En son ne zaman dinlendiniz? Dünyanın tüm problemlerini, yapmanız gereken tüm işleri bir kenara bırakıp tam anlamıyla derin bir dinlenme halinden bahsediyorum. Çoğumuz dinlenmeyi tembellik olarak görüp dinlenmek için kendine izin vermiyor. Yine çoğumuz dinlenmek için neler yapılması gerektiğini bilmiyor. Hafta sonları televizyon karşısına geçip şiddet içerikli diziler, filmler seyretmeyi ya da Instagram’da dolaşmayı dinlenmeye yönelik aktiviteler olarak görüyoruz örneğin. Bugün bir değişiklik yapıp gün içinde uygun anlar yaratarak derin dinlenmeye zaman ayırın, ne dersiniz?
Telefonlarımızı şarj etmeye gösterdiğimiz özeni kendimizi şarj etmek için de göstermeliyiz. İşte bu derin dinlenme gününü nasıl geçirebileceğinize dair bazı öneriler…
1. Farkındalıklı bir şekilde dinlenmeye niyet edin.
Güne başladığınız andan itibaren farkındalıklı bir şekilde dinlenmeye niyet edin. Bugün hem zihinsel, hem bedensel hem de ruhsal dinlenme gününüz. Gününüzü farkındalık içinde geçirmeye çalışın. Örneğin duş alırken dikkatinizi üzerinizden akıp giden suya verin, kahvaltı yaparken de anda kalarak içtiğiniz çay ya da kahvenin ve yediklerinizin tam anlamıyla tadını çıkarın.
2. Vücudunuzu hareket ettirin.
Hareket etmek ve dinlenmek birbiriyle çelişen kavramlar gibi gözükse de spor yapmanın, hareket etmenin ruh, beden, zihin üçlüsüne çok iyi geldiği ve bizi dinlendirdiği tartışılmaz bir gerçek. Derin dinlenme gününüzün mutlaka bir bölümünü spor yapmaya ayırın. İster dışarda yürüyüş yaparak, ya da Yin Yoga gibi yoganın çok dinlendirici olan türünü deneyimleyerek vücudunuzu hareket ettirin.
3. Haberlerden uzak durun.
Evet, derin dinlenme günümüzde haberlere yer yok. Holistik tıbbın Amerika’daki öncülerinden ve en sevdiğim tıp doktorlarından Dr. Andrew Weil’in yazılarında sık sık önerdiği haber detoksu hepimize iyi gelecek. Tüm bir gün hiçbir haber kanalını açmayın ve kendinizi haberlerin stres verici etkilerinden koruyun.
4. Sosyal medyayı kullanmayın.
Derin dinlenme gününüzde sosyal medyayı kullanmak da yok. Sosyal medyanın güzel yanları var elbet. Ancak herkesin yediğini, içtiğini, gezdiği yerleri paylaştığı sosyal medyanın zihnimiz için yorucu bir tarafı da olduğu hepimizin malumu. En iyisi derin dinlenme günümüzde sosyal medyayı hiç kullanmamak, ve zihnimize o çok hak ettiği dinlenme ortamını sağlamak.
5. Yönlendirilmiş imgeleme yapın.
İngilizcesi “guided imagery’ olan bu teknikle zihnimizi harika bir tatile çıkarabiliriz. İmgeleme antik çağlardan beri kullanılan bir yöntem. Günümüzde psikolojinin kimi isimleri imgelemeye yönelik yeni uygulamalar ve yaklaşımlar geliştirmişlerdir. Yönlendirilmiş imgeleme zihnimizde canlandırdığımız imajlarla hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza iyi gelme peşinde olan bir yöntemdir. YouTube’da yönlendirilmiş imgelemeye yönelik bir çok video bulabilir ve derin dinlenme gününüzde bu teknikten yararlanabilirsiniz. Bu teknik ilginizi çektiyse çalışmalarında yönlendirilmiş imgelemeye yer veren psikologlardan da destek alabilirsiniz.
Unutmayın bedenimizi istediğimiz kadar dinlendirelim, eğer Budizm’de sık sık lafı geçen zihnimizdeki o daldan dala konan maymunlara söz geçiremiyorsak, yani zihnimizi dinlendiremiyorsak kendimizi tam anlamıyla dinlenmiş hissedemeyiz. O halde bedensel dinlemeye olduğu kadar zihinsel dinlenmemize de önem vermeli, haftada en az bir günümüzü derin dinlenmeye ayırmalı, kendimizi şarj etmeliyiz. Sizlere derin dinlenmeyi alışkanlık haline getirdiğiniz günler diliyorum…
2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
İlginizi çekebilir: Zihninizi nasıl besliyorsunuz: Vaktinizi nasıl ve neyle geçiriyorsunuz?