Doğru beslen, doğru hareket et ve doğru yaşa

Dünyadaki obezite sıklığının geçtiğimiz on yılda %10-30 arasındaki oranlarda hızlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Genetik mirasa ek olarak yanlış yaşam alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, teknolojik gelişmeler sağlığımızı kötü yönde etkileyebiliyor. Durum böyle olunca özellikle çocukluktan başlayan obezite başta olmak üzere diğer türlerine karşı da acilen önlem almak gerekiyor. Verilere göre dünya genelindeki adölesanların %20’sinin fazla kilolu, %90’ının ise obezdir. Nitekim, obezite her yıl bir milyondan fazla ölümün dolaylı veya direk nedeni olmaktadır. Obeziteye adeta davetiye çıkaran hareketsiz yaşam bel çevresi yağlanmasının artışına, bu artış kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, hücre ve organ yaşlanmalarına neden olmaktadır.

Doğru beslen, doğru hareket et ve doğru yaşa
Obeziteyle mücadelede sağlıklı beslenme önemli bir yer tutuyor

Düzenli fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemler kullanılarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran aktiviteler olarak tanımlanabilir. Spor veya egzersiz ise düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitedir; düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içerir.

Obezitede bel çevresi yağlanması kadar karaciğer yağlanmasına da dikkat etmek gerekiyor. Toplumun yarısı karaciğer yağlanması riski ile karşı karşıya. Bu durumun nedenleri arasında en güçlü olan ise fruktoz şurubu, glikoz şurubu, rafine şekerlerin besin sanayinde aşırı kullanımı gelmektedir.

Aslında üzerinde durduğumuz iki önemli konu var ki; o da hücre yaşlanması ve hücrelerin yağlanma metabolizmalarının bozulması. Hücre yaşlanmasını önlemek için katı margarin, ayçiçek yağı gibi yağlardan uzak durulup avokado, ceviz, badem gibi faydalı yağları içeren besinler diyetlerde yer verilmelidir. Hücre yaşlanmasını önlemenin yollarından biri de hücrelerin oksidatif bileşenlerden etkilenmesini engellemekten geçiyor. Bu da doğru beslenme ve doğru fiziksel aktivite ile sağlanabiliyor.

Doğru beslen, doğru hareket et ve doğru yaşa
Fiziksel aktiviteler, daha sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezlerinden birisidir

 

Aktivite ile beraber doğru besinlerle ve doğru miktarlarda antioksidan tüketimi önemli hale geliyor. Sarı, kırmızı, beyaz, turuncu sebze ve meyvelerde farklı antioksidanlar bulunuyor. Bunları dengeli bir şekilde tüketmek hücrenin yaşlanmasını engelliyor.

İyi beslenme davranışlarının sürdürebilmek elimizde, fiziksel aktiviteyi hayatımıza katmak da. Herkese sağlıklı günler dilerim.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Obezite ile mücadelede çok bilinmeyen bilimsel gerçekler

Okul çağına gelmiş çocukların beslenmeleri nasıl olmalıdır?

Göbek bölgesindeki yağları eritmenize yardımcı olacak besinler

Kevser Başkara Beslenme ve Diyet Uzmanı
10 yıla yakındır %100 vegan yaşayan Kevser Başkara, Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programını, Cornell University Plant Based Nutrition, American College of Lifestyle ... Devam