Doğum kontrolüyle ilgili okudukça şaşıracağınız ilginç bilgiler
Doğum kontrolü; geçici ya da kalıcı olarak hamile kalmak istemeyenler için gebelik olasılığını azaltmak amacıyla kullanılan yöntemlerin genel adı olarak biliniyor. Her ne kadar günümüzde bunun için birçok gelişmiş yöntem ve ilaç bulunsa da geçmişte durum bu kadar parlak değildi. Lysol ve kolanın bir zamanlar doğum kontrol ilacı olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? İşte doğum kontrolüyle ilgili ilginç bilgiler:
Doğum kontrol ilaçları bu kadar yaygınlaşmadan önce, kadınlar istenmeyen gebeliklerden korunmak için alışılmadık yöntemler deneyebiliyorlardı. Bazı kadınlar, seks sonrasında vajinalarına Coca-Cola döküyorlardı. İster inanın ister inanmayın, 1985 yılında New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir makale, bu yöntemin işe yaradığını iddia ediyor. Hatta makale, diyet kolanın normal koladan daha etkili bir doğum kontrol ilacı olduğunu dahi söylüyor. Bu, elbette doğru bir yöntem değil ve bu yöntemi evde asla denememeniz gerekiyor. Sonrasında yapılan araştırmalarda, asitli içeceklerin doğum kontrolü konusunda etkili olmadığı ve bu yöntemin vajinada tahrişe ve enfeksiyona neden olabileceği belirtiliyor.
Aslında bu durum sadece Coca-Cola’yla sınırlı değil. Lysol dezenfektan spreyler de bir zamanlar ‘dişil hijyen ürünü’ olarak pazarlanıyordu ve bazı kadınlar gebelikten korunmak için bu dezenfektanı kullanıyorlardı. Ne yazık ki, aynı kola gibi Lysol’de iyi bir doğum kontrol ilacı değil ve ne yazık ki vajinal bölgede uygulamak hoş olmayan durumlar yaratabilmektedir.
Geçmiş dönemlerde hayvan bağırsakları, prezervatif yapımındaki en popüler şeydi. Bugün üretilen bazı prezervatifler de bu malzemeden üretilmektedir (Naturalamb), fakat iki nedenden dolayı bu malzeme kullanımı ortadan kalkmıştır: İlk olarak, hayvan bağırsağından yapılan prezervatifleri üretmek daha maliyetlidir. Ayrıca, hayvanın bağırsak zarı latekse göre daha gözeneklidir, bu da cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar konusunda efektif bir çözüm yolu sunmamaktadır. Gerçekte, bu tarz kondomlar sadece kadının hamile kalmasını engellemektedir.
Prezervatif kullanımı konusunda büyük hatalar var
Söz konusu insan hatası olduğunda, aslında geri çekilme yöntemi hamilelikten korunma konusunda en az prezervatif kullanımı kadar etkili. Bu durum temelde insanların prezervatif kullanımı konusunda oldukça büyük hatalar yapmasından kaynaklanıyor. Açıkça söylemek gerekirse prezervatif kullanımı konusunda hala çok yol almamız gerekiyor.
İlgili yazı: Geleneksel doğum kontrol yöntemlerine teknolojik alternatifler: NaturalCycles
Prezervatif kullananlarla kullanmayanlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin en son cinsel deneyimlerinin ne kadar zevkli olduğu konusunda ya da orgazma ulaşma ihtimalinde bir fark görünmüyor. Sonuçlar gösteriyor ki; prezervatif, cinsel ilişkiden alınan zevki engellemiyor.
Amerika’daki doğum kontrolle ilgili yapılan tartışmaları dinlerseniz, muhtemelen bu durumun toplumu sosyal olarak bölen bir konu olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa 2013 yılında Gallup şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikan halkının %91’i doğum kontrolünün kabul edilebilir bir şey olduğunu düşünüyor. Bu konuda yapılan birçok anket de bu düşünceyi destekler nitelikte.
Yapılan birçok araştırmanın sonucuna göre, heteroseksüel kadınlar hormonal doğum kontrol ilaçları aldığında, doğal döngüdeki kadınlara göre, erkeksi yapıdaki erkeklere karşı farklı bir cazibe gösteriyorlar. Bilim insanları, kadınların gebeliğe uygun dönemde erkeksi davranan erkeklere karşı daha cazibeli davrandıklarını düşünüyorlar. Bu durum hamilelik ihtimali en yüksekse, en iyi genetik materyali yavrusuna iletmek adına gerçekleşiyor. Hormonal doğum kontrol ilaçları gebeliği engellediği için bu durum, cazibe tarzındaki uyumlu değişimi de engelliyor.
Erkekler için doğum kontrol jeli: Vasalgel
Uzun ömürlü, geri-dönüşümlü ve enjekte edilebilen erkek doğum kontrol ilacı Vasalgel’in gelecek 5 yıl içerisinde raflarda yerini alması bekleniyor. Eğer tüm klinik testlerden başarıyla geçerse bu hap, erkekler için doğum kontrol hapına en yakın şey olacak. Aslında bu ilaç kadınlarınkinden biraz daha farklı çalışıyor; çünkü erkeklerin hormon seviyeleriyle oynamıyor.
Kaynak:
Lehmiller.com
Umpierre, S.A. (1985). Effect of Coke on sperm motility. New England Journal of Medicine, 21, 1351.
Hong, C.Y., Shieh, C.C., Wu, P., & Chiang, B.N. (1987). The spermicidal potency of Coca-Cola and Pepsi-Cola. Human Toxicology, 6, 395-396.