Dişlerde leke oluşumunun sebepleri ve çözüm önerileri
Dişlerinizin yeterince parlamadığını ve üzerindeki neden olduğunu anlayamadığınız lekelerin çoğaldığını düşünüyorsanız, ağzınızdan neler geçtiğine dikkat etmenizin zamanı gelmiş demektir. Diş lekeleri, genelde düzenli sigara kullanımı ya da diş yüzeyine zarar veren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucunda oluşur ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. Diş lekeleriyle başa çıkmanın en kolay ve kalıcı yolu lekelerden kurtulmak değil, o lekelerin hiç oluşmamasını sağlayacak bir beslenme programına göre hareket etmek. Ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiğini bildiğiniz sürece inci parlaklığında dişlere sahip olmanız kaçınılmaz.
Dişlerde leke oluşumunun sebepleri
Yaşınız ilerledikçe diş minesi de değişikliğe uğrar. Tıpkı uzun zamandır kullanılan porselenin üzerinde zamanla çatlaklar oluşması gibi, ilerleyen yaşlarda diş yüzeyinde de aşınmalar oluşur ve bu aşınmalarda biriken yiyecek artıkları leke oluşumuna neden olabilir.
Kahve mi, çay mı?
Kahvenin dişlerde leke oluşumuna neden olduğuyla ilgili yüzlerce yazı bulabilirsiniz. Aşırı kahve tüketimi zamanla dişlerin sararmasına ve diş yüzeyinde leke oluşumuna neden olabiliyor. Ancak sabah akşam çay tüketen bir millet olarak bizim için çay, kahveden çok daha tehlikeli bir diş sarartıcı. Çay, asidik yapısı ve sıcaklığı nedeniyle diş yüzeyine zarar vererek sararmasına neden olabiliyor. Hatta içeriğine bakıldığında diş sarartma konusunda kahveden çok daha fazla etkili!
Bardağınızda ne var?
Dişlerde leke oluşumuna neden olan içecekler düşünüldüğünde akla ilk gelen şey kahveyse, ikinci gelen şey de kırmızı şarap. Kırmızı şarap asidik yapısı, tortu içermesi ve rengi nedeniyle dişlere çok çabuk yapışıp kalabiliyor ve leke oluşumuna neden olabiliyor. Kırmızı kadar olmasa da, asitli olduğu ve tortu içerdiği için beyaz şarap tüketiminde de dikkatli olmak gerekiyor.
Gıda boyası
Hayatınızın bir döneminde mutlaka şeker yedikten sonra dilinizin masmavi olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Diş hekimleri, yapay renklendirici içeren şekerlerin, şeker içeren abur cuburların ve içeceklerin dişte leke oluşumuna yol açabileceğini söylüyor.
Dişlerimin doğal beyazlığını nasıl koruyabilirim?
Dişlerinizde leke oluşumuna engel olmak için hiç kahve içmemek ya da kırmızı şarap tüketmemek gibi öneriler uygulanması zor ve gerçekten uzak. Diş lekelerini temizlemek için kullanılan yöntemler de diş yüzeyine lekeden daha fazla zarar verebiliyor ve dişin daha da hassas hale gelmesine neden olabiliyor. Dişlerin doğal beyazlığını korumanın ve leke oluşumunu engellemenin en kolay ve kalıcı yolu, kişisel bakım rutininize ekleyeceğiniz bir kaç pratik uygulama:
Dişlerinizi fırçalayın: Dişlerde leke oluşumunu engellemenin en kolay yolu, leke oluşumuna neden olan kahve, şarap, meşrubat gibi şekerli ve boyalı içecekleri tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak. Bu nedenle taşınabilir boyuttaki bir diş fırçasını ve diş macununu mutlaka yanınızda bulundurun ve gereken durumlarda kullanın.
- Ağzınızı suyla çalkalayın: Herhangi bir sebepten ötürü dişlerinizi fırçalayamayacak durumdaysanız, yemek yedikten ya da dişlerinize zarar verebilecek şekerli ve asitli bir içeceği tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayabilirsiniz.
- Pipet kullanın: Pipet, içeceklerin dişlerle temas etmeden ağza alınmasına yardımcı olur ve dişlerin asit, şeker, yapay gıda boyası gibi zararlı maddelere maruz kalmasını büyük ölçüde engeller.
- Düzenli olarak diş kontrolüne gidin: En az az 6 ayda bir diş kontrolüne gitmeyi ve gerektiği durumlarda dişlerinizi temizletmeyi ihmal etmeyin. Dişte biriken plaklar da zamanla yiyeceklerin rengini alarak dişlerinizin sararmasına neden olacaktır. Bu nedenle diş plaklarınızı ve diş yüzeyinde biriken yiyecek artıklarını düzenli aralıklarla diş hekiminize temizletin.
- Şarj edilebilir diş fırçası kullanın: Şarj edilebilir diş fırçaları manuel diş fırçalarına göre daha iyi plak temizliği sağlarlar ve dönme hareketi nedeniyle diş fırçası başlığının diş yüzeyinde çok daha etkin temizlik sağlamasına yardımcı olur. Bu nedenle dişlerinizde olan lekeleri engellemek için manuel fırça yerine şarj edilebilir bir diş fırçası kullanmanın ne kadar fark yarattığını kısa sürede fark edeceksiniz.
Diş lekelerinin oluşma sebeplerinden ve dişlerde leke oluşumunu engelleyen uygulamalardan bahsettiğimiz bu yazı Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.