Elimizden düşmeyen telefonlar veya tabletler… Olgun beyinler olarak kendimizi sanal dünyanın büyüsünden koparmakta bu kadar zorlanırken çocuklarımızın “gerçek” dünyada kalmasını, farkındalıklarının artmasını nasıl sağlayabiliriz? Cevap kısa ve basit; meditasyon sayesinde!
Bizim çocukluğumuzda stres, kaygı, yorgunluk gibi kelimeler bilinmezken, günümüz çocuklarının daha zayıf olan arkadaşlıkları ve dış mekanlarda azalan aktiviteleri nedeniyle hemen hemen bütün çocuklarda bu problemlerle karşılaşıyoruz. O nedenle, hem bu problemlerle baş etmek hem de çocuklarımızın farkındalıklarını arttırmak için küçük yaşta atılması gereken önemli bir adım meditasyona başlamak.
Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar tarafından da meditasyonun çocuklarda dikkat süresini arttırdığı ve hiperaktiviteyi azalttığı kanıtlanmıştır. Peki, yine kendimizden örnekle, bizim için bu kadar zorken, çocuklarda meditasyonu nasıl daha kolay ve doğru yöntemlerle uygulayabiliriz? Hangi zamanlarda ve ne sıklıklarla yapmalıyız?
Bahsedeceğim birkaç küçük tüyoyu okuduktan sonra rahatlıkla deneyebilirsiniz. En doğru zaman için sabah erken saatleri veya rahat bir uyku için uyku öncesini tercih edebilirsiniz. Her gün birkaç dakika ayırmanız yeterli olacaktır, süreyi kendiniz belirleyerek zamanla arttırabilirsiniz.
Çocuklar için meditasyon yöntemleri
Ve gelelim birkaç örnekle çocuklarda meditasyonu hangi yöntemlerle uygulayabileceğimize…
- “Haydi gel seninle şimdi meditasyon yapacağız” demek yerine basit ve yalın bir dil kullanarak çocuğunuzu meraklandıracak ve farkındalığını geliştirecek bir konu üzerinde konuşarak başlayabilirsiniz. Örneğin; hava ve nefes, üzerinde konuşmak için iki güzel örnek. “Havayı hissedebiliyor musun? Peki görebiliyor musun? Nefes alırken göğsünü şişiren ne? Her nefes alış verişinde göğsünün yükseldiğini ve indiğini fark edebildin mi?” gibi sorularla onu daha derin bir şekilde düşünmeye yönlendirebilirsiniz.
- Gözlerinizi kapatın ve çocuğunuza bir hikaye anlatın. Çocuğunuzdan da hikayeyi dinlerken hayal etmesini isteyin. Örneğin “kocaman ağaçların olduğu bir ormandan geçiyoruz; sırayla pembe, mor, turuncu çiçekler arasından yürüyoruz. Karşımızda bir camı kırılmış, bahçesinde salıncak olan tek katlı bir kulübe var“. Siz hikayeyi detaylandırın ve ara verdiğinizde bu kez ondan aynı detaylarla anlatmasını isteyin. Bakalım ne kadarı aklında kalmış veya kendi hayal gücünü eklediği hikayesinde neler değişmiş?
- Mantra söylemek hem konsantrasyonu arttıran hem de uygulama sırasında sık tekrarından ötürü boğazı temizleyen, daha rahat bir nefes alıp vermemizi kolaylaştıran bir yöntemdir. Farklı mantraları ve anlamlarını araştırıp, hikayesini anlattığınızda çocuğunuzun daha çok dikkatini çekecektir.
- Sessiz yürüme ve sadece yürüyüşe odaklanmak da rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir meditasyon yöntemidir. Amacın sadece adımlarınıza ve yürümeye odaklanmak olduğunu söyleyerek başlayın. Bu meditasyon çalışmasını isterseniz evde, isterseniz dışarıda deneyebilirsiniz. Her adımda bir nefes alın ve ayakların zemin ile bağlantısını hissetmeye çalışın. Ayakların ve adımlarımızın dışında çevresel herhangi bir faktör örneğin; ses, ışık gibi sizi etkilememesine özen gösterin. Bakalım bulunduğunuz an içerisinde kalabiliyor musunuz?
- Bir başka yöntem; mantralarda olduğu gibi sık tekrar ederek yararlanabileceğimiz olumlamalardır. Çocuğunuzun güven duygusu ile ilgili bir olumlamaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız; “Ben güvendeyim, güvendeyim ve seviliyorum. Her şey olması gerektiği gibi ve yolunda diyebilirsiniz“. Bunlar örnek cümlelerdir. Siz çocuğunuz için en uygun olanı belirleyebilirsiniz. Uygularken daha iyi odaklanmasını sağlamak için gözlerini kapamasını isteyin. Sırt üstü yerde uzanarak da yapabilirsiniz; fakat küçük yaş grupları yerde uzanmayı pek sevmezler. Ayaklarınızı bir sandalyeye veya koltuğa uzatarak ona değişik bir alternatif sunabilirsiniz.
- Doğa ana meditasyon için en güzel kaynaklardandır. Büyük şehirlerde bulmakta zorlandığımız yeşil alanları araştırın; farklı ağaçların olduğu, hatta ağaçlardan meyve toplayabileceğiniz yerleri keşfedin. Renkler, kokular çeşitli olsun. Döndüğünüzde çocuğunuzdan o gün gördüklerinin resmini yapmasını isteyebilirsiniz. Bu onun kendi dünyasından çıkıp, çevresel farkındalığının artmasını ve genel olarak sakinleşmesini sağlayacaktır.
- Doğadaki canlıları hayal etmek de bir başka meditasyon yöntemi olabilir. Örneğin bir kelebek… Gözlerinizi kapatın, birlikte kelebek olduğunuzu hayal edin. Önce alnınızın, boynunuzun, kollarınızın, bacaklarınızın ve saç diplerinize kadar gevşediğinizi hissedin. Bu gevşemenin keyfini çıkarın. Bedeniniz rahatladıkça kelebeğin rengini, varsa beneklerini hayal edin. Bu kelebeğin bir de sizi rahatlatmak gibi bir görevi olduğunu düşünün. Omzunuza konduğunda omuzlarınızdaki gerginliği rahatlatıyor. Sonra alnınıza, sonra ellerinize konuyor. Ona teşekkür edin, onunla yeniden görüşmek üzere vedalaşın. Cümleleri okumak bile rahatlıyor öyle değil mi?
Bu örnek çalışmaları istediğiniz gibi çeşitlendirebilir ve çoğaltabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, meditasyon çalışmasını denerken çocuğunuzu hiçbir zaman zorlamamanız gerektiğidir. Şunu çok iyi biliyoruz ki, çocuklar yap, et kelimelerini duymak yerine, yaptığımız hareketleri taklit etmekten daha çok keyif alırlar. Sizi bir sabah meditasyon yaparken gördüğünde ne yaptığınızı merak edecek ve size katılmak isteyecektir. Ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı ona anlatın. İşin içine biraz da eğlence kattığınızda günlük rutin programınızda yer alacak ve çocuğunuzla birlikte keyif alacağınız süper bir aktivite olacak demektir. Denemek için geç kalmayın. Hemen bugün başlayın. Sevgiler…
Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram ve Facebook hesaplarını takip edebilir, www.minikyogees.com sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuk yogası nedir? Çocukların gelişimine nasıl katkı sağlar?