebeğiyle olan bağı da artar. Derslerde yapılan meditasyon çalışmaları anne-bebek bağlanma sürecini, henüz daha bebekle fiziksel temasın gerçekleşmediği gebelikte daha yoğun oluşmasını sağlar. Anne hem fiziksel hem psikolojik olarak rahatladıkça, hayalindeki doğal doğuma da bir adım daha yaklaşır.
Kısaca, Hamile Yogasının hem anne hem de bebek açısından bedensel ve ruhsal şifası öyle yoğundur ki, bir kadının hayatında belki bir belki de birden biraz fazla kez yaşayabileceği bu büyülü dönemde kendisine ve bebeğine verebileceği en güzel hediyelerden birisidir.
Her gebenin bu süreci olabildiğince rahat, huzurlu ve mutlu geçirebilmesi dileğiyle…
Yoga Eğitmeni ve Doktor Burak AYHAN & Yoga Eğitmeni ve Doula Dila BAYRAKYoga Eğitmeni ve Doktor Burak AYHAN &
İlginizi çekebilir: Eşitlik meselesi: Eşit olmasak da aynı derecede değerli olabilir miyiz?