Astrolojik bir yıldız haritası veya doğum haritası kişinin dünyaya geldiği andaki gezegenlerin Güneş çevresindeki yerlerini gösterir. Doğum haritasının okunması ve yorumlanması, güçlü ve zayıf yönlerinizi, spritüel gelişiminiz için fırsatları, en önemli kararlarınız için en doğru zamanlamaları ortaya çıkarabilir. Doğum haritası analizini ancak bu konuda bilgili ve deneyimli kişiler çıkarabilir ve okuyabilir. Peki doğum haritası nedir, doğum haritası hesaplama ne işe yarar, doğum haritası nasıl hesaplanır? Tüm bu soruların yanıtları ve doğum haritası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Doğum haritası nedir?
Yıldızlar, burçlar aracılığıyla aslında bize sınırsız bir içgörü sunar. Yıldız haritası, diğer adıyla doğum haritası, doğduğunuz andaki gökyüzünün anlık görüntüsüdür. Esasen ilk nefesinizi aldığınız an, evrenin enerjileri ile uyum sağladığınız zamandır. Bu, hayatınız boyunca sabit kalır. Astroloji haritası, temel yaşam dersleriniz içıin size ipuçları verebilir, kaderinizi gösterebilir ve kişilik özelliklerinizi ortaya çıkarmanın yanı sıra ruhunuzun amacına giden yolu bulmanıza yardımcı olabilir.
Doğum haritası hesaplama
Doğum haritası çıkarmak için ihtiyacınız olan şey üç adet bilgidir: Doğum günü, doğum saati (dakikası) ve doğum yeri. Bu bilgiler çoğu doğum belgesinde zaten yer alıyor. Eğer elinizde doğum belgeniz yoksa, doğduğunuz hastaneden bir kopyasını isteyebilirsiniz. Enlemdeki birkaç derece veya birkaç dakikalık zaman farkı doğum haritanızda fark yaratabileceği için bu bilgileri olabildiğince doğru şekilde almak oldukça önemlidir.
Doğum saatinizi kesin olarak bilmiyorsanız doğum haritası hesaplama yine de mümkündür, ancak bazı önemli bilgiler eksik olacaktır. Bu durumda yıldız haritası için çok önemli olan yükselen burcunuzu ve hangi gezegenlerin hangi evlere düştüğünü doğru bir şekilde bulamazsınız. Yükselen burcunuz haritanızdaki ana bileşenlerden biridir. Doğum haritası çıkarma için yapabildiğiniz kadar yakın bir doğum saati tahmininde bulunun veya onu öğlen 12.00 olarak girin.
Doğum haritası ne işe yarar?
Bir astrolog doğum haritanızda neleri görebilir? Astroloji haritası (yıldız haritası), kalıplarınız ve tercihleriniz hakkında şaşırtıcı bilgiler ortaya çıkarabilir. Bu yüzden doğum haritası hesaplama, kendi kör noktalarınızı anlamanın ve bu bilgiyi kişisel gelişim için kullanmanın mükemmel bir yoludur. Doğum haritası yorumlama ile hangi yeteneklerinizin üzerine gitmeniz ve hangi zayıf yönlerinizi geliştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tipik olarak bir doğum haritası şu bilgiler aranır:
- Yükselen burç ve 12 astrolojik evde hangi gezegenin olduğu,
- Venüs, Mars, Ay burcu ve aşk evi,
- Daha çok çalışmanız gereken şeyler için Satürn burcu, şanslı olabileceğiniz yerler için Jüpiter burcu,
- Herhangi iki gezegen arasında oluşan önemli açılar
- Bir burçta 3 veya daha fazla gezegen varsa kişi için belirli bir enerjinin ağır bir konsantrasyonunu oluşturan “stellium”,
- Haritadaki elementlerin dengesi (ateş, toprak, hava ve su burçlarındaki gezegenler),
- Haritadaki niteliklerin dengesi (ana, değişken ve sabit burçlardaki gezegenler),
- Gezegenlerin oluşturduğu desen (7 tane klasik harita şekli vardır).
Bilgili ve deneyimli bir astrolog, haritanızdaki elementleri ve nitelikleri toplayabilir ve doğum haritanızı yorumlayabilir. Bir özelliğin eksikliği veya diğerinin baskınlığı varsa, yaşamınıza pratik olarak nasıl daha fazla denge getirebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Doğum haritasına ne zaman baktırmalı?
Astroloji haritasına baktırmanın özellikle verimli olduğu iki farklı zaman vardır: Her yılın başı ve doğum gününüz. Yılın başında baktırırsanız geçiş (transit) haritası denen haritaya baktırmanızı öneririz. Bu, profesyonel bir astrologun rehberliğini gerektirir, çünkü yorumlaması son derece karmaşıktır. Bu haritaya kendi yıldız haritanızla başlanır ve onu geçen gezegenlerle, yani gökyüzündeki gezegenlerin şu anki konumlarıyla karşılaştırılır.
Transit çizelgeleri sadece yeni yılın ilk günü için değil; herhangi bir tarihi, geçmişi veya geleceği bağlayabilir. Hareket halindeki gezegenleri doğum haritanızla karşılaştıran bir geçiş haritası çalıştırabilirsiniz. Bu hesaplamalar, geleceği planlamak için sıklıkla tercih edilir. Örneğin bir düğün tarihi seçiyorsanız, seyahat rezervasyonu yapıyorsanız veya önemli bir kariyer hamlesi planlıyorsanız gökyüzünün buna açık olup olmadığını görmek için transit çizelgenize bakın.
Transit çizelgeleri aynı zamanda tarihsel perspektif için de harikadır. Hayatınızdaki önemli anlara; yeni aşk, yer değiştirme, ölümler, ayrılıklar, kariyer hedefleri gibi pek çok şeye bakabilirsiniz. O dönemlerde yıldızlarda neler olduğunu görmek için bir yıldız haritasına bakmanız yeterli.
Doğum haritası türleri neler?
Peki transit çizelgeler dışında başka ne tür doğum haritaları var? Doğum haritası çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Güneş dönüş çizelgeleri
Doğum günü çizelgeniz olarak da bilinen bu yıldız haritası, geçerli doğum gününüzden bir sonraki doğum gününüze kadar olan süreyi kapsayan yıllık bir çizelge sunar. Doğum haritasındaki grafikler, konuma göre değişiklik gösterecektir.
2. Uyumluluk çizelgeleri
Astroloji doğum haritasına ek olarak, diğer insanlarla nasıl geçineceğinizi görmek için de bir astroloji uyum haritası oluşturabilirsiniz. İki çeşit uyumluluk çizelgesi vardır. Bir sinastri haritası, sizin haritanızdaki gezegenlerle diğer kişininkini karşılaştırır. Bunun için kompozit bir grafik kullanarak iki çizelgeyi üst üste koyar ve ortak noktalar görür. Bileşik bir harita ise ilişkinize üçüncü bir kişi gibi davranır ve onu sizden bağımsız olarak yorumlar (ki bu birçok yönden doğrudur).
3. Olayları planlamak için astroloji şemaları
İnsanlar ve olaylar için de astroloji haritası çıkarılabilir. Sadece söz konusu olayın saati, tarihi ve yeri belirtilerek bunun için bir yıldız haritası oluşturulabilir. Örneğin büyük bir toplantı planlıyorsanız, yıldızların nasıl hizalandığını görmek için saat, tarih ve yer bilgisini bir astrologa yorumlatabilirsiniz.
Peki ya vedik doğum haritası nedir?
Batı astrolojisi doğum haritasını 12 farklı bölüme veya evlere bölünmüş bir tekerlek olarak tasvir eder. Vedik astroloji tablosu (Jyotish astroloji tablosu) ise bunan farklı olarak yıldız bazlı olan Sidereal zodyakı kullanır. Çok eski dönemlerde bu iki sistemin zodyakları birbiriyle örtüşüyordu, ancak dünyanın eksen kayması sebebiyle zamanla aralarındaki noktasal benzerlik kayboldu.
Astroloji haritaları (yıldız haritaları) ne zamandır var?
İnsanlığın medeniyetin doğuşundan beri gökyüzü hareketlerini takip ettiği biliniyor. M.Ö. 6000 yılına kadar Sümerler, gezegenlerin ve yıldızların yolculuklarını not ettiler. Yine M.Ö. 3300 civarında Babiller (Keldaniler) Sümerlerin başlattığı şeyi genişletmeye başladılar ve binlerce yıl boyunca kullanılacak ilk astrolojik sistemi geliştirdiler. M.Ö. 700 civarında ise bugün kullandığımız zodyak çarkını (gezegenler ve evlerle) oluşturdular. Bilinen en eski doğum haritasının M.Ö. 409 yılına ait olduğu tahmin ediliyor.
Doğum haritası yorumlama: Gezegenler neyi sembolize ediyor?
Astroloji geniş, karmaşık ve uzmanlaşmış bir alan olmasına rağmen temel ilkeleri son derece açık. Doğum haritası veya astroloji haritası, doğduğunuz andaki gökyüzünün anlık görüntüsüdür. Doğum haritası çıkarma ve doğum haritası yorumlama için bir astrologa danışmanız gerekse de gezegenlerin ne anlama geldiklerini öğrenerek bu gezegenlerde yer alan burçlarınız hakkında fikir edinebilirsiniz.
Astrolojide Güneş:
Güneş burcumuz, temel özümüzdür. Bu canlı gök cismi egomuzu, benliğimizi, temel kişiliğimizi ve genel tercihlerimizi temsil eder.
Astrolojide Ay:
Ay, duygusal iç dünyamızı temsil eder.
Astrolojide Merkür:
Merkür iletişimi sembolize eder. Ay duygularımızı yansıtırken, Merkür mantığı yansıtır.
Astrolojide Venüs:
Romantik duyarlılıklarımızı ve idealize edilmiş aşk algımızı ortaya koyar.
Astrolojide Mars:
Mars, eylemi, kararlılığı ve saldırganlığı sembolize eder. Aynı zamanda fiziksel tutku ve şehvetimizi de yansıtır.
Astrolojide Jüpiter:
Jüpiter, serveti, felsefeyi, bolluğu ve maneviyatı sembolize eder. Bu cömert gezegen genişlemeyi yönetir; bizi felsefe, maneviyat ve eğitim yoluyla ufkumuzu genişletmeye teşvik eder.
Astrolojide Satürn:
Düzenlemelerle ve kısıtlamayla ilişkilidir. Satürn iyi bir günde sıkı çalışmayı, profesyonel başarıları ve kararlı direnci sembolize eder. Kötü bir günde ise sert ve duygusuz olabilir; bizi zorlu ilişkilerin üstesinden gelmeye zorlayabilir.
Astrolojide Uranüs:
Uranüs teknolojiyi, isyanı ve yeniliği sembolize eder. Bu devrimci gezegen, kurallardan nefret eder ve her zaman çığır açan, dinamik, değişimi kolaylaştırmaya heveslidir. Bu yüzden şaşırtıcı etkilere sebep olabilir.
Astrolojide Neptün:
Ruhsal bilinmeyenin büyülü, gizemli enginliğini yönetir. İyi bir günde Neptün enerjisi son derece yaratıcı ve güçlü bir şekilde psişiktir. Ancak kötü bir günde n sanrısal ve kaçışçı bir hale gelebilir.
Astrolojide Plüton:
Gücü, dönüşümü, yıkımı ve yenilenmeyi sembolize eder. Plüton bize değişimi tezahür ettirmek için geçmişi salıvermemiz gerektiğini hatırlatır.
İlginizi çekebilir: Burcunuza göre 2021 yılının en güzel günü hangisi olacak?