X

Dışarıda yemek yerken asla sipariş etmemeniz gereken yiyecekler

Dışarıda yemek çoğu zaman hepimize cazip gelir. Hem evde yemek pişirme, sofra kurup toplama ve bulaşık yıkama gibi uğraşlardan uzaklaştırdığı için; hem de değişiklik yapmanın kendisi keyifli olduğu için… Ancak dışarıda sağlıklı yemek seçenekleri özellikle son zamanlarda artsa da, ne yazık ki hala sağlıklı gıdalar tüketebileceğimiz yerleri her yerde ve her zaman bulamıyoruz. Bu yüzden dışarıda yemeyi ne kadar sevsek de bir alışkanlık haline getirmemek bizim yararımıza…

Peki dışarıda yemenin kaçınılmaz olduğu, ya da çok bunaldığımız için bir değişiklik yapmayı istediğimiz durumlarda ne yapacağız? Aslında sağlıklı seçenekleri hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla siparişlerimizde nelere yer vermemiz gerektiğini de. Peki dışarıda yemek yerken asla sipariş etmememiz gereken şeylerden haberdar mıyız? Aşağıda, yemek yemek için çıktığımız restoranlarda farklı nedenlerle asla sipariş etmememiz gereken yiyecekleri sıraladık:

Dışarıda sağlıklı yemek seçenekleri özellikle son zamanlarda artsa da, ne yazık ki hala sağlıklı gıdalar tüketebileceğimiz yerleri her yerde ve her zaman bulamıyoruz.

Açık su

Şişe sulardan daha ucuz olduğu için tercih edilebilen açık sular, aslında pek çok risk taşıyor. Oda sıcaklığında bekletilen açık suyun bakterilere davetiye çıkardığını biliyoruz. Bunun dışında masanıza gelen suyun musluktan direkt doldurulmadığının da garantisi yok.

İlginizi çekebilir: Daha yeşil bir gelecek için Yeşil Nesil Restoran Hareketi

Açık çerez

Barda sipariş ettiğiniz çerezlerin masanıza gelene kadar kimlerin elinden geçtiğini asla bilemezsiniz.

Ekmek

Ne yazık ki restoranlarda bir masadan artan ekmekler ziyan olmaması için, diğer masalara koyulabiliyor. Yiyeceğiniz ekmeklere sizden önce dokunanların ellerinin temiz olup olmadığı bir muamma. 

Tavuk göğsü

Restoranlar için genellikle kurtarıcı görevi gören tavuk göğsü, özellikle yemek seçen müşterilerin yöneldiği risksiz seçeneklerden. Ancak düzgün pişirilmediğinde gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabilen tavuk göğsünü, bilmediğiniz restoranlarda sipariş etmemenizde fayda var.

Fettucine Alfredo

Genellikle menünün en sağlıksız yemeği olan Fettucine Alfredo, aslında fazla pişirilen ve dolayısıyla besin değerini kaybeden makarnanın ağır bir kremayla buluşmuş hali. Besleyici özelliğinin olmamasıyla birlikte, aynı zamanda ağır bir yemek de olduğu için aldığınız kalorilere ve harcadığınız paraya değmeyecektir.

Fettucine Alfredo

Su ve diğer içeceklerle birlikte limon

Suyunuzun, sodanızın ya da diğer içeceklerinizin içine atmak için istediğiniz limon dilimleri muhtemelen kesilmeden önce yıkanmadı. Biraz fazla seçici olduğumuzu düşünebilirsiniz, ancak Journal of Environmental Health dergisinde yayımlanan bir araştırma da bu söylediğimizi kanıtlar nitelikte: Buna göre 21 farklı restorandan alınan limonları test eden araştırmacılar, bunların neredeyse üçte ikisinin bakterilerle dolu olduğunu gördüler. Eğer içeceğinizi limonlu seviyorsanız, bardağınıza limonun suyunu sıkmayı tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Restoranda oturacağınız yeri dikkatli seçerek sağlıklı beslenin

Zeytinyağı ve ekmek

Sınırlı miktarda tüketmeye dikkat ediyorsanız bir sorun yok demektir. Ancak sağlıklı bir seçenek olduğu için genellikle kalorileri göz ardı edilen zeytinyağının bir kaşığı, aynı miktardaki tereyağından daha fazla kaloriye sahip. Bu yüzden zeytinyağı-ekmek ikilisini tüketirken de dikkatli olmalısınız.

Diyet içecekler

Üzerinde ‘diyet’ ibaresinin bulunması, bir ürünün sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bu durum özellikle de asitli içecekler için geçerli. Üstelik votka gibi alkollü içeceklerin yanında sipariş edildiklerinde daha kötü etkisi olan bu tür içeceklerle ilgili yapılan bir araştırma, günlük olarak diyet ürün içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 43 daha fazla kalp krizi riski taşıdığını gösteriyor.

Sınırsız içecekler

Söz konusu su, sade kahve veya çaysa ikinci bardağı almanızda hiçbir sakınca yok. Ancak tatlı veya asitli içecekler söz konusu olduğunda, ikinci bardağı almanız, zaten almamanız gereken kalori miktarını ikiye katlamanız anlamına geliyor. Bir bardak limonatanın 99 kalori olduğunu düşünürseniz, söylediğimiz şey daha da mantıklı gelecektir.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenmek hayata farklı bir açıdan bakmaktır

Kaynak:

theactivetimes.com

health.com

thedailymeal.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale