Kişisel tarzınızı yansıtan kokuları bulun: Parfüm seçiminde bilmeniz gereken her şey

Kokuların, hayatlarımızda çok büyük bir yeri olduğunu sanıyoruz ki hiçbirimiz yadsıyamayız. Bazen hafif esen rüzgara karışmış bir parfüm kokusu bizi çok eskilere götürebilir, çünkü hepimizin bir koku hafızası var. Bu nedenle de kokuları, insanlarla, ortamlarla, duygularla özdeşleştirebiliyoruz ve üzerinden yıllar geçse bile aynı kokuyu aldığımızda kendimizi o kokuyu geçmişte duyduğumuz anlara ışınlayabiliyoruz. İşte bu nedenledir ki kokular, yalnızca güzel kokmak için değil. Kişisel tarzımızı yansıtan, hatta kişiliğimizi şekillendiren, anılarımızda, duygularımızda rol oynayan güçlü araçlar. Ancak, milyonlarca farklı koku arasından kendimize en uygun olanı bulmak da adeta bir sanat eseri seçmek gibi… Hem tenimize yakışacak hem kalıcı olacak hem de akıllarda iz bırakacak… Nasıl bulacağız bu kokuyu? Doğru parfümü seçmek, işte tam da bu yüzden incelikli bir zanaat gibi. Hem tenimizi hoş kokutacak hem de kişisel ifademizi yansıtacak bir parfüm seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler için okumaya devam edin.

Parfüm seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Sevdiğiniz kokuları keşfetmek, size en çok yakışacak parfümü bulmak veya imza kokunuzu seçmek çok kolay değil. O yüzden parfüm seçimlerinizi aceleye getirmemenizde fayda var. İşte etkili bir koku seçimi için mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekenler:

1. Amacınızı belirleyin

İlk olarak satın alacağınız parfümü hangi amaçla kullanacağınızı belirleyin. Günlük bir koku mu arıyorsunuz yoksa özel günlerde kullanmak için daha özel bir şeyler mi… Partilerde, kalabalık ortamlarda, iş toplantılarında, profesyonel görüşmelerde, sportif aktivitelerde, sahilde, evde… Kısacası nerede kullanacağınıza karar verin. Eğer farklı ortamlar için farklı parfüm arayışındaysanız, alanınızı daraltın ve hedef odaklı seçimler yapmak için alışverişe çıkmadan önce parfümleri nerede kullanacağınızı mutlaka kesinleştirin.

2. Kişisel tercihlerinizi keşfedin

Halihazırda çoktan sahip olduğunuz bir parfüm zevkiniz olabilir veya yeni bir şeyler arayışında da olabilirsiniz. Hangi tür kokuları sevdiğinizden emin olmak için çok çeşitli alternatiflere bir fırsat vermelisiniz. Çiçeksi, odunsu, meyvemsi ya da baharatlı kokulardan hangisi size daha çok hitap ediyor veya hangilerini, nerelerde kullanmak istersiniz önce bunlara karar verin.

  • Çiçeksi kokular, çiçek açan bahçelerin tatlı kokusunu çağrıştırarak romantik ve feminen bir hava yaratır. Gül, şakayık, yasemin ve zambak gibi çiçeklerin karmaşık notaları, güçlü ve canlıdan pudramsı ve ağırbaşlıya kadar değişen yoğunlukta olabilir.
  • Odunsu kokular daha gizemli bir hava yaratır, sedir, sandal ağacı, amber gibi farklı notalar barındırabilir, hem kadınlar hem de erkekler için tercih edilebilir. Bu kokuların genellikle davetkar bir havası vardır ve soğuk havalarda kullanmak için daha uygundur.
  • Meyvemsi kokular, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında tercih edilen şekerli, tatlı notaları barındırır. Mango, Hindistan cevizi, narenciye gibi enerjik, canlı kokuları içerir. Genellikle kadın parfümlerinde çok sık kullanılır.
  • Baharatlı kokular sıcak, baştan çıkarıcı ve lüks dokunuşları içerir. Tarçın, zencefil, vanilya, karanfil, kakule gibi yoğun kokulu baharatları içerir. Genellikle özel günler ve etkinlikler için hem kadınlar hem erkekler tarafından tercih edilebilir.

Pek çok deneme yapmak için doğru yerlere gittiğinizden emin olun. Öncelikle deneyebileceğiniz farklı türler için geniş bir ürün yelpazesi sunan yerleri tercih etmenizde fayda var.

3. Koku notalarını öğrenin

Bir parfüm, yalnızca tek bir bileşenden veya tek bir kokudan oluşmaz, koku notaları denilen farklı içerikleri barındırır. Koku notaları, bir parfümün kompozisyonunu oluşturan koku katmanlarıdır ve üç bölüme ayrılır; üst notalar, orta notalar veya kalp notaları ve temel notalar. Bu notaların birleşimi kokulara karmaşıklık kazandırır, adeta parfümün hikayesini yazar ve aynı zamanda bir parfümün gün boyunca farklı bir koku profiline bürünebilmesinin de nedeni notalardır.

  • Üst notalar; parfümü sıktığınızda ilk hissedilen kokulardır ve genellikle etkisi kısa süre, 15 dakika gibi kısa bir zamanda bu kokular dağılabilir.
  • Orta notalar; parfümün ‘ana kişiliğini, karakterini’ sağlayan gövdesidir ve üst notalardan daha uzun süre dayanır.
  • Temel notalar ise tende en uzun süre kalan ve üst ve orta notalar dağıldıktan sonra açığa çıkan kokulardır.

O yüzden bir parfümü satın almayan karar vermeden önce -özellikle de imza kokunuz için seçtiyseniz- en azından bir gün boyunca üzerinizde bırakın ve parfümü ilk sıktığınız anın üzerinden saatler geçtikten sonra nasıl koktuğunu öğrenebilirsiniz. Bu yüzden parfüm seçimlerini aceleye getirmemek çok önemli.

4. Teninize uyum sağlayan kokuları tercih edin

Her parfüm, her tende aynı kokmayabilir, dolayısıyla bir başkasında, örneğin arkadaşınızın üzerinde kokusu hoşunuza giden bir parfüm sizin teninize yakışmayabilir. Bu nedenle parfüm seçerken sadece parfümü koklamak ya da bir başkasının üzerindeki kokudan yola çıkmak, doğru sonuç vermeyebilir. Parfümü kendi teninizde deneyerek ve mümkünse yukarıda da belirtildiği gibi bir gün boyunca teninizde kalmasına izin vererek en doğru kararı verebilirsiniz. Böylece hem sizin teninize o kokunun gerçekten yakışıp yakışmadığını görebilir hem de gün boyunca kalıcılığını test edebilirsiniz.

5. Mevsimi göz önünde bulundurun

Parfüm seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli konu ise mevsim… Yazın sıcak günlerinde ağır ve yoğun kokular tercih etmek istemezsiniz, bu hem sizi hem de etrafınızdakileri rahatsız edebilir. Soğuk günlerde daha yoğun, sıcak, odunsu kokular tercih edebilir, yaz aylarında ise daha canlı, hafif ve taze koku notalarına sahip parfümleri kullanabilirsiniz. Bu nedenle mevsim şartlarını da gözeterek parfüm seçmenizde fayda var.

6. EDT ve EDP farkına dikkat edin

Parfümlerin üzerinde yazan EDT ve EDP ibareleri daha önce dikkatinizi çekmiş olabilir. Eau de Toilette (EDT) ve Eau de Parfum (EDP) terimleri, parfümlerin konsantrasyon düzeylerini ifade eder ve ürünün kalıcılığı ve yoğunluğu gibi farklar içerir. İkisi arasındaki farkı bilmek, sizi en doğru parfüm seçimini yapmanız konusunda yönlendirebilir.

  • EDT (Eau De Toilette): EDT, genellikle daha hafif ve taze bir koku sunar. Kokusu daha yumuşak ve daha az belirgin olabilir. Kalıcılığı genellikle daha kısa süre sürer ve daha hafif bir izlenim bırakır. %5 ila %15 arasında uçucu yağ (parfüm yağı) içerir. Bu, bir parfümün daha hafif bir versiyonunu temsil eder. Yani, parfüm yağının toplam içeriği daha düşüktür.
  • EDP (Eau De Parfum): EDP, daha yoğun ve etkileyici bir koku sağlar. Kokusu daha belirgin ve kalıcılığı daha uzundur. EDP’nin konsantrasyonu daha yüksektir ve genellikle %15 ila %20 arasında parfüm yağı içerir. Bu nedenle, EDP, daha yoğun ve kalıcı bir koku sunar.

Ayrıca, iki tür arasında genellikle fiyat farkı da vardır. EDT, genellikle EDP’den daha uygun fiyatlıdır. Ancak, EDP daha yoğun ve kalıcı olduğundan daha uzun ömürlü kullanılabilir.

Bu ipuçları, size parfüm seçimi yaparken yol gösterebilir ve tarzınızı en çok yansıtan, teninize en çok uyan kokuyu bulmanızı sağlayabilir…

İlginizi çekebilir: Dünyanın en önemli parfüm üretim noktalarından biri: Grasse

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!