Doğanın şifalı gücü: Aromaterapi ve kullanım alanları

“İyileşme aromaterapik banyo ve masajla başlar” Hipokrat.

Türkiye Aromaterapi Derneği’nin tanımına göre aromaterapi; “aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların fiziksel, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesi ve tedavisinde kontrollü olarak kullanımıdır.” Tamamlayıcı ve holistik tıp anlayışı içinde önemli bir yere sahip olan aromaterapinin bitkisel tedavi ve doğal şifa yöntemi olarak kökeni antik çağlara dayanır. Bugün konuştuğumuz modern aromaterapi ise 1930’lu yıllarda, Fransa’da ortaya çıkmıştır. Modern aromaterapi kavramına isim veren kişi, Fransız kimyager Rene Maurice Gattefosse’dir.

Modern yaşamın ve teknolojinin getirdiği olumlu etkilerle beraber ortaya çıkan pek çok olumsuz etkinin giderilmesinde, yeniden doğaya ve doğal olana dönüşün yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Kadim zamanlarda uygulanan yoga, meditasyon, doğal yöntemlerle tedavi, nefes ve aromaterapi gibi uygulamaların önemini bugün yeniden keşfediyoruz. Bu yöntemlerle asıl hedeflenen ise ruh-beden-zihin dengesini iyileştirmek ve korumak.

Aromaterapi; cilt problemlerinden, bedende hissedilen pek çok ağrıya, kas ve eklem rahatsızlıklarından, solunum yolları hastalıklarına kadar pek çok bedensel rahatsızlığın tedavisinin yanı sıra stres, anksiyete ve uyku problemleri tedavilerinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan saf uçucu yağlar ve genel kullanım alanları:

Cildinizin ihtiyaçları doğrultusunda saf ve doğal yağlardan faydalanabilirsiniz.

1. Lavanta

Lavanta araomaterapide en çok kullanılan uçucu yağlardan biridir. College of Public Health Sciences, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand’da yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, lavanta yağını solumanın rahatlatıcı bir etkisi var. Bu rahatlatıcı etki sayesinde sinir sistemini rahatlatarak tansiyonun düşmesine yardımcı oluyor. Özellikle uyku problemi yaşayan kişilere yastıklarına birkaç damla lavanta yağı damlatmaları daha rahat bir uykuya geçiş için öneriliyor. Anksiyete, depresyon ve migren tedavisinde destekleyici olarak, masaj veya soluma yoluyla faydalanabilirsiniz.

Ürünleri Amazon’da incelemek ve satın almak için tıklayın.

2. Yasemin

Aromaterapide yine sıklıkla kullanılan bir başka uçucu yağ olan yasemin, oldukça hoş bir kokuya sahiptir ve lavantayla benzer şekilde stres ve gerginliğin giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda rahatlatıcı etkisiyle kas gevşetici olarak kullanılabilir ve eklem ağrılarını gidermede masaj sırasında faydalanılır. Solunum problemlerinin iyileştirilmesinde de etkili olan yasemin yağını, libido seviyesinin yükseltilmesi ve uyku problemleri için banyo suyunuza ekleyerek kullanabilirsiniz.

3. Ylang yang

Ylang ylang yağı güçlü bir kokuya sahiptir. Afrodizyak etkiye sahip olan bu yağ, sakinleştirici özelliğiyle baş ağrısının iyileştirilmesinde, mide bulantısında ve bağırsak problemlerinde etkilidir. Saçların çoğalması ve uzaması için ylang ylang yağından faydalanabilirsiniz. Badem veya susam gibi baz yağ içerisine birkaç damla ilave ederek cilde uygulayabilir veya suya damlatıp ortam kokulandırması için kullanabilirsiniz. 

Ürünleri Amazon’da incelemek ve satın almak için tıklayın.

4. Çay ağacı 

Çay ağacı yağının her evde bulunması gerekir desek abartmış olmayız. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyen ve enfeksiyonlarla savaşan çay ağacı yağının faydaları saymakla bitmiyor. Cilt bozuklarının düzeltilmesinde, küçük kesik ve yaralarda, böcek ısırıklarında antiseptik özelliği sayesinde etkilidir ve hızlı iyileşme sağlar. Uçuğun tedavisinde, soğuk algınlığında, aknede ve kepeğin giderilmesinde etkilidir.

5. Gül

Güzellik ve cilt bakımında sırlarını anneannelerimizden de bildiğimiz gül  aromaterapide geniş bir alanda kullanılmaktadır. Gül suyu veya yağı olarak kullanabileceğiniz bu güzellik harikası binlerce gülden elde edilerek distile edilir. Aromaterapide depresyon, anksiyete ve sindirim sistemi gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda kalp problemlerinde ve astım gibi solunum rahatsızlıklarında tedaviyi destekleyici olarak önerilir. Hem ruhunuza hem cildinize iyi gelen gül yağını mis gibi kokusuyla pek çok farklı alanda kullanabilirsiniz.

Aromaterapinin faydalarından yararlanmak için hangi yağların nerelerde kullanıldığını bilmek, bu alanda uzman kişilere danışmak büyük önem taşıyor. Yanlış uygulamalar istenmeyen etkiler yaratabileceğinden kontrollü ve bilinçli bir uygulama gerektiriyor. Hamileyseniz ve alerjik bir bünyeniz varsa doktora danışarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ürünleri Amazon’da incelemek ve satın almak için tıklayın.

6. Okaliptus

Başta baş ağrısı olmak üzere birçok ağrının giderilmesi için kullanılan okaliptus yağı, solunumu iyileştirmede de oldukça etkili. Geniş bir kullanım alanına sahip olan okaliptus birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor. Mevsimsel alerjinin semptomlarını hafifletmek ve öksürüğü dindirmek gibi faydaları da var. Balgam söktürücü etkisiyle de bilinen okaliptus, aynı zamanda antimikrobiyal ve antiseptik özellikleri nedeniyle yaralar, yanıklar ve böcek ısırıkları gibi cilt problemleri için de tercih edebileceğiniz etkili bir seçenek.

7. Portakal

Bol C vitamini içeren turunçgillerden biri olan portakalın yağı, cilt bakımından hastalıkların tedavisine kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Rahatlatıcı kokusuyla zihnin olumsuz düşüncelerden arınmasına ve stresin azalmasına yardımcı oluyor. Kas ve eklem ağrılarının yanı sıra baş ağrısı ve regl sancısını da hafifleten portakal yağı, zengin antioksidan içeren yapısı ile vücudu toksinlerden arındırır.

Aromaterapi yağlarının bilinçli ve kontrollü kullanılması gerekiyor.

Uplifers Aromaterapi koleksiyonumuzu incelemek ve satın almak için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Vücut bakımı için kullanabileceğiniz 10 doğal malzeme

 

Kaynak:
Huffingtonpost
Aromatherapy.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!