X

Doğadan aldıklarımızı doğaya geri verme zamanı: Ekolojik dengenin korunması için neler yapabilirsiniz?

Şehir hayatının temposu tüm hızıyla devam ederken, çalışırken, sosyalleşirken, tatil yaparken dinlenirken ya da yemek yerken… Gün içinde kısa bir süreliğine de olsa üzerinde yaşadığınız dünyaya ve çevreye katkı sağladığınızı ve önemsediğinizi hissettiren herhangi bir eylemde bulunuyor musunuz? Doğanın sesini ne kadar duyuyor, renklerini ne kadar görüyor, size sunduklarına ne kadar şükrediyorsunuz? Nehirler ve göller birer birer kururken, dağlar ve tepeler kuraklık yüzünden çırılçıplak kalırken, tüm dünyanın ciğerleri olan ormanlar cayır cayır yanarken yol yapmak, köprüler dikmek, kaybedilen yeşil alanları imara açmak sizce de dünyanın kaynaklarını biraz fazla cömert kullandığımız anlamına gelmiyor mu? Az elektrikle, daha kısa yollarla, daha küçük evlerle, daha az eşyayla, daha az çeşit yiyecekle yaşamak mümkün. Peki su olmadan, hava olmadan, toprak olmadan yaşayabilmek; daha az su içmek, ya da daha az nefes almak?

Doğaya dönmek; kendimize, özümüze, benliğimize dönmek demek. Ancak tüm dünyanın bugün geldiği noktada bize koşulsuzca kucak açan, tüm kaynaklarını sınırsızca önümüze seren doğaya bilinçli ve duyarlı şekilde yaklaşamadığımızı kabul etmek zorundayız. Gerçek mutluluğun ‘doğadan aldıklarımızda’ değil ‘doğaya verdiklerimizde’ olduğunun farkına varmadığımız sürece elimizde kalanları da hızla kaybetmemiz olası bir senaryo. Dünyanın daha çok ısınması daha fazla yangına, daha fazla yangın daha fazla karbondioksit salınımına, daha fazla karbondioksit atmosferde daha fazla ısı tutulmasına ve daha sıcak hava daha fazla kaynağı yok etmeye devam ettikçe; bu kısır döngünün içinden çıkabilmek için daha çok çırpınmamız kaçınılmaz.

Dünya üzerindeki her varlığın hem işlevini yerine getirebilmesinin hem de varlığını sürdürebilmesinin tek yolu, doğanın her bir öğesinin birlikte kusursuz bir denge içinde var olabilmesi, yani ekolojik dengenin korunabilmesi. Hidroelektrik santraller için su kaynaklarının kurutulması, daha fazla inşaat yapabilmek için ormanların yok edilmesi, çevrenin kirletilmesi, doğal kaynakların bilinçsizce ve ihtiyacın çok üstünde tüketilmesi gibi ‘insan eliyle’ yapılan her şey, atılan her adım doğanın olağan akışını bozarak ekosistemin doğru işleyişine zarar veriyor ve geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlarla yüzleşmemize neden oluyor.

Ekolojik dengenin korunmasını destekleyecek alışkanlıklar

Doğadan şimdiye kadar aldıklarımızı ona geri vermek ve dengesini tekrar geri kazanmasını sağlamak, ona zarar veren her türlü eylemin farkına vararak çevre bilinci kazanmanın yanı sıra, dengesinin korunmasına katkı sağlayacak eylemleri bireysel olarak hayata geçirmekle mümkün.

Kaynak tüketiminizi sınırlandırın

Doğadaki hiçbir canlı, yaşamak için ihtiyaç duyduğu kaynakların daha ötesinde yiyecek, su, enerji ya da kıyafet tüketmiyor. İnsan dışında… Dolayısıyla insanlar olarak dünya üzerindeki etkimizi azaltmanın en etkili yollarından biri daha az tüketmek. Haftalık ya da aylık olarak satın aldığımız ürünlerin büyük bir çoğunluğu aslında gerekli olmamakla birlikte, ihtiyaç duyduklarımızın büyük bir kısmını da evde bulunan malzemelerle üreterek ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz.

Örneğin, çoğumuzun genelde aylık olarak satın aldığı temizlik ve kişisel bakım ürünlerini ele alalım. Ambalajlarının plastik atığına neden olmasının yanı sıra; suyu, toprağı, havayı kirleten ve sağlık açısından sakıncalı olan kimyasallar içeren bu ürünlerin muadillerini uçucu yağlar, sirke, karbonat ve limon gibi doğal bileşenlerle kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Temizlik bezi olarak eski ve kullanılmayan kıyafetleri ve havluları kullanabilir, meyve-sebze yıkarken kullandığınız suları biriktirerek temizlikte kullanabilirsiniz. Daha fazla yaratıcı çözüm ve tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olacak ‘kendin yap’ fikirleri için aşağıdaki yazılarımızdan ilham alabilirsiniz:

Atık üretiminizi azaltın

Doğadaki hiçbir canlı, yaşadığı çevreye kalıcı olarak zarar veren, doğal kaynakları kirleten ve doğayı tahrip eden herhangi bir atık üretmiyor. İnsan dışında… Tüketim kültürünün norm kabul edildiği günümüzde satın aldığımız hemen hemen her şey plastik ambalajlara sahip ve iklim krizinin önemli suçlularından biri olan atıkları azaltmak, geri ve ileri dönüştürmek doğaya verdiğimiz zararı azaltmanın ve doğanın kendi dengesini geri kazanmasını sağlamanın en önemli adımlarından biri.

Yaşadığınız yere en yakın yeşil ya da boş alana giderek çevrede gördüğünüz tüm plastikleri, pet ve cam şişeleri, sigara izmaritlerini ve doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek her türde çöpü toplayın ve farkındalık oluşturmak için çevrenizdeki diğer insanlara da çağrıda bulunun. Topladığınız çöpleri mümkünse bez çantalara ya da yeniden kullanılabilir çuvallara, türüne göre ayırarak yerleştirdikten sonra en yakınınızdaki geri dönüşüm konteynırına boşaltabilir ya da yaşadığınız yerdeki belediye gibi yerel oluşumlarla iletişime geçerek geri dönüşüme gitmesine yardımcı olabilirsiniz.

Tabii kendi çöplerinizi de ayrıştırmayı ve miktarını azaltmayı unutmayın. Atık miktarınızı azaltmak için her ay kendinize maksimum bir çöp hedefi belirleyebilir, bunun üstüne çıkmamak için organik çöplerden kompost yapmak, ileri dönüşüm, geri dönüşüm gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Atık üretimini azaltmak için yapabileceklerinizin bir sınırı yok:

Hızlı moda (fast fashion) yöntemiyle üretim yapan markalardan alışveriş yapmayın

Birkaç ayda bir yeni bir koleksiyon çıkaran, oldukça ucuz ancak bir o kadar da dayanıksız kıyafetler, ev eşyaları ve aksesuarlar üreten markalardan alışveriş yapmak çok daha kolay ve ucuz ancak ‘hızlı moda’, gezegeni gereksiz atıklarla doldurmanın en ‘hızlı’ yollarından biri. İkinci kez düşünmemize gerek olmaksızın satın alabileceğimiz fiyatlarda, mikroplastik içeren ve çabuk yıpranan ürünler üreten bu markalardan mümkün olabildiğince alışveriş yapmamaya; uzun süre kullanmayacağınız ve modası geçtikten sonra bir kenara atacağınızı düşündüğünüz kıyafet ve aksesuarları satın almamaya çalışın.

Kıyafet, ayakkabı, aksesuar ve dekorasyon alışverişlerinde ‘nicelikten çok nitelik’ yaklaşımını benimseyin ve daha ucuz fiyata daha fazla ürün satın almak yerine, yıllarca dayanacağından emin olduğunuz, yüksek kaliteli ürünler edinmeye çalışın.

Alışverişe çıkmadan önce, gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu kapsamlı olarak düşünmek için zaman ayırın. Benzer şekilde, gördüğünüz anda satın almayı düşündüğünüz bir ürünü almadan önce birkaç hafta beklemek ve kendinize gerçekten düşünmek için zaman vermek daha azını ve ihtiyacınız olduğu kadarını satın almak konusunda size yardımcı olabilir.

Hızlı moda ve moda sektöründe sürdürülebilirliğin önemiyle ilgili farkındalık kazanmak için The True Cost belgeselini izleyebilir, aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

‘Tek kullanımlık’ kavramını hayatınızdan çıkarın

Pedler, pipetler, bardaklar, maskeler, kağıt peçeteler… Hayatımızda ne kadar fazla bir kez kullanıp çöpe attığımız şey olduğunun farkında mısınız? Özellikle pandemi döneminde kullanımları artan tek kullanımlık ürünleri tahminimizin de ötesinde bir sıklıkta kullanıyoruz ve çoğu zaman farkında olmadan pek çok şeyi bir kez kullanıp atığa dönüştürüyoruz. Tek kullanımlık plastikler konusunda sürdürülen mücadelenin pandeminin patlamasıyla birlikte başa döndüğü günümüzde, tek kullanımlık tüm ürünlerle ilgili farkındalığımızı açık tutmamız her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Tek kullanımlık her şeyi azaltmanın en iyi yolu, bu ürünlerin kullanımını uzun vadede sona erdirecek alışkanlıklar edinebilmekten geçiyor. Örneğin, her hafta yaptığınız market alışverişinde bir kez kullanıldıktan sonra atığa dönüşecek tek kullanımlık poşetler yerine bez çantalar taşımayı alışkanlık haline getirmek, ıslak mendil yerine çantanızda kolonya ve yıkanabilir kumaş bez taşımak, plastik ve kağıt bardakların kullanımını azaltmak için termos; yiyecekleriniz için tekrar kullanılabilir kap kacak taşımak ‘tek kullanımlık’ kavramını hayatınızdan çıkarmanıza yardımcı olabilir. Yapmanız gereken çok basit: Rutinlerinize dahil olan tek kullanımlıkların bir listesini çıkarmak ve yeniden kullanılabilir alternatif fikirleri araştırmak.

İlginizi çekebilir: Doğa dostu, atıksız bir mutfak için kullanabileceğiniz mutfak ürünleri

Gün ışığından optimum düzeyde yararlanmayı öğrenin

Bilgisayar ekranlarından televizyonlara yaşamımızın her alanında kullandığımız yapay aydınlatmalar icat edildikleri günden itibaren ‘gece vardiyası’ ve ‘mesai’ kavramlarının hayatımıza girmesi ve bu yolla endüstriyel üretimin daha uzun süre devam etmesi konusunda pek çok fırsatı beraberinde getirmiş olsa da, bulunduğu ilk günden beri çevre üzerinde olumlu hiçbir etkisinin olmadığı kaçınılmaz bir gerçek.

Kullanmadığınız odalardaki ışıkları kapatmanız tabii ki enerji tüketiminizi sınırlandırarak çevreye katkı sağlamanıza yardımcı olabilir ancak yapabilecekleriniz sadece bununla sınırlı değil. Gün ışığını en etkili şekilde kullanmak için tüm perde ve panjurları açık tutmaya, elinizin aydınlatmaya gittiği zamanlarda buna gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığını aklınıza getirmeye çalışın.

Güneş batmaya başladığında bir süre güneş enerjisiyle çalışan bir ortam aydınlatmasıyla çalışabilirseniz, elektronik cihazlarınızı güneş ışığıyla beslenen enerji kaynaklarıyla şarj etmenin yollarını bulabilirseniz birkaç ayda elektrik faturanızdan önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

Hediye seçimlerinizde sürdürülebilir alternatiflere yönelin

Kendimiz için yaptığımız tüketimlerde daha basit, daha minimal ve daha çevreci alternatiflere yönelmek kolay olsa da, söz konusu sevdiklerimize hediye almak olduğunda sürdürülebilir seçimler yapmaya o kadar da dikkat etmeyebiliyoruz. Bununla birlikte, özellikle hediyelerin paketlemesinde kullanılan ürünler çevre için oldukça zararlı malzemeler içerebiliyor.

Sevdikleriniz için seçtiğiniz hediyeleri kendiniz paketleyebilir, kurutulmuş çiçekleri, bitkileri ve geri dönüştürülmüş/dönüştürülebilen malzemelerden yapılan hediye paketlerini tercih edebilirsiniz. Bez çantalar, yeniden kullanılabilir oldukları için bizim favori paketleme seçeneklerimizden ancak diğer fikirler için Sürdürülebilir hediyeler için: Sıfır atık hediye önerileri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Toplumda çevre bilincinin yayılmasına katkıda bulunun

Çevreye duyarlı ve doğaya saygılı bir yaşam tarzı geliştirmek için yapabilecekleriniz sadece yukarıda bahsetmiş olduğumuz önerilerle sınırlı değil. Fosil yakıt tüketimini sınırlandırmaktan hayvansal gıdaları tüketmemeye, plastiksiz yaşamdan enerji tasarrufuna çevre ve dünya için yapabileceklerinizin, doğadan aldıklarınızı doğaya geri vermenin ve ekolojik dengeyi desteklemenin yüzlerce farklı yolu bulunuyor. Ancak hepsinden daha önemlisi, attığımız her adımda bunun doğaya ne gibi artılarının ya da eksilerinin olabileceğini aklımıza getirmek, yani çevre bilincine sahip olmak. Eylemlerinizin sonuçlarının farkında olmadığınız sürece, çevreci alışkanlıklarınızı sürdürülebilir kılmanız mümkün değil. Peki, çevre bilincinizi artırmak için neler yapabilirsiniz?

Yazının sonuna kadar geldiyseniz, doğadan aldıklarınızı ona geri vermeye artık hazırsınız demektir. Peki, bugün atacağınız ilk adım hangisi? 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale