X

Doğa dostu, atıksız bir mutfak için kullanabileceğiniz mutfak ürünleri

Doğayı korumak için büyük bir adım atmaya ve evinizde daha sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmaya karar verdiyseniz, mutfak odaklanmanız gereken en önemli alanlardan biridir. Gıda ambalajları, plastik kaplar, kağıt havlular, peçeteler, kimyasal dolu temizleyiciler derken, çevreye en fazla zararı vermemize neden olan mutfak alışkanlıklarını değiştirerek hem doğa dostu tercihler yapabilir, hem gıda israfını önleyebilir, hem de bütçemize dost davranışlar kazanabiliriz.

Günlük hayatımızda kullandığımız, mutfakta tercih ettiğimiz, çoğu zaman doğaya zarar verdiklerini düşünmediğimiz veya göz ardı ettiğimiz ürünleri doğa dostu alternatifler ile değiştirerek doğayı korumak için üzerimize düşeni yapmaya başlayabiliriz. Tek kullanımlık ürünlerin önüne geçerek gereksiz ve fazlaca atık çıkarmadan mutfağımızı daha sürdürülebilir hale getirebiliriz. Küçük adımlarla, evimizden, mutfağımızdan, kendimizden değişimi başlatabilir, doğanın hak ettiği saygıyı gösterebiliriz. İşte daha sürdürülebilir ve atıksız bir mutfak için tercih edebileceğiniz ürünler ve yapabileceğiniz değişiklikler:

Gıda israfının önüne geçmek için

Ne yazık ki ülkemizde ve dünyamızda gıda israfları oldukça fazla. İhtiyaçtan fazla yemek pişirme, doğru stoklayamama veya kalan yemeklerin, içeceklerin dökülmesi, sıklıkla karşı karşıya kaldığımız durumlar arasında yer alıyor. Günlük ve haftalık yemek planları yaparak yalnızca ihtiyacınız olan gıdaları satın alabilir, böylece buzdolabının bir kenarında unutulmuş meyve sebzelere veda edebilirsiniz.

Ayrıca artan yemeklerin nasıl değerlendirebileceği ile ilgili fikir almak isterseniz Netflix’in Best Leftovers Ever! İsimli programından da ilham alabilirsiniz. Dilerseniz yenilerini satın almadan önce mutfağınızda halihazırda elinizde olan gıdaları değerlendirmek için https://wasteys.com/search sitesinden de faydalanabilirsiniz. Sadece yiyecekler mi, hayır. İçeceklerinizde de sıfır atık anlayışını benimseyebilirsiniz. Özellikle artan kahve, içecek veya aromalı sularınızı dökmek yerine buz kalıplarına doldurarak sıcak ay aylarında soğuk tarifler ile serinleyebilirsiniz. E tabi içeceklerinizi yudumlarken tek kullanımlık plastik pipetler yerine yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir bambu, çelik veya cam pipetleri tercih edebilirsiniz.

Mutfağı temizlerken doğayı kirletmemek için

Sadece gıda israfını önlemek, atıksız ve sürdürülebilir bir mutfak için yeterli değil. Kullandığımız her ürünün ve eşyanın da doğa dostu olması önemli. Ancak, mutfağı temiz tutalım derken her yere püskürttüğümüz kimyasal içerikli ürünler ile doğaya zarar verebiliyoruz. Bulaşık süngerlerini doğal, doğada çözünebilir alternatifleri ile değiştirebilir; temiz içerikli doğal bulaşık sabunlarını tercih ederek mutfakta değişimini başlatabilirsiniz.

İsterseniz, evde sirke, limon ve temizliklerin olmazsa olmazı karbonat ile kendi bulaşık temizleme suyunuzu hazırlayabilir, cam bir şişede muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca, elimizin altında olmasına fazlasıyla alıştığımız ve dikkatsizce kullandığımız kağıt havlular yerine el bezlerini tercih ederek tek kullanımdan sonra çöpe giden kağıtların önüne geçebilirsiniz. Bu sayede hem daha az atık üretir hem de doğaya verdiğiniz zararı azaltabilirsiniz.

Daha sağlıklı ve plastiksiz depolama için

Plastik saklama kapları belki de fark etmeden mutfakta en sık kullandığımız ürünler arasında yer alıyor olabilir. Gıdaları daha sağlıklı bir şekilde saklamak için cam saklama kaplarını edinebilir; alüminyum folyo ya da streç film, buzdolabı poşeti gibi ürünler yerine gıda keselerini, balmumu kumaşları veya gıda bonelerini kullanabilir, tek kullanımlık seçeneklerin önüne geçebilirsiniz.

Doğa dostu sunumlar için

İster piknik sepetlerinize ya da kamp çantalarınıza koyup yanınıza alabileceğiniz, isterseniz evdeki sunumlarınızı daha egzotik ve doğa dostu hale getirebileceğiniz Hindistan cevizi kabuğundan yapılmış kaseleri veya abanoz ağacından üretilmiş kaşıkları mutfağınıza ekleyebilirsiniz. Bambu servislikleri, cam pipetleri ve çok daha fazlasını mutfağınızda kullanmaya başlayarak hem sizin hem de evdeki diğer bireylerin doğa dostu alışkanlıklar kazanmalarına da destek olabilirsiniz.

Her adımda biraz daha atıksız yaklaşım

Market poşetlerinin parayla satılmaya başlanmış olması küçük de olsa caydırıcı bir etki yaratsa da hala istenilen düzeyde plastik kullanımını azaltmış değil. Arabanızda, çantanızda, kısacası yanınızda her zaman bez çanta ya da file bir torba bulundurarak planlı-plansız tüm alışverişlerinizde plastik torba kullanımının önüne geçebilirsiniz. Öte yandan, mutfakta tercih ettiğiniz, kullandığınız tüm ürünlerin doğa dostu alternatiflerini bulabilirsiniz. Yıkanabilir kahve demleme filtrelerinden gıda atıklarınızı çöpe atmak yerine komposta dönüştürmenizi sağlayacak bokashi kovalarına kadar sonsuz alternatif var.

Ayrıca, mutfakta gıda israfını önlemek ve doğa dostu ürünler kullanmaya başlamanın yanı sıra özellikle dışarıdan yemek siparişi verme alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz şart. Elbette ki en sağlıklısı, hem bütçe hem doğa dostu olanı evde pişirmek ama zaman zaman enerjiniz olmadığında ya da canınız dışarıdan bir şeyler çektiğinde sipariş verecekseniz bu kez de sürdürülebilir restoranları tercih edebilirsiniz. Plastik tabak-çatal-poşetle gönderim yapmayan, organik gıdaları tercih eden ve de mümkünse evinize en yakın olan ‘yeşil’ dostu bir mutfaktan sipariş verebilirsiniz.

Farkındalık düzeyini yükseltecek kitaplar

“Sıfır Atık” anlayışını derinlemesine benimsemek, konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve başka hangi alanlarda atıksız ve sürdürülebilir yaklaşımın uygulanabileceğini öğrenmek için konu ile ilgili yazılmış kitapları edinebilirsiniz. Mutfağınızda dönüşümü başlatmanıza yardımcı olacak tüm sürdürülebilir ürünleri Sıfır Atık Koleksiyonumuzda bir arada bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Doğaya dost alışkanlıklar kazanmanıza engel olabilen sürdürülebilirlik mitleri

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale