Birtakım senaryolar paylaşmak istiyorum. Bakalım tanıdık gelecek mi?
Mesela biri bir konsere/etkinliğe çağırıyor ya da bir yemeğe… Ancak o an enerjin yok, keyfin yok belki de gerçekten vaktin yok çalışman lazım ya da öyle boş boş evde oturasın var, gitmek istemiyorsun teklifi reddetmek istiyorsun. Aklında deli sorular var: “Acaba bana kızar mı?” Ya da biri seni düğününe çağırdı, sinemaya çağırdı, bir yemeğe çağırdı diyelim, bütçene baktın gerçekten uygun değilsin. Şu an buna ayıracak bir bütçen yok. “Ben gelemeyeceğim, bütçem uygun değil.” dersen ayıp olur mu diye düşünüyor musun? Arkadaşların, ailen, iş arkadaşların mesaj atıyorlar… Kimi akşam kimi hafta sonu kimi sen uyurken belki de… Belki o an kendine zaman ayırdın keyif yapıyorsun sıcacık bir banyo ve bakım mesela, ya da güzel bir yemek yapıyorsun kendine…Cevap veremeyeceksin hemen. o an aklına şu düşünceler geliyor: “Bana kızar mı acaba niye cevap vermedim diye?” Bir ilişkiye başladın ancak bir süre sonra anladın ki sen onu sevmiyorsun. Seviyorum, seninle beraber gayet iyiyim diye kandırmak mı istersin yoksa duygularını açıkça söylemek mi?
Tüm bu örnekler ortak bir yerde kesişiyor. Bunun da adı: Öz bakım! Öz değer!
Dışarıdan bakıldığında belki kaba bir davranış gibi görünebilen aslında öz bakım olan bazı şeyler var. Örneğin:
1. Bir daveti reddetmek: Eğer vaktin yoksa ya da içinden gelmiyorsa davet teklifine hayır diyebilirsin. Enerjinin olduğu zaman ya da o etkinliğe ilgin varsa katılırsın.
2. Bir şeyin bütçene uygun olup olmadığını başkasına söylemek: Bu durum kimi zaman anlaşmazlığa yol açabilir. Ancak finansal konfor alanının dışında kalan bir düğüne ya da başka bir etkinliğe davet edildiğin zaman bunu reddetmen gayet uygun. Borca girmeden de onlara değer verdiğini bilmelerini sağlayabilir, başka yollarla kutlama yapabilirsin.
3. 7/24 telefon mesajlarına cevap vermemek: O an yapacak bir işin ya da meşguliyetin olmasa bile telefon mesajlarına 7/24 cevap vermek zorunda değilsin. Telefonunu ve kendini en son ne zaman “rahatsız etmeyin” moduna aldın?
4. Duygusal olarak dürüst olmak: Birini gerçek olmayan duygularla kandırmak ve inandırmaktansa, duygularını nazikçe ve açıkça ifade etmek çok daha iyi olacaktır.
Eminim bunlara ekleyecek daha çok örnek vardır, bunlar sadece benim ilk etapta aklıma gelenler. Bir sonraki yazıda buluşana kadar dilerim kendini önceliklendireceğin anların çok olur.
Dilersen Instagram hesabımdan instagram.com/dredauslu daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…
İlginizi çekebilir: İyi kalpli insanların ortak özellikleri