X

Parlak plajlardan antik tapınaklara: Didim gezi rehberi

Didim son birkaç on yılda, ülkemizin en popüler yazlık beldelerinden birisi haline geldi ve bu nedenle her sene ziyaretçi akınına uğruyor denilebilir. Geçmişi milattan önce binlerce yıllara dayanan Didim, günümüze değin pek çok farklı isimle anılmış olsa da, 1999 yılından beridir Didymaion’dan köken alan Didim ismi ile biliniyor. Tarihin her döneminde farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması nedeniyle hem kültürel hem de tarihi olarak oldukça zengin bir bölge olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Aydın’ın bir ilçesi olarak varlığını sürdüren Didim ilçesi, Ege denizine kıyısının olması nedeniyle özellikle deniz turizmi açısından önemli bölgelerden bir tanesi. Ancak doğa ve kültür turizmi bakımından da es geçilmemesi gereken özellikleri bulunuyor.

Didim’e nasıl gidilir?

Genelde özel araçla veya otobüs vasıtasıyla ulaşım mümkün ancak uzaklardan gelecek olanlar için ilk olarak Bodrum Milas Havalimanı veya İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçakla gelip, sonrasında özel araçlarla Didim’e ulaşmak da mümkün olmaktadır. Ulaşım için herhangi bir raylı sistem maalesef bulunmuyor.

Didim’e ne zaman gidilir?

Genel olarak sıcak bir iklimde bulunması nedeniyle deniz sezonu uzundur ve bunun yanında kış aylarında da çok fazla soğuk olmaz. Dolayısıyla doğa ve kültür gezileri için sonbahar ve kış aylarını tercih etmek de olasıdır. Pek çok sahil beldesinin aksine nem düzeyinin düşük olması, solunum yolu problemleri çekenler için ideal bir tatil noktası olmasını sağlayabilir.

Şehrin her bölgesinde çeşitli oteller ve aynı zamanda günlük kiralık evler olmasından dolayı kalacak yer sıkıntısı çekmek pek mümkün değil. Ancak önceden rezervasyon yapmanız daha uygun fiyatlar elde etmenizi sağlayabilir.

Didim’de gezilecek yerler nelerdir?

Altınkum Plajı

Didim temel olarak pek çok ziyaretçi tarafından güzel plajı ve denizi için tercih ediliyor. Dolayısıyla Didim’e uygun bir mevsimde geldiyseniz ilk yapmanız gereken şey elbette Altınkum plajını ziyaret etmek. Sadece Ege bölgesi değil, dünyanın en önemli ve güzel plajlarından birisi olması nedeniyle burada denizin tadını çıkarmanız hoşunuza gidecektir.

Didyma Antik Kenti

Didim’in adının geldiği Didyma antik kenti, özellikle Apollon Tapınağı’na ev sahipliği yapması nedeniyle büyük önem kazanıyor ve bu da onun antik dönemlerde büyük bir tapınağa sahip olacak kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Dünya’daki en büyük üçüncü tapınak olarak bilinmesi de onun kıymetinin bir diğer işareti.

Milet Müzesi

Didim ve çevresindeki bölgeden elde edilen arkeolojik bulguların sergilendiği Milet müzesi, bu yönüyle bölgenin geçmişine ışık tutmayı başarıyor denilebilir. Müzede hem Didyma antik kentinden hem de çevredeki diğer antik kentlerden elde edilen eserler sergileniyorlar. Müzekart da geçiyor ve bu nedenle rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Milet Tiyatrosu

Hem Yunan döneminde hem de Roma döneminde önemini korumaya devam etmiş olan Milet Tiyatrosu, antik dönemlerde on binlerce kişiyi ağırlayabilmiş olması nedeniyle önemli bir tiyatro denilebilir. Günümüzde Müzekart ile ziyaret etmek mümkün.

Priene Antik Kenti

Didim’in tam olarak içinde değil ancak yakın olduğu için kesinlikle görülmesi gereken değerler arasında yer alıyor. Priene, inşa edildiği zamanlarda bir deniz kenti iken, Menderes nehrinin Söke ovasını doldurması neticesinde günümüzde denizden oldukça uzak durumda. Özellikle detaylıca planlanmış mimarisi ve oldukça korunaklı kalmış yapısıyla tarihe merak duyanlar için es geçilmemesi gereken antik kentler arasında. Müzekart ile giriş de mümkün.

Akbük

Akbük Didim’e yaklaşık olarak yirmi kilometre mesafede bulunuyor ve sahip olduğu koylar sayesinde denize koylarda girmek isteyenler için güzel bir alternatif oluyor. Denizden çıkıp ormanlarda dolaşmanın bile mümkün olması sayesinde dinlendirici bir tatil yapmak isteyenler için ideal konumlar arasında.

Bafa Gölü

Bafa gölü, binlerce yıl önce denizle bağlantısı olması nedeniyle aslında bir körfez iken, Menderes nehrinin doldurduğu alüvyonlar yüzünden günümüzde bir göl haline gelmiş durumda. Bu yüzden suyu beklenenin aksine tuzlu ve acı ancak içerisinde yaşam mevcut ve gölden yakalanan balıklar çevredeki restoranlarda sunuluyorlar. Ancak son senelerde sularının azalması tehdidi ile baş başa kalmış durumda. Didim’e sadece on beş kilometre mesafede olması nedeniyle görülmeden geçilmemesi gereken noktalar arasında.

Daha fazla gezi yazısı için:

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale