Doğallıktan yana olanlar için 5 ev yapımı sabun tarifi
‘Kendi sabununu kendin yap’ fikri ilk başlarda size garip gelebilir. Aslında bu konseptin ortaya çıkış nedeni sabunun pahalı olması ya da dışarıda satılan sabunların zararlı olması değildir.
Buradaki esas nokta sabun yapmak hem sandığınızdan kadar zor değil, hem de evde kendi sabununuzu yapmanın keyfi gerçekten bambaşka. Elbette kül suyu kullanmanız gerektiği zaman bazı güvenlik önlemleri almanız gerekebilir; ancak temel önlemleri aldığınızda, hem bir şeyler yaratmanın mutluluğunu yaşarsınız, hem de rahatlarsınız. Ayrıca sabununuzu ortaya çıkarırken, artistik dokunuşlarınızı katabilirsiniz.
Farklı sabun tariflerinin farklı etkisi olacaktır; ancak kendi favori sabununuzu bulana dek denemekten asla vazgeçmeyin. İşte ev yapımı sabunlarınızı üretmek konusunda size yol haritası olacak 5 ev yapımı sabun tarifi:
Zeytinyağlı sabun
Temel seviyede, tüm sabun tarifleri 3 malzemenin karışımıyla üretilir: yağ, kül suyu ve diğer sıvılar. Zeytinyağı, sabun yapımı için en kolay ve popüler ürünlerden biridir.
Genellikle sabun tarifleri şu şekilde olmaktadır: Yağlarınız alın ve kaynayıncaya kadar elektrikli tencerede pişirin. Koruyucu ekipmanları giydikten sonra kül suyunu karışıma ekleyin ve kıvama gelene kadar karıştırın. Daha sonra karışımınızı bir kaba dökün ve katı hale gelene kadar bekleyin.
Naneli sabun
Sabun yapmanın çok zor veya çok tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız, bu süreci daha kolay hale getirecek yollar bulunuyor. Bunun ilk yolu keçi sütü sabun bazı gibi bir sabun bazı kullanmaktır. Sabun bazı aldıktan sonra, onu mikrodalga fırında eritin. Daha sonra nane yağı ekleyin ve sabunun kıvamına ulaştığından emin olun. Dilerseniz limon yağı gibi farklı yağlar da kullanabilirsiniz.
Naneli sabunun mükemmel bir kokusu vardır. Eğer banyonuzda bu sabunu kullanırsanız vücudunuz inanılmaz güzellikte kokacaktır. Aynı zamanda içerdiği vitaminler ve besleyici öğeler sayesinde cildiniz için de çok faydalıdır.
Yulaf sabunu
Sabunlar genel olarak yağların, sıvıların ve kül suyunun karıştırılmasıyla elde edilir; fakat kullanacağınız tüm malzemeler bunlar olmak zorunda değil. Çiçek ve ot gibi katı malzemeler de sabuna yeni bir koku, hoş bir esans vermesi için eklenebilir. Bu noktada meyve kabuğu, nane ve böğürtlen de güzel seçeneklerdir.
Fakat yulaf ezmesi sabununuza bambaşka, eşsiz bir koku katacaktır. Yulaf ezmesi tüketerek sağlığınıza olumlu katkıda bulunabileceğiniz gibi, cildinizin de yulaf ezmeli sabun sayesinde mikroplardan arınarak ışıldamasını sağlayabilirsiniz.
İlgili yazı: Yüz temizliğinde dikkat edilmesi gereken 7 önemli konu
Balkabağı sabunu
Sabun yapmanın en iyi yanlarından biri de ihtiyacınıza göre düzenleyebilme şansınız olmasıdır. Örneğin; sağlık perspektifinden bakarsak, eğer hassas ciltliyseniz sabun yaparken daha çok yağ ve daha az kül suyu kullanmanız gerekir. Özellikle güz döneminde sabun yapmak istiyorsanız, balkabağı sabunu tam size göre olacaktır. Balkabağı sabunu yaparken yukarıda anlattığımız sabun tarifine balkabağı ezmesi ekleyin. Sonuçta hem mükemmel güz kokulu bir sabun elde edeceksiniz, hem de cildinize sağlık katacaksınız.
Kaynak:
lifehack.org