Diyabetli bireyler için yasak besinleri sağlıklı hale getirecek kombinasyonlar
Yasaklar cezbedicidir. Sıradan yaşantında belki de hiç dikkatini çekememiş olan bir anda odak noktan olur. Beynindeki tüm nöronlar inatla onu düşünmen için sinyal gönderir. Algıda seçicilik tam da bu evrede devreye girer ve etrafındaki her şey silikleşir. Saat 00:00’ı göstermiş ve bir çizgi film karakterine dönüşmüşsün. Sen ve etrafındakiler gri renge bürünmüş yasaklar en canlı, parlak ve nefes kesen renkleriyle karşındalar.
Diyabetli kişiler bu duygu durumuyla çoğunlukla savaş halindelerdir. Diyabet tanısı konulmadan önce belki de ağzına götürmediği yiyecekler şimdi onlar için baş tacı olup çıkmışlardır. Yasakların çekiciliği yıkıldıktan sonra kaybolur.
1. Fıstık ezmesi ve havuç
Diyabet hastaları için yasaklı yiyeceklerdendir havuç. Oysaki; havuç sadece karbonhidrat içermez. Ayrıca; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve folat ve lif açısından da zengindir. Tabii ki, oturup bir kilo havuç yiyin demiyorum. Ama bir porsiyon havucu, fıstık ezmesi (ev yapımı ve şekersiz) gibi protein açısından zengin bir besinle birlikte tüketirseniz, sindirim süreci yavaşlar ve böylece kan şekerini çabuk yükseltmez. Son olarak bir orta boy havuç yaklaşık olarak 30 kalori.
İlgili yazı: Tip 2 diyabet hastalarının yaşam kalitesini artıracak 5 mucizevi besin
2. Elma ve humus
Ortadoğu mezesi olan humusun ana malzemeleri nohut ve tahindir. (Ev yapımı olanı tercih edin ya da evde kendiniz hazırlayın.) Dolayısıyla doymamış yağ asitleri ve lif bakımından zengindir. Lif; önemli bir besin ögesidir. Diyabetli kişiler için daha önemlidir. Kan şekerinin yükselme hızını yavaşlatır. Doygunluk hissini artırır ve kilo kontrolü sağlar. Elma ile birlikte tüketildiğinde hem doygunluk hissini artırır hem de inanılmaz lezzetli hale gelir. 1 tenis topu büyüklüğünde elma ve 2 yemek kaşığı humus farklı ve lezzetli bir ara öğün olacaktır.
3. Yarım yağlı yoğurt ve armut
Yaz ayların en sevilenlerindendir armut. Küçük bir armut (tenis topu büyüklüğünde) 4 gram lif ve 15-10 gram karbonhidrat içerir. C vitamini açısından zengin olması sayesinde immün sistemini destekler. Su oranı da yüksek bir besindir. Yarım yağlı yoğurt tam yağlı yoğurda göre; protein ve kalsiyum açısından zengin, karbonhidrat açısından fakirdir.
Farklı tatları denemeye açıksan; işte tarif geliyor, eşantiyon olarak da bu tarif metabolizmanı hızlandıracak. 1 kâse yarım yağlı yoğurt içerisine bir küçük boy dilimlenmiş armut ve üzerine 1 tatlı kaşığı ev yapımı acı biber sosu ekleyin ve tarifimiz hazır. Afiyet olsun.
4. Vişne, ızgara somon ve maruldan oluşan wrap
Karbonhidrat oranı düşük bir wrap yemek istiyorsanız marul doğru seçenek. Vişne; C vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından zengindir. 1 porsiyon vişne yaklaşık olarak 56 kaloridir. Diyabet için en iyi 5 besin arasında yer alan somon; protein ve omega-3 açısından zengindir. Vahşi somonu tercih edin, çiftlik somonunu değil.
Bu 3 besini kombin ederek hem lezzetli bir ana öğün hazırlarsın hem de kan şekerin yavaş yükselir. Ek olarak da kilonu kontrol altına alırsın.
Beden ve ruh sağlığının dengesini koruman dileğiyle…