dummy

Dış dünyanızı anlama reçetesi: Her gün sadece 5 Dakikanızı içinize bakmaya ayırın

mutlulukmutluluk

Günlük hayatımızda gerek kariyer gerekse insani ilişkilerimizde o kadar farklı sınavlardan ve deneyimlerden geçeriz ki… Bu farklılıkların tek ortak yönü ise, her ne geliyorsa tamamen bize özel, bizim taşıdığımız hatıralara ve alışkanlıklara özdeş ve tamamiyle yine sadece bizim çözebileceğimiz nedenler ve sonuçlar oluşturacak olmasıdır. Hiç tahmin etmediğimiz bir hastalık, para problemi veya iş değişikliği zorunluğu karşımıza çıkabilir. İşte bu gibi özellikle hiç beklemediğimiz olaylar akışında genellikle iki tip insan davranışı söz konusudur;

dummydummy

1. yaklaşım:

İsyan etmek, olanı kabullenmemek ve sürekli bana bu nasıl olur, ben bunu hak etmek için ne yaptım veya bu neden benim başıma geliyor yaklaşımı.

2. yaklaşım:

Kabullenmek ve süreci anlayarak ben bunu değiştirmek, farklılaştırmak, geçirmek, sorumluluğunu almak veya iyileştirmek için ne yapabilirim nasıl yol alabilirim yaklaşımıdır.

shutterstock_268875851 (1)shutterstock_268875851 (1)
Kabullenmek, içimize bakmamıza yardımcı olarak olaylardan tecrübe çıkarma ve sorumluluk almamıza yardımcı oluyor

Evet tahminlerinizde yanılmıyorsunuz, çoğumuz farkında olmadan günlük hayatımızda birinci yaklaşımı gösteriyoruz. Biz ne kadar isyan eder, ne kadar konu hakkında sorumluluk almayı ve kabullenmeyi reddedersek, böyle bir zorluk ile neden karşılaşmış olabileceğimiz ve hayatta neyi görmemiz gerektiği gerçeğini kendi içimizde sorgulamazsak, o derece kaybediyoruz.

İkinci yaklaşımda ise öncelikle yapmanız gereken sadece olanı olduğu gibi kabullenmeyi gerektiriyor. Bunu gerçekleştirebilirsek, geldiğimiz nokta ‘’içimize bakmak’’ yani bu tecrübeden ne öğrenmemiz gerektiği ve bu tecrübeye karşı nasıl bir sorumluluk almamız gerektiği oluyor. Bu noktada, içimize bakmak aslında içimize yönelmek demektir. OSHO’ nun ‘Ben Kapıyım; Kendinle Başla’ isimli eserinde bu durum şöyle açıklanıyor: ‘’İçinde olmak demek seninle her şey arasında bir sınır olmaması demektir. Dışarıda bir şey olmadığında ancak o zaman içsel akıma ulaşırsın. Böylece tamamen anlaşılmaz bir şeyi biliyorsundur, aklın anlayamayacağı bir şeyi biliyorsundur, aklın iletemeyeceği bir şeyi biliyorsundur’’. En büyük düşünürlerden Buddha’ nın içimize bakmayı anlatan sözleri ise mutlaka hatırlamaya değerdir: ‘’Sizi kendinizden başka hiç kimse kurtaramaz. Kendi kendinize ışık olun.’’

İçimize bakmanın en iyi yollarından biri yoga ve meditasyon yapmaktan geçiyor

İçimize bakmak, günlük yaşamımızda aslında kendimize ayıracağımız 5 dakika kadar basittir. Yoga ve meditasyon yöntemlerinden istediğimizi uygulayabilir veya sadece sessiz bir ortamda gözlerimizi kapatarak, derin nefes alıp vererek, kendimize, duygu dünyamıza, kabullenmelerimize ve iç hissiyatımıza odaklanabiliriz. Bu 5 dakikalık çalışmaları daha sonra uzatabilir ve böylece her günü dingin bir yaklaşım ile değerlendirme fırsatı bulmuş oluruz. İç dünyamıza bu derece yakın olduğumuzda, başımıza her ne gelirse gelsin, sakinlikle ile karşılamamız, bu noktada öğreneceğimiz tecrübelere odaklanmamız ve tabi ki yaşamaya ve tecrübe etmeye devam etmemiz çok daha kolay hale gelecektir.

Dış dünyanıza ulaşmak için çareyi uzaklarda aramayın, yoga ve meditasyon uygulamaları ile iç dünyanıza bakın ve önce içinizdeki güzellikleri ve tabi ki sonsuz potansiyelinizi keşfedin.

Pınar Özeken (Ulus): 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini aldı. Özellikle 2011’den bu yana moda ile ilgili çalışmalara ağırlık verdi ve hala moda üzerine yazı dizileri, farklı moda kaynaklarında yayınlanmaktadır. Yoga eğitmeni olma yolunda ilerleyen Pınar, bir Arjantin Tango aşığı. Gerçek tutkularından bir diğeri ise seyahat etmek."Dünya üzerinde ayak basılmadık toprak kalmasın" mottosu ile dünyayı dolaşmaya devam ediyor.
İlgili Makale
whatsapp