Dişçi korkusuyla başa çıkmak için kolayca uygulayabileceğiniz 8 pratik yöntem

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için kişisel bakımınıza ne kadar özen gösteriyor olursanız olun, hiç beklemediğiniz bir anda dişleriniz alarm verebilir ve bir diş çürüğü, ağzınızda çıkan bir yara ya da sürekli kanayan bir diş eti durup dururken canınızı sıkabilir. Ağız ve diş sağlığını korumak için dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak kadar, düzenli olarak kontrole gitmek ve dişlerinizin sağlık durumu konusunda bir uzmanla birlikte hareket etmek oldukça önemli. Bu nedenle herhangi bir problem yaşamıyor olsanız bile, kişisel bakım rutininizin ve sağlık kontrollerinizin bir parçası olarak en az 6 ayda bir kez dişçi koltuğuna oturmanız gerekiyor.

shutterstock_226947241

Dişçi koltuğuna oturup ağzınız açık bir şekilde, kontrolü tamamen başka birine vererek ağzınızda adını ve ne işe yaradığını bilmediğiniz tuhaf aletlerin dolaşıyor olması bir çoğunuza korkutucu gelebilir. Ancak daha ciddi problemleri engellemek ve ağız ve diş sağlığınızı uzun vadede koruyabilmek için düzenli olarak dişçinizi ziyaret etmeniz gerekiyor.

Dişçi korkusu yaşıyor ve bu yüzden ağız ve diş kontrolünüzü aksatmak durumunda kalıyorsanız, aşağıdaki küçük ama faydalı tüyolar dişçi korkunuzu yenmenize ve o koltukta geçen gergin dakikalarınızı daha rahat geçirmenize yardımcı olabilir.

Dişçi korkunuzu ve altında yatan sebepleri doktorunuzla paylaşın

Dişçi korkunuz olduğunu doktorunuzla paylaşmanız, dişçinizin korkunuzun altında yatan sebepler hakkında sizi bilgilendirmesini ve korkunuzu yenmeniz için birlikte neler yapabileceğinizi gözden geçirmenizi sağlayacaktır. Diş doktorunuz sizi korkutan şeyin ne olduğunu anladığında, karşınızdaki kişinin sizin korkunuzun farkında olduğunu bileceğiniz için kontrolü daha rahat elden bırakabilir ve karşınızdaki kişiye daha fazla güvenebilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığı konusunda öne çıkan yeni teknolojilerden ve gelişmelerden haberdar olun

Ağız ve diş sağlığı konusunda her geçen gün farklı tedavi yöntemleri denendiğini ve artık belirli uygulamaların eskisinden çok daha kolay olduğunu aklınızın bir köşesinde bulundurun. Artık elektronik diş fırçalarında bile yüzlerce farklı model ve fonksiyon bulunurken, klasik dişçi aletleriyle ve geçmişte kullanılan ağrılı ve acılı yöntemlerle diş tedavisi yapılmadığının bilincinde olun ve rahatlayın.

Süreç hakkında bilgi alın

Ağzınızda ya da dişinizdeki problemle ilgili dişçinizden bilgi alın. Uygulanacak prosedürle ilgili sorular sorun ve adım adım neler uygulandığını, sonraki adımda nasıl bir süreç izleneceğini detaylı olarak konuşun. Siz koltukta yatıp kendinizi tamamen teslim etmişken ağzınızın içinde neler olup biteceği hakkında bilgi edinmeniz en doğal hakkınız.

Rahatlatıcı ilaçlar alın

Bir çok diş hekimi uzun ve zorlu tedavilerde gerginlik yaşayan hastalar için yatıştırıcı ilaçlar kullanılmasını tavsiye edebiliyor. Dişçiye gitmeden önce diş hekiminizle ya da bir psikiyatristle görüşerek gerekli miktarda yatıştırıcı alabilir ve gerginliğinizi azaltabilirsiniz.

Diş hekiminizle iyi iletişim kurun

Yanında kendinizi rahat hissettiğiniz ve size güven veren bir diş hekimiyle çalışın. Her meslekte olduğu gibi, diş hekimleri arasında da çok farklı kişilik tiplerinde bireyler bulunabiliyor. Kendi kişilik yapınıza, beklentilerinize ve isteklerinize en doğru cevabı veren kişiyle birlikte çalışıyor olmak güven duygunuzu destekleyecek ve dişçiye daha rahat gitmenize olanak sağlayacak.

Nefes ve gevşeme egzersizleriyle rahatlayın.

Dişçi randevunuz öncesinde ya da sırasında derin nefes alarak kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Rahatlatıcı nefes egzersizleri için ”Karmaşanın ortasındayken durun ve nefes alın” yazımıza göz atabilirsiniz.

Nefesle rahatlama dışında kontrolünüz ya da tedaviniz sırasında rahatlatıcı müzikler dinlemek ya da günün stresine maruz kalmadan dişçi randevunuzu sabahın ilk saatlerine almak da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Rahatsız olduğunuzda süreci sonlandırmak üzere doktorunuzla konuşun

Gerginliğinizin sebebi bedeninize kontrolünüz dışında müdahale edilmesi olabilir. Bu nedenle kontrol ya da tedavi öncesinde diş doktorunuzla rahatsızlık hissettiğiniz an sürece ara vermek ya da sonlandırmak istediğinizi süreç başlamadan mutlaka konuşun ve kendinizi güvence altına alın.

Kontrol sıklığınızı artırın

Ağız ve diş sağlığınızla ilgili daha büyük problemleri engellemek için daha sık kontrole gidin. Dişçi korkusu yaşayan hastalar için küçük kontroller, büyük operasyonlardan daha az gerginlik vericidir. Sık sık dişçiye gitmek ve diş temizletme gibi basit operasyonlar yaptırmak yavaş yavaş alışmanızı ve korkunuzu yenmenizi sağlayacaktır.

630x400_uplifers1-592x400-592x400-1-592x400 (1)

Dişçi korkusunu yenmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden bahsettiğimiz bu yazı Oral-B‘nin katkılarıyla hazırlanmıştır. 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!