X

Dijitalde kendimiz kalabilmek

Hayatlarımız dijital çağda teknolojiyle giderek daha fazla iç içe geçiyor. Sosyal medya platformları, çevrimiçi forumlar ve dijital iletişim araçları günlük varlığımızın ayrılmaz bir parçası haline gelirken bu alanlar bize bağlantı kurma, kendimizi ifade etme ve deneyimlerimizi küresel bir izleyici kitlesiyle paylaşma fırsatları sunuyor. Bununla birlikte, dijital medyanın cazibesinin ortasında, çok önemli bir soru ortaya çıkıyor: Bu sanal alemlerde gerçekten kendimiz olabilir miyiz? Bunu yapabilmek çok mu zor?

Büyük bir özgünlük ikilemi yaşıyoruz

Dijital medya paradoksal bir ikilem sunar. Bir yandan, dikkatlice küratörlüğünü yaptığımız kişilikler oluşturmamıza, kendimizi görülmek istediğimiz gibi sunmamıza izin verir. Bizi, kendimizin idealize edilmiş, toplumsal beklentilere ve çevrimiçi eğilimlere uyan bir versiyonunu yansıtmaya ikna edebilir. Bu beğeni, takipçi ve doğrulama arayışında, özgünlük genellikle arka planda yer alır çünkü bu platformlar genellikle bireylerin yaşamlarının mükemmel bir versiyonunu sunmak için baskı altında hissettikleri bir karşılaştırma kültürünü teşvik eder. Bu teşvik de insanların gerçek benliklerini filtrelerin, cephelerin ve özenle hazırlanmış yayınların arkasına gizlemelerine, yargılanma veya reddedilme korkusu duymalarına neden olabilir.

Başkalarının görünüşte heyecan verici yaşamlarına sürekli maruz kalmak, yetersizlik duygularını şiddetlendirebilir ve bireyleri başkalarında algıladıkları heyecan verici, maceracı yaşamları yansıtan çevrimiçi bir kişilik yaratmaya itebilir. Bu durum FOMO (Fear of Missing Out) yani yenilikleri ya da fırsatları kaçırma korkusu olarak karşımıza çıkar. Ayrıca internetin göreceli anonimliği, bazılarını çevrimiçi trolleme veya tacizde bulunmaya itebilir. Diğer yandan bu sanal dünya bazen gerçek bağlantılara da alan açar. Gerçek benliklerimizi çevrimiçi olarak paylaştığımızda, kim olduğumuz için bizi takdir eden benzer düşünen bireyleri cezbeder, bu da daha anlamlı ve destekleyici çevrimiçi toplulukların oluşmasını sağlayabilir. Dijital medyadaki özgünlük, başkalarına ilham verebilir ve onları güçlendirebilir.

Peki bu noktada kendimiz kalabilmek neden önemlidir?

Özgünlüğü benimsemek, yanlış bir çevrimiçi imajın korunmasıyla ilişkili stres ve kaygının azalmasını sağlar. Artık gerçekçi olmayan standartlara göre sürekli ölçüm yapma ihtiyacı hissetmediğimizde zihinsel refahımız iyileşir. Mücadelelerimizi, kırılganlıklarımızı ve kişisel gelişim yolculuklarımızı belirli sınırlar çerçevesinde paylaşmak, benzer zorluklarla karşı karşıya kalan farklı kişileri motive edebilir ve onlara yardımcı olabilir.

Dijital medyada kendini yansıtma konusunda özgün olma stratejileri oluşturabilir miyiz? Tabi ki evet!

  • Önce değerlerinizi, ilgi alanlarınızı ve tutkularınızı anlamak için zaman ayırın. Sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu ve kendinizi çevrimiçi ortamda nasıl sunmak istediğinizi düşünün. Yani dürüst ve samimi paylaşımlar yapmak oldukça önemli. Hayatınızın hem önemli noktalarını hem de zorluklarını paylaşın. Deneyimleriniz, başarısızlıklarınız ve büyümeniz konusunda açık olun. Özgünlük genellikle kırılganlıkta yatar.
  • Filtrelerinizi filtreleyin. Filtreler ve düzenleme araçları fotoğrafları geliştirebilirken insanları olmak istedikleri biri gibi gösteren sahte aynalara dönüşebiliyor. Bu nedenle filtreleri aşırı kullanımdan kaçının. Resimlerinizi geliştirmek ve kendinizin gerçekçi olmayan bir görüntüsünü sunmak arasında bir denge kurmaya çalışın.
  • Tükettiğiniz ve etkileşimde bulunduğunuz içerik konusunda seçici olun. Gerçekçi olmayan standartları destekleyen hesapları takip etmeyi bırakın ve özgünlüğü ve kendini kabul etmeyi teşvik eden hesapları takip edin.

Dijital çağda, dijital medyada özgünlük arayışı hem kişisel gelişim hem de toplumsal refah için hayati bir yolculuktur. Kendimizin idealize edilmiş versiyonlarını yansıtmanın cazibesi devam ederken kim olduğumuza sadık kalmanın faydaları, dezavantajlardan çok daha ağır basar. Kendi kalabilme becerisi, gerçek bağlantıları teşvik ederek zihinsel sağlığı iyileştirir ve başkaları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmayı sağlar.

Kendini ifade etme ve rol yapma arasında bir denge kurmak, kişinin temel değerlerine ve kimliğine sadık kalırken dijital dünyada sağlıklı ve tatmin edici bir şekilde gezinmek için çok önemlidir.

Kendimizi sevmemiz için birinin bunu bize dayatmasına ihtiyacımız yok. Sadece kendimize ihtiyacımız var. Önce sor kendine: Dijitalde başkası olmaya neden ihtiyacın var?

Aslı Yirsutimur: Merhaba ben Aslı! 1988’de İstanbul’da doğdum. Lisans hayatımı Ankara ve Almanya’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Sosyal Antropoloji ve İletişim çift anadal mezunuyum. Almanya’da Avrupa Etnolojisi okudum. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Gazetecilik alanında yüksek lisans derslerimi tamamladım. Şu anda Marmara Üniversitesi Kişilerarası İletişim Bölümü’nde yüksek lisans tezimi yazıyor ve eril dişil arketipler üstüne araştırmalar yapıyorum. Üniversitede aldığım kuramsal alt yapı ve iletişim tekniklerini çeşitli sitelerde yazarak pekiştirmeye ve fikirlerimi herkesle paylaşmaya başladım. Bir yandan içerik üretirken bir yandan da öğretmenlik yaptım. Öğrencilerime daha faydalı nasıl olabilirim ve kariyerimde nasıl fark yaratabilirim diye düşünürken yolum koçluk ve psikoloji eğitimleri ile kesişti. 2011’den beri psikoloji eğitimleri ve iletişim bilgimi referans alarak yol arkadaşlığı yaptığım koçluk sistemimle yetişkinlerin ve öğrencilerin hayatına dokunurken kurumsal alanda da danışmanlık veriyorum. Kurumsal/bireysel eğitimler ve düzenlediğim atölyelerle de evrendeki iyi yaşam çemberinde yeni nesil rehber olma görevime devam etmekteyim. Çeşitli site, e-dergilerde ve kendi sosyal medya hesabımda içerik üretip yazmaya devam ediyorum. Aynı zamanda freelance editörlük yapıyorum. Tanıştığımıza çok memnun oldum!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale