Doğayı hisset, yaşa ve yenilen!
Karmaşa, stres, düzensizlik ve denge kaybı. Yaşadığımız son bir ayı en iyi tanımlayan kelimeler değil mi?
Çevremizdeki kişilerden en az ikisi hafif ya da şiddetli gribal enfeksiyonla mücadele ediyor şu dönemde, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, baş dönmesi, minör depresyon, tükenmişlik sendromu gibi semptomlarla.
Mart ayı, meteorolojik olayların dengesizlikte tavan yaptığı bir aydı. Güneşle başladığımız gün kapkara bulutlarla bitti. Bir gün hırkayla yolda yürüyüp terlerken, diğer gün kabanla üşüdün. Bir gün sıcacık çorba istedi bedenin, diğer gün taze, serin ve soğuk bir şeyler. Bedenin bu dengedeki sapmalardan kurtulmak için egzersiz yapmak istedi; ama kendini güdüleyecek kadar iç enerjin yoktu. Bir iki gün yaptın ve bıraktın. Dünya ve ülkemizdeki terör saldırıları ve can kayıpları da büyük darbe vurdu bedenine, fiziksel, ruhsal, duygusal ve zihinsel olarak.
Ekonomi başta olmak üzere tüm sektörlerde büyük kayıplar oldu. Direk ya da dolaylı olarak etkilendin. Dünya bir çember ise sen de içindesin zaten, etkilenmemen imkansız. Tabi ki SpaceX’le Mars’a seyahat edip denge sağlayıncaya kadar orada kalma gibi bir lüksün yoksa! Tüm planlarını iptal etme sürecine girdin yakın ya da uzak tarihli. Sevdiğin şeyleri yapmayı adeta yasakladın kendine. Bir de sosyal medyada felaket tellallığı yapan arkadaşların ya da takip ettiğin mecralar varsa, tuzu biberi oldu. Yolda yürürken paranoyak düşüncelerde seninle birlikte yürüdü. Sistemi, dünyadaki düzeni ve kendini sorgulamaya başladın.
Motivasyonun dibe vurdu. Stres katsayın tavan yaptı. Günlük ritüellerin aksadı ve değişti. Vücudundaki inflamasyon arttı. Bağışıklık sistemin çöktü.
Bingo! Hastalandın. Akut haldeki hastalığın kronik bir hal almaya başladı. Tıpkı sevmediğin birinin bir gün kalacağım deyip haftalarca misafir olması gibi.
Artık silkelenme toparlanma zamanı! Doğa insanoğlunun en büyük öğreticisi aslında. Zaten kullandığımız birçok alet de doğadan ve doğadaki canlılardan esinlenerek yapılmıştır. Bende de en son büyük ilgi uyandıran; çağ ötesi tasarım olarak adlandırılan ‘’Meriens’’. Manta vatozundan esinlenerek tasarlanan Meriens, Jacques Rougerie’in eseri. Bir tık değil 10 tık ilerisini görmüş kendileri. 900 metre uzunluğunda ve 500 metre genişliğinde, aynı zamanda doğa dostu.
Neden mi?
Çünkü yenilenebilir enerji kaynağı ve sıfır atık üretme kabiliyetine sahip. İşini aşkla yapanlar insanların eseri takdire şayan oluyor değil mi?
‘Bir parçanızı bastırdığınız her seferde veya başkalarının sizi küçümsemenize her izin verdiğinizde yaratıcının size verdiği kullanıcı el kitabını göz ardı etmiş olursunuz. Kesinlikle bildiğim şey şu: Küçülmek için değil çiçek açmak için buradasınız. Daha harika olmak için. Daha sıra dışı olmak için. Her anı kendinizi doldurmak için kullanmak üzere.’ Oprah Winfrey
Zaman yenilenme zamanı!
Dingin olmanı sağlayacak şeyler yap.
Sessizliği kucakla. O kadar karmaşa, o kadar ses var ki etrafımızda, kendi iç sesimizi duyamıyoruz.
Sabah daha erken kalk. Dünyadaki varlığını hisset. Kuş seslerinin senfonisinde kaybol.
Yürüyüşe çık. Yeşili gör. Yeşile dokun. Ondaki saf enerjiyi hisset.
Yeni aldığın kitabın sayfalarındaki o cezbedici kokuyu ciğerlerine çek.
3-5 yaş aralığındaki çocukların oyunlarına dahil ol.
Ağaçların dallarındaki yenilenmeyi gözlemle.
Bu liste sayfalarca uzar. Önemli olan senin hangilerini kendi hayatında yer vereceğin. Hayatına uygularsan, değişimi hissedeceğine eminim. Beslenme bedenimizin yapı taşları için elzemdir. Tazelenmenin içinde tabi ki beslenme de var. İki farklı tarifi sizin özel hazırladım. Değişimi hissetme cesareti olanları tariflerle baş başa bırakıyorum. Sevgiyle kalın 🙂
Anti-inflamatuar,Mikro besin öğesi içeriği yüksek , Anti-aging Tarifler:
Taze nefes smoothie:
Tek kişilik
- 1 ince dilim ananas
- 3 küp buz
- 1 avuç ıspanak yaprağı
- 1 adet salatalık
- Yarım fuji elma
- 1 tatlı kaşığı chia tohumu
- 2 ince dilim taze zencefil
- 1 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği
Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. Üzerini taze rendelenmiş hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz.
İnci tanesi yeşil salata (Selin’in Spesiyal Salatası):
Tek kişilik
Salata Malzemeleri:
- 3 kök karahindiba
- 2 kök roka
- Çeyrek demet kuzu kulağı
- 1 yemek kaşığı blueberry
- 2 yemek kaşığı lor peyniri
- 2 adet badem
- 1 tam ceviz
- 2 diş sarımsak
Sos:
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 1 yemek kaşığı portakal suyu
- Yarım limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 1 çay kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeği
- 1 tatlı kaşığı tahin
- İsteğe bağlı (toz hardal ve sumak)
Yeşillikleri önce elma sirkeli suda bekletin daha sonra bol suda yıkayın. Görsel zevkinize göre salata malzemelerini ekleyin ve üzerine sos malzemelerinden yaptığınız karışımı dökün. Afiyet olsun.