X

Dikkat dağınıklığını önlemek ve odaklanmayı iyileştirmek için 6 öneri

Günümüzde, en ufak bir işi bile tamamlamak, sürekli dikkat dağınıklığı ve ardı kesilmeyen kesintiler arasında iyi bir odaklanma haline ulaşmak çoğu zaman imkansız görünebilir. Yeni bir e-posta uyarısı, sevdiğin birinden gelen bir mesaj, Instagram veya Twitter akışını yenilemek için karşı konulamaz bir dürtü… Tüm bunlar rahatsız etmek ve dikkat dağıtmaktan fazlasına işaret edebilir. Herhangi bir şeyi başarmanın önüne geçebilir. Durum böyle ancak sürekli dikkat dağınıklığı karşısında odaklanmayı öğrenmek için umut var. İşte dikkati kontrol etmek için yapabileceğin 6 ipucu:

1. Yaptığın eylemin farkında ol.

Dikkatini başka yere kaydırmadan önce kendine “Neden buna ihtiyaç duyuyorum?” diye sor. Sıkılmış ya da elindeki görevden kaçınıyor olabilirsin. Bunun farkına varmak dikkatin kontrolünü ele geçirmenin ilk adımı olabilir.

2. Kristal küre pratiği yap.

İşin başından ayrılıp başka bir şeyle ilgilenmek istediğinde bunun yaratacağı sonuçları düşün. Seni dinlendirecek şeylerle ilgilenmek ya da sevdiklerine vakit ayırmak yerine hala çalışıyor mu olacaksın? Bunu değecek mi? Seçimini ona göre yap.

3. Ortamdaki dikkat dağıtıcıları uzaklaştır.

Bu kolay ve etkili bir yöntem. Belki telefonunu başka bir odada bırakabilir ve çalışmak için sessiz bir alan seçebilirsin.

4. Sosyal medyanı stratejik olarak kullan.

Kendini Instagram ya da Twitter akışına bırakmak yerine seni tatmin edecek başka bir şey yapmayı seç. Sevdiğin birini düşünmek ya da ona güzel bir mesaj yazmak olabilir mesela.

5. Kaynakların tükenmeden mola al.

Mevcut bilişsel ve fiziksel kaynaklarının seviyesini en iyi sen bilirsin. Ancak bunun için bedenle ve zihinle güçlü bağ kurmaya ihtiyaç var ki günümüzde çoğumuzda pek de olmayan bir şey maalesef.  Kaynaklarının azaldığını hissettiğinde bir mola ver. Dışarıda yürümek en iyisi aslında veya hızlı ve kısa bir esneme hareketleri serisi, ancak masanı temizlemek veya kısa bir oyun oynamak gibi basit, kolay aktiviteler bile yenilenmene yardımcı olabilir.

Zihinsel ve ruhsal kaynaklarının seviyesini tespit edecek fikirler geliştir. Azaldığını fark ettiğinde bir mola almayı ihmal etme. Yeterince vaktin varsa kısa bir yürüyüş yapabilir ya da bulunduğun yerde birkaç küçük hareketle kendine alan sağlayabilirsin. Bu kaynaklarının tazelenmesine yardımcı olacaktır.

6. Uyku düzenine sadık kal.

Araştırmalara göre uyku düzenini sağlayamadan, kendi düzenini sağlaman da pek mümkün değil. Düzenli bir gece uykusu, gün içerisinde dikkatini toplaman için çok büyük katkı sağlar.

Tüm bu ipuçları ve daha fazlası için mindfulness temelli bir programa katılarak etkileri birinci elden deneyimlemen de mümkün.

Günlük yaşantımızda küçük değişiklikler yapmak, gözle görülür faydalar sağlayabilir ve odaklanmamızı kolaylaştırabilir. Dikkati odak noktasında tutabilmek için kendini ve eğilimlerini bilmek oldukça önemli. Dikkatinin ritmini anlamak ve buna göre molalar vermek, dağılan zihni kontrol altına almanın anahtarı olabilir.

Bir sonraki yazıda buluşana kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…

İlginizi çekebilir: Yeni yıl muhasebesi: Yeni yılda bırakmaya niyet ettiklerim ve yapacaklarım

Dr Eda Uslu: Dr Eda Uslu, yürümek istediğiniz yolda sizi destekleyen, cesaretlendiren, anlayışla ve şefkatle yanınızda yürüyen dost. Siz en harika versiyonunuzu gerçekleştirmek için yolunuzda yürürken yanınızda size yarenlik eden bir “karunamitra”. Aslında bir tıp doktoru iken hayatın akışı içerisinde kendi yolculuğuna çıkan kişilerden Eda. 15 yıl boyunca göğüs hastalıkları ve uyku bozuklukları uzmanı olarak görev yaptı ve Türkiye’nin sayılı akredite uyku laboratuvarlarından birini kurdu. Bir süre sonra Tıp Doktorluğunun da yetmediğini, içindeki insanlara yardım etmek isteğini doyuramadığını hissetmeye başladı. Sorular sormaya başladıkça cevaplar buldu. Çemberin içinde çırpınıp durmaktansa cesaretini topladı ve uzun yıllarını verdiği, çok severek yaptığı ve aşkla bağlı olduğu doktorluk mesleğinden ayrılarak çemberden çıktı. 2009 yılında Mindfulness ile tanıştı ve 2013 yılından beri hem Türkiye hem de İngiltere’de pek çok kurum ve kuruluşta eğitimler veriyor. Bu yolculukta Bangor University UK - Mindfulness Eğitmenliği ve süpervizyonlar, CTI (The Coaches Training Institute) - Profesyonel Koçluk Eğitimi ve Sertifikasyon, Landmark Worldwide - Liderlik Eğitimi, Mindful Schools USA – Çocuklar için Mindfulness Eğitmenliği ve İngiltere Mindfulness in Schools Project’ten .b ve Paws b (çocuk ve gençler için mindfulness eğitmenliği) eğitimlerini almış ve halen de yeni eğitimlere devam etmekte.. Son 8 senedir sadece profesyonel koçluk ve mindfulness eğitmenliğini yapıyor. 2018-2019 eğitim yılı itibariyle Türkiye’de ilk defa Mindfulness’ın müfredata girmesini sağlayarak halen Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ve Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde öğrencilere Mindfulness dersleri veriyor. “Hayatın gerçek anlamda farkında olan insanlar, yaşam yolculuğu sürerken aynı zamanda kendi içlerinde bir yolculuğa çıkmaya hazır ve gönüllü olurlar.” eda@edauslu.com
İlgili Makale