X

Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Doğayı evinize taşımanın, yeşilin ve bitkilerin iyileştirici gücünden yararlanmanın, bir canlıya bakım sağlamanın ve sevginizi paylaşmanın belki de en güzel ve görece kolay yollarından biri ev bitkileri. Sosyal medyada son zamanlarda banyosundan mutfağına her yanı bitkilerle kaplı, adeta yağmur ormanlarını andıran dekorasyonlarıyla insana huzur veren ‘yeşil evler’le mutlaka karşılaşmışsınızdır. Evet, evinizi bitkilerle dolu bir ormana çevirebilmeniz mümkün. Ancak, evde bitki yetiştirmek göründüğü kadar kolay bir iş değil. Her iç mekan bitkisi için, türüne göre ihtiyaç duyduğu su, ışık, besin ihtiyacı ve bakım şekli değişiklik gösterebiliyor. Şehir yaşamında ev bitkisi yetiştirmenin en zor yanlarından biri ise bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığı sağlayamamak. İşte bu konuda size yardımcı olacak, evinizin güneş görmeyen odalarını da canlandırabilmenizi sağlayacak, eviniz az ışık alsa da büyümeye devam edecek az ışık isteyen bitkiler:

Paşa kılıcı (Sansevieria)

Paşa kılıcı

Halk arasında kaynana dili olarak da bilinen paşa kılıcı, uzun ve gölgeli yaprakları olan bir bitki. Çok fazla ışığa ihtiyaç duymamasının yanı sıra, sağlık için de sayısız faydası var. NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre ortamın havasındaki benzen ve formaldehit gibi zehirli kimyasalların emilimini sağlayan bu bitki, diğer yeşil yapraklı bilgilerden farklı olarak gece boyunca havadaki karbondioksiti alarak oksijen üretmeye devam ediyor. Bu nedenle yatak odanızda da rahatlıkla bulundurabilirsiniz.

Zeze çiçeği (Zamioculcas zamiifolia)

Zeze çiçeği

Canlı renkli ve parlak bitkileri seviyorsanız, zeze tam size göre olabilir. Orta parlaklıktaki gün ışığının yanı sıra düşük ışıkta da yaşayabilen bu bitkinin yaprakları fazla ışığa maruz kaldığında kıvrılabiliyor. Bitki bakımı konusunda acemiyseniz hem az suya hem de az ışığa ihtiyaç duyan bu bitkiyi evinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Çin herdemyeşili (Aglaonema)

Çin herdemyeşili

Yaprakları yeşilin iki farklı tonundan yeşil ve kırmızı renklisine kadar farklı pek çok türü bulunan Çin herdemyeşili, adından da anlaşılabileceği üzere dört mevsim yeşil rengini koruyabilen bir iç mekan bitkisi. Sıcak ve nemli ortamları seven bu bitki, fazla ışığa ihtiyaç duymadığı için evinizin her odasında rahatlıkla bakabileceğiniz türden.

Difenbahya (Dieffenbachia)

Difenbahya

Bu parlak renkli, çift renk tonuna sahip bitki 1 metreye kadar uzayabiliyor. Her ne kadar az da olsa ışığı sevse de, ışıksız ortamlarda da rahatlıkla yaşayıp gelişimini sürdürebiliyor. Difenbahya, düzenli olarak sulanmayı ve nemi seven bir bitki ancak toprağının sürekli ıslak kalmaması oldukça önemli. Difenbahya, evcil hayvanlarda ve küçük çocuklarda zehirlenmeye yol açabildiği için çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa dikkatli olmanızda fayda var.

Platycerium alcicorne

Platycerium alcicorne

Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda rahatlıkla bakılabilecek bitkilerden biri olan platycerium alcicorne, düşük ışık ve düşük nem oranında yaşayabilen bir bitki. Doğal ortamında ağaç gövdesi gibi yere paralel olmayan yüzeylerde büyüyor. Bu nedenle evinizin içinde bakarken, bulunduğu saksıyı yüksek bir yere asabilir, sarkmasına ve dağılmasına izin verebilirsiniz.

Şans bambusu

Şans bambusu

Bitki bakımı konusunda şans bir türlü yüzünüze gülmediyse, ‘şans bambusu’ tam size göre bir bitki olabilir. Feng-shui’ye ilgisi olanların yakından tanıdığı şans bambusu, hem toprakta hem de suda yaşamına rahatlıkla devam edebilen bir iç mekan bitkisi. Direkt güneş altında bulunmasına gerek olmasa da, az da olsa ışığa ihtiyacı olan bu bitki fazla ışığa maruz kaldığında ölebiliyor.

Duvar sarmaşığı (Hedera helix)

Duvar sarmaşığı

Bahçe ve park gibi açık alanlarda sıkça karşımıza çıkan bitkilerden olan Duvar sarmaşığının evde de bakılabildiğini biliyor muydunuz? Doğada 30 metre yükseğe kadar tırmanabilen bu bitki, saksıya ektiğinizde aşağı doğru sarkarak büyüyor. Dekoratif bir sepete ya da saksıya ekerek yukarıdan sarkıtabileceğiniz bu harika bitki çok az suyla yaşayabiliyor.

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum)

Kurdele çiçeği

NASA’nın araştırmasında iç mekanların havasını temizlediği gözlemlenen bir diğer bitki olan kurdele çiçeği, görüntüsünün yanı sıra soluduğunuz havanın kalitesini de güzelleştirebilecek bir bitki. Çok hızlı büyüyen ve nemi seven bu bitkiyi devamlı olarak sulamanız şart.

Kalp yapraklı salon sarmaşığı (Philodendron scandens)

Kalp yapraklı salon sarmaşığı

Bronzdan parlak yeşile kadar farklı renklerde yaprakları bulunabilen kalp yapraklı salon sarmaşığı oldukça popüler bir iç mekan bitkisi. Bu bitkinin büyümesini ve yayılmasını istiyorsanız, kuruyan ve ölen yapraklarını düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor. Kuru ortamları seviyor olsa da, az miktarda düzenli olarak sulanması gerekiyor.

Deve tabanı

Deve tabanı

Gelelim listenin en popülerine. Son yılların aranan ev bitkisi deve tabanı, geniş yapraklarına rağmen az ışıkla hayatını devam ettirebilen bitkiler arasında. Deve tabanı da çocuklar ve köpekler için zehirleyici olabilen bir bitki.  Bu nedenle çocuklu ve köpekli evler için önermiyoruz.

Salon yaprağı (Aspidistra elatior)

Salon yaprağı

Diğer bitkiler kadar canlı renklere sahip olmasa da, bakımının kolaylığı nedeniyle en çok tercih edilen iç mekan bitkilerinden biri de salon yaprağı. Bu bitki yavaş büyüse de, ihtiyaç duyduğu ışık ve su miktarını göz önünde bulundurursanız, çok az emekle evinizi yeşillendirebileceğiniz bir seçenek.

Adiantum raddianum

Adiantum

Kendini bitkilere adayan yeşilseverlerden değilseniz sizi bir sonraki bitkiye alalım. Zira adiantum, az ımiktarda ışığa ihtiyaç duymasına karşın çok emek isteyen bir bitki. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında ölebilen bu bitkinin günde en az iki kez sulanması, havası kuru olan yerlerde bakılacaksa da ortamın havasının sürekli nemlendirilmesi gerekiyor.

Dua çiçeği (Calathea)

Dua çiçeği

Dua çiçeğinin, bu listede de bulunan onlarca farklı türü bulunuyor. Yüksek nem ve sıcaklığı seven dua çiçeği, gölge ve karanlık ortamlarda büyümeyi seviyor. Bakımı biraz zahmetli olsa da, muhteşem güzellikteki çizgili yaprakları için uğraşmaya değer!

Antoryum (Anthurium)

Antoryum

Kırmızının en güzel ve parlak tonuyla açan muhteşem antoryumları sevmeyen var mı? Çok az bir ışıkta rahatlıkla yaşayabilen bu çiçek, doğrudan güneş ışığı almayı sevmiyor. Uygun koşullar sağlandığında hızla büyüyüp açan antoryumun fazla sulanmaması ama nemsiz de kalmaması gerekiyor.

Yaprak güzeli begonya (Rex begonia)

Yaprak güzeli begonya

Alışılmışın dışında bir görünüme sahip olan yaprak güzeli begonya, günümüzde hibrit türleri bulunan, farklı renkler elde etmek için üzerinde oynanabilen bitki. Yaprakları çiçeğinden daha ilgi çekici olan nadir bitkilerden biri. Düzenli olarak sulanması gereken yaprak güzeli begonyanın susuz kaldığını yapraklarının kahverengiye dönmesinden anlayabilirsiniz.

Yelken çiçeği (Spathiphyllum wallisi)

Yelken çiçeği

Yelken çiçeği doğal yaşam alanı olan ormanlarda genelde ağaç gölgelerinde ve sulak yerlerde bulunuyor. Sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için evde de aynı gölge ve sulak ortamı sağlamanız gerekiyor. Muhteşem çiçekleri yıl boyunca solmadan üzerinde durabiliyor.

Duvar sarmaşığı (Ficus pumila)

Duvar sarmaşığı

Duvar sarmaşığı, bakımı görece kolay bitkiler arasında. Çok hızlı büyüyebilen bu bitki, doğrudan güneş ışığı alan yerlerde yaşayamıyor. Odanızın gölge ve karanlık bir köşesine koyduğunuzda, ne kadar hızlı büyüdüğüne inanamayacaksınız.

Nolina (Beaucarnea recurvata)

Nolina

Yüzüne bakmasanız da, ilgilenmeseniz de, size rağmen sizinle yeşil kalabilen bir bitki arıyorsanız nolinadan başkasını aramayın! Işıkta da ışıksız ortamlarda da büyüyebilen bu bitki, çok fazla su da istemediği için bakımı oldukça kolay.

Asplenium nidus

Asplenium nidus

Banyonuza dekoratif bir dokunuş yapmak istiyorsanız, asplenium nidus aradığınız bitki olabilir. Doğal ortamı yağmur ormanlarının yüksek kesimleri olan bu bitki, sıcak ve yüksek nemli ortamları seviyor.

Madagaskar dragon ağacı

Madagaskar dragon ağacı

Madagaskar dragon ağacı da az ışıkla hızla büyüyebilen, büyük boyuttaki iç mekan bitkilerinden biri. Evin içinde yaklaşık 2 metreye kadar uzayabilen bu bitki, uzun süre susuz kalmaya da oldukça dayanıklı.

Dua çiçeği (Maranta leuconeura)

Dua çiçeği

Dua çiçeği familyasının bir başka üyesi olan maranta leuconeura, ne yapmanız gerektiğini bildiğiniz sürece kolaylıkla büyütebileceğiniz bir bitki. Renkli yeşil yapraklarıyla dekorasyonunuza hareket getirecek bu bitki, nemli bir toprakta ve yüksek nemli ortamlarda olmayı seviyor. Ayrıca yılda bir kez toprağını değiştirmeniz gerekiyor. Oldukça uzun yaşayabilen bu bitki, iyi bakıldığında 30 yıla kadar hayatta kalabiliyor.

Salon sarmaşığı

Salon sarmaşığı

Salon sarmaşığı, düşük gün ışığından florasan lambaya kadar tüm ortamlarda yaşayabilen bir bitki. Toprağı kuruduğunda hafifçe sulamanız yeterli.

Ok başı sarmaşığı (Syngonium podophyllum)

Ok başı sarmaşığı

Ok başı sarmaşığı, büyüdükçe şekil değiştiren bir bitki. Saksıda yetiştirebileceğiniz gibi, diğer sarmaşık türleri gibi yüksek bir bölgeye koyarak sarkarak büyümesini ve yayılmasını destekleyebilirsiniz. Işık konusunda seçiciliği olmayan bu bitkiyi yetiştirirken dikkatli olmanız gereken en önemli nokta fazla sulamaktan kaçınmak.

Polyscias fruticosa

Polyscias fruticosa

Polyscias fruticosa tropik bir bitki olduğu için sıcak bir ortamda yaşamayı seviyor ve çok fazla ışığa ihtiyaç duymuyor. Ancak bolca alana ihtiyacınız olacak, zira uygun şekilde bakıldığında 2 metreye kadar uzayabiliyor.  Bitkinin büyüdükçe şekillenmesine yardımcı olmak için alt gövdelerini budamanız gerekiyor.

Orkide

Orkide

Narin, şık, çiçekli ve zarif orkide, doğrudan ışık almayan ama yine de aydınlık olan ortamlarda büyümeyi seviyor. Bahar ve yaz aylarında evin karanlık köşesinde bile olsa harika çiçeklerini açabiliyor.

Sukulent

Sukulent

Kaktüsgillere benzerliği ile dikkat çeken popüler sukulentler oldukça az ışıkta gelişip büyüyebiliyorlar. Evinizin her köşesini yeşillendirmek ve karanlık noktalarını değerlendirmek için sukulentlerin bakımını üstlenebilirsiniz.

Aşk merdiveni

Aşk merdiveni

Eğlenceli ve farklı görüntüsü ile evinizin havasını değiştirecek aşk merdiveni fazla güneş istemeyen yapısı ile bakımı oldukça kolay bitkilerden. Direkt güneş ışığını sevmeyen aşk merdiveni yarı gölge alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişebilir. Nemli ortamları sever, yazın bolca sulamayı, kışınsa sulamayı biraz azaltmayı unutmayın.

Bambu palmiyesi

Bambu palmiyesi

Az ışık gören alanlarda güzelce büyüyebilen bambu palmiyesi, sevimli ve eğlenceli haliyle evlerinize canlılık katabilir. Güneşi direkt almamalıdır. Filtrelenmiş ışık onun için en iyisidir. 

Para çiçeği

Para çiçeği

Şans, refah ve bolluk getirdiğine inanılan para çiçeği, özellikle evinize pozitif enerji yaymak istiyorsanız harika bir bitki tercihi olabilir. Doğrudan ışık almayan, hafif gölgeli alanlarda büyümeyi seven para çiçeği, fazla ışığa ihtiyaç duymayan bitkiler arasında.

Schefflera arboricola

Schefflera arboricola

Direkt güneş ışığını sevmeyen schefflera doğrudan ışık aldığında yaprakları zarar görebilir. İç mekana kolayca uyum sağlar ve dolaylı ışıkta en iyi gelişir.

Uplifers Bitki Bakımı Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Evde bitki bakımı: Bitkileri temiz tutmanın ve mutlu etmenin püf noktaları

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale