İnsan fizyolojisi; oldukça sistematik bir yapıda işler ve bu sistemin içinde bulunan her hücrenin, dokunun, organın ve sistemin kendine ait görevleri vardır. Bu görevler eksiksiz yerine getirildiği sürece mekanizma işlemeye, kişi de sağlıklı olarak yaşamına devam eder.
İnsan vücudunun doğru yardımı aldığı sürece inanılmaz bir kendini iyileştirme yeteneği vardır. Hastalığa çok çabuk yakalanabilirsiniz, ama iyileşmek her zaman daha uzun zaman alır. Sistemin iyileştirici gücünden yararlanabilmek için vücudu toksik maddelerden arındırmak ve kişinin yaşam tarzına uygun sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir.
İşte bu aşamada karşımıza lenfatik Sistem çıkıyor.
Lenfatik sistem temel olarak drenaj sistemidir. Lenf, akan demektir. Lenfatik ise damarlardan ve dokulardan meydana gelir. Bu sistemdeki sıvı renksizdir.
Ölen ve yıpranan hücreler, vücutta tanımlanamayan yabancı maddeler, bakteri ve vücuda hastalık bulaştırabilecek maddeler, tam sindirilmemiş maddeler, su ve proteinler lenf sistemi tarafından taşınır. Lenf bezeleri bağışıklık sisteminin en önemli organlarındandır.
Yaş aldıkça optimal sağlık ve kaliteli yaşam biçimini belirleyecek olan, vücudun detoks ve atıkları verimli bir şekilde uzaklaştırma yeteneğidir. Lenf sistemi verimli bir şekilde görevini yerine getirememeye başladığında kişiyle iletişime geçer.
Lenf sistemini durduran Major Faktörler:
1. Stres
Kronik hastalıkların %80’nin nedeni olarak belirlenmiş bir faktördür. Stres faktörü lenfleri dejenere eder ve tıkanmasına neden olur.
2. Sindirim sistemindeki dengesizlikler
Sindirim sistemindeki işleyişin bozulması bağırsaktaki villusları tahriş edebilir. Lenf sistemi tıkanıklıklarının klasik nedenlerinden birisidir. Vücuttaki lenflerin çoğunluğu sindirim sistemini çevrelemiştir. Bu yüzden villus kalitesi; sağlıklı lenf akışı, detoksifikasyon, asimilasyon ve bağışıklık için kritik öneme sahiptir.
3. İyot eksikliği
İyot; toksiklerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve hücresel düzeyde lenfleri destekler. İyot eksikliği, lenfatik tıkanıklığın sık görülen bir nedenidir.
Semptomları:
- Yüzük parmağının sıkmaya başlaması
- Yorgun hissetmek
- Midede şişkinlik
- Vücudun su tutması(ödem)
- Kuru cilt
- Selülit
- Egzama
- Üst solunum, kulak ve boğaz enfeksiyonları
- Kaşıntılı deri
- Aşırı hassasiyet
- Hafif baş ağrısı
- Soğuk el ve ayaklar
- Deride hafif kızarıklık ve ya akne
- Kilo alımı ve özellikle karın bölgesinde yağ artışı
- Şişmiş bezler
- Şuur bulanması
- Yükselmiş histamin seviyeleri ve bağırsaktaki tahriş nedeniyle alerjenlerin artması
Hangi kan tahlilleri yaptırılabilir?
- Hemoglobin(HbA1c)
- Homosistein
- C-reaktif protein(C-RP)
- Trigliserit , HDL, LDL ve Total Kolesterol
- TSH, T4, Serbest T4 ve Serbest T3
- Serum Ürik Asit
Kan tahlilleri sonuçları, kişinin yaşı, sosyal yaşam tarzı, genetiği, epigenetiği gibi başlıklar değerlendirilerek çıkan sonuçlara göre belirli süre detoks programı uygulanır.
Beslenme ve yaşam tarzında yenilenme:
- İşlenmiş gıdaları beslenme programından çıkarmak.
- Belirli bir süre kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve süt ürünleriyle beslenmeyi kısıtlamak, sadece organik olanları tüketmek.
- Hidrojenize yağlar ve beyaz unu tamamen hayatınızdan çıkarmak.
- Kırmızı yonca, lenf sistemi için popüler olan Çin tıbbında kullanılan detoks ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan bir bitkilerden bir tanesidir. Yoğurt otu ise bir diğer bitkidir.
- Mevsiminde ve organik meyve sebze tüketmek.
- Tam tahıllı besinler, yağlı tohumlar ve kuru baklagillere beslenme programında daha fazla yer vermek.
- Günlük en az 6 bardak su tüketmek.
- Alerji testi yaptırmak ve çıkan besinleri beslenme programından çıkarmak.
- Doğal deodorant kullanmak.
- Balenli, dar ve hareketleri kısıtlayıcı sütyen giymemek.
- Lenf masajı yaptırmak.
- Nefes egzersizleri yapmak.
- Bedenine ve yaşam tarzına uygun günlük egzersizler yapmak.
İlgili yazı: Sağlığa adım atın: Organik beslenme
Anne rahminde oluşmaya başlayan ve son nefesinize kadar sizinle olan şey vücudunuzdur. Bu bilince sahip olmak yaşam tarzınızdaki değişiklikleri alışkanlık haline getirmenizi kolaylaştıracaktır. Bedeninizin sizinle iletişime geçtiğinde onu dinlemeniz gerekir, yoksa çok geç olabilir.