X

Dişi mi, erkek mi: Bir evcil hayvan sahiplenirken cinsiyeti önem taşır mı?

Cinsiyetler arasındaki farklılıklar sadece insanlara özgü bir durum değil. Hayvanlar aleminde de cinsiyet farklılıkları, bazı davranış modellerinin farklılaşmasına neden oluyor. Aslında bu konuda kesinleşmiş bilimsel veriler mevcut değil ancak hangi evcil hayvan sahibiyle konuşursanız konuşun, hepsi size cinsiyet farklılıklarının evcil hayvanlarda davranış değişikliklerine neden olduğunu söyleyecektir. Üstelik bu farklılıklar, kedilere veya köpeklere göre de değişebiliyor. İsterseniz konuya biraz daha yakından eğilelim.

Dişi ve erkek köpekler arasındaki farklılıklar

Fiziksel farklılıklarının yanı sıra dişi ve erkek köpeklerin sağlık sorunları veya davranış şekilleri de cinsiyete bağlı olarak değişebiliyor. Kısırlaştırılmamış erkek köpekler, çiş yaparak kendi alanlarını belirlemeye veya çiftleşmeye daha eğilimli oluyorlar. Bir başka dikkat çekici nokta ise kısırlaştırılmamış erkek köpeklerin, kendilerine bir eş bulma arzusuyla etrafta gezinme eğilimlerinin daha fazla oluşu. Alanını belirleme veya çiftleşme isteği, aslında tüm köpekler için son derece normal bir durum. Dikkat çekici olan ise bu durumun kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde daha fazla görülmesi.

Köpekler aleminde cinsiyetler arasındaki bir başka farklılık da dişi köpeklerin ev içindeki eğitimlere daha fazla itaat etmesi ve sahiplerine karşı daha dikkatli olması. Aslında köpeklerin itaatkarlık düzeyi; çevresel konular, tür, sahibinin tutumu gibi pek çok şeye bağlı olarak değişebiliyor. Cinsiyet bunlardan sadece bir tanesi.

Kısırlaştırılmamış dişi köpekler, yılda iki defa kızgınlık dönemine girebiliyor. Bu durum bazen köpeğin boyutlarına ve cinsine göre değişebiliyor. Bu dönemde köpeğin kanaması olabiliyor ve bu durum 2-6 hafta sürebiliyor. Erkek köpekler ise yılın herhangi bir zamanı çiftleşmeye hazır oldukları için bu şekilde özel bir dönem geçirmiyor.

Dişi ve erkek köpekler arasındaki bir başka farklılık da sağlıkla ilgili konular. Köpekler cinsiyetlerine göre farklı sağlık sorunları yaşayabiliyor. Örneğin dişi köpeklerde meme tümörleri veya rahim hastalıkları gelişebiliyor. Erkek köpeklerde ise prostat sorunları yaşanabiliyor.

Dişi ve erkek kediler arasındaki farklılıklar

Köpeklerde olduğu gibi dişi ve erkek kediler arasında da bazı farklılıklar var. Görünüş olarak bakıldığında erkek kedilerin dişilerden daha iri olduğu söylenebilir. Kısırlaştırılmamış erkek kediler, testosteron üretimi nedeniyle daha büyük yanaklara ve daha yuvarlak bir yüze sahip oluyor. Fiziksel farklılıkların bir diğeri de dişi kediler, doğduktan sonra erkek kedilere göre gözlerini daha erken açıyor. Dişi kedilerin erkek kedilere göre daha uzun yaşadıkları biliniyor. Öte yandan erkek kediler, idrar yolları daha kısa olduğu için daha fazla üriner problemler yaşayabiliyor.

Elbette dişi ve erkek kediler arasındaki tek farklılık fiziksel özellikler değil; davranışlar arasında da bazı farklılıklar söz konusu. Örneğin 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre dişi kedilerin insanlara karşı daha korkak ve zaman zaman daha agresif oldukları biliniyor. Erkek kediler ise daha oyunbaz, sosyal ve sevgi dolu olarak biliniyor.

Kedi sahipleri, erkek kedilerin sadece insanlara karşı değil, diğer kedilere karşı da daha sevecen olduklarını söylüyor. Örneğin erkek kedilerin, cinsiyetten bağımsız olarak diğer kedilerle oynamaya daha meyilli oldukları biliniyor. Dişi kediler ise özellikle ev içinde kendi alanını belirleyen ve bu alana bir başkasının girmesinden hoşlanmayan bir davranış sergiliyor.

Tüm bu özellikleri bilmek, evcil hayvan sahibi olmadan önce önemli olabilir. Ancak bir hayvanın davranışını belirleyen pek çok şey var. Bir hayvanı nasıl yetiştirdiğiniz, onun cinsiyetinden daha önemli olabiliyor.

 

İlginizi çekebilir: Evcil hayvan sahibi olmanın yaşamınıza “pozitif enerji” kattığının kanıtları 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale