Antioksidan kaynağı olan 8 besin grubu
Antioksidanları tanıyarak başlayalım. Antioksidanların görevleri nelerdir, hangi besinlerde daha çok bulunurlar? Vücudumuzda sürekli olarak anabolik (yapım) ve katabolik (yıkım) faaliyetler olmaktadır. Bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atık maddelere “serbest radikaller” denir. Serbest radikallerin vücuttaki miktarının artması sonucunda da “oksidatif stres” oluşur. Bu oksidatif stres ile savaşarak vücudumuzu koruyan maddelere “antioksidan” denir. İçerdikleri maddelere göre çeşitli etkileri vardır. Kimisi kalp ve damar hastalıklarına karşı korurken, kimisi cilde iyi gelir.
Başlıca antioksidan kaynakları
Propolis
Arılar tarafından, kovanı dış etkenlerden korumak amacıyla üretilen propolis, doğadaki en güçlü antioksidandır.
Nar
Güçlü antioksidanlardan birisi olan nar, bu özelliğinin yanı sıra cildi gençleştirir, iltihaplanmayı önler, prostat kanserine ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Yeşil çay
İçerisinde bulunan kateşin maddesi sayesinde oksidatif stres ile mücadele ederek antioksidan etki gösterirken, metabolizmayı da hızlandırarak zayıflamaya da yardımcı olur.
Domates
Güçlü bir antioksidan olan likopen açısından zengindir. Kalp-damar sistemini koruyan likopen, aynı zamanda prostat kanserine yakalanma riskini de azaltır.
Mor renkli meyveler
Yaban mersini, ahududu, mor üzüm ve böğürtlen bu gruptadır. İçerdikleri antosiyanin maddesi sayesinde antioksidan etki gösterirler. Ayrıca kanser riskini de azaltırlar.
C vitamini içeren besinler
Kuşburnu, turunçgiller, kivi ve yeşil biber bu grupta yer alır. Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini; A ve E vitaminiyle birlikte antioksidan etki gösteren 3 vitaminden birisidir.
Sarımsak
İçerdiği sülfür sayesinde antioksidan etki gösterir. Bunun yanında, kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur.
Turuncu sebze ve meyveler
Havuç, kayısı gibi meyve ve sebzelerden oluşur. İçerisinde bulunan beta-karoten sayesinde oksidatif stresi önlerler. Kalp sağlığına da yardımcı olan bu besinler, aynı zamanda mide kanserine yakalanma riskini de azaltırlar.
İlginizi çekebilir: Şeker yerine kullanılabilecek 5 sağlıklı alternatif