Her derde deva “100’lük Liste”

Hayatı Dolu Dolu Yaşamak İsteyenlere Özel
Hayatı Dolu Dolu Yaşamak İsteyenlere Özel

Hayatınız aldığınız kararlar ve sorunlarınıza bulduğunuz çözümler ile şekillenir. Karar verme sürecinde, bazen çıkmazlara girer, adım atamaz hale gelirsiniz. Problemlerinizin çözümü için kullandığınız yöntemler ise, bu sürecin ne kadar sancılı olacağı konusunda belirleyici etkendir.

Uplifers olarak, bu süreci kolaylaştıracak fikir üretme tekniklerini araştırıyoruz. 100’lük liste, en etkin tekniklerden biri olmasının yanı sıra, farklı süreçlerde de işinize yarayacaktır.

100’lük Liste, fikir üretmek, düşüncelerinizi netleştirmek, gizli problemlerinizi çözmek veya aklınıza takılan herhangi bir soruya cevap vermek için kullanabileceğiniz güçlü bir tekniktir.

Tekniğin uygulanışı prensipte çok basit: boş bir kağıdın en üstüne soru ya da sorununuzu yazın. Altına çözüm olabilecek, 100 maddelik bir liste hazırlayın. “Para kazanmak için 100 yol” , “Daha yaratıcı olmanın 100 yolu”, veya “İlişkimi geliştirmek için 100 yöntem” bir kaç örnek.

100 farklı cevabın çok fazla olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Sabretmenizde fayda var, 100’lük listeyi etkili kılan bu abartı çünkü.

Hayatı Dolu Dolu Yaşamak İsteyenlere Özel
Hayatı Dolu Dolu Yaşamak İsteyenlere Özel

Listenizi yapmaya başlarken, asla bitiremeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, uygulamanın bir noktasında, bilinçaltınız tekniğe dahil olduğundan; bir sürü yeni ve şaşırtıcı cevap bulacaksınız ve aklınıza yeni fikirler gelmeye başlayacak. 100’lük listeler yapmak bilinciniz ve bilinçaltınızı, herhangi bir problemini çözmek için bir arada çalıştıran en etkin tekniklerdendir.

Uygulama sırasında aklınızda tutmanız gereken iki basit kural vardır;

1. Listenizi bir oturuşta tamamlayın.

Bu, tekniğin işe yaraması için çok önemlidir. Eğer 100 fikrinizi bir kaç seferde yazarsanız, tekniğin çözüme ulaşmanız konusunda size yardımcı olan unsurunu ortadan kaldırmış olursunuz.

2. Dikkat dağınıklığını ortadan kaldırın.

Diğer bir çok fikir üretme tekniğinde olduğu gibi, 100’lük listede de, beyin fırtınası süresince dikkatinizin dağılmaması çok önemli. Uygulamaya başlamadan önce, fikir üretme sürecinizle ilgisiz olan her şeyi yok etmelisiniz. Yalnızca, mümkün olan en kısa sürede,aşağıdaki kurallara uyarak fikirlerinizi kağıda dökmeye bakın.

Fikirlerinizi yargılamayın; daha sonra bunun için vaktiniz olacak.

Eğer sizi yavaşlatıyorsa, düzgün ve tam cümleler kurmaya çalışmaktan vazgeçin.

Listede kaçıncı sırada olduğunuzu merak etmeyin. Önceden 1’de 100’e kadar numaralanmış bir kağıt kullanabilirsiniz.

Fikirleri tekrarlamak konusunda endişelenmeyin, tekrarlar düşünce biçiminize ışık tutabilir.

Yöntem nasıl işe yarıyor?

100’lük listenin neden işe yaradığını anlayabilmek için, listeyi hazırlarkenki süreçte neler olduğuna bir bakalım. Listenizi yaparken genelde üç farklı aşamadan geçersiniz:

1. İlk 30 fikir: Dairsel düşünceler

İlk fikirler, üretmesi en kolay olanlardır. Bu aşamada, bilinciniz iş başında olduğundan, aklınıza daha önce denediğiniz ya da karşılaştığınız çözümler gelecektir.

2. Sonraki 40 fikir: Yeni düşünce biçimleri

İkinci aşama genelde en zor olandır, çünkü yeni fikirler üretebilmek için ilk aşamada aklınıza gelen basit fikirlerden kurtulmanız gerekecektir. Bu sorunu aşarsanız, daha önce aklınıza gelmeyen fikirlerle karşılaşacaksınız. Bu zorlu sürecin, sizi en verimli aşama olan üçüncü aşamaya hazırladığını ve bu aşamada kesinlikle bırakmamanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

3. Son 30 fikir: Hazineler

Size en “mantıklı” gelen cevapları şimdiye kadar tükettiğinize göre, artık bilinçaltınız kendisini özgürce ifade etmek için hazır. Eğer aklınıza mantıksız, anlamsız ya da tutarsız cevaplar gelirse şaşırmayı ve mutlaka listenize onları da ekleyin. Adamakıllı görünmeseler de, asıl aradıklarınız onlar çünkü.

Bu aşamaya geldiğinizde, bakış açınızda değişiklikler meydana gelebilir. Başlarda size garip gelen cevaplarınız, artık gözünüze daha iyi görünmeye başlar. Ayrıca, probleme bakışınız, listeyi hazırladığınız süre içinde değişmiş olabilir ve çözümü çoktan bulmuş olabilirsiniz.

100’lük listenin uygulamaları:

100’lük liste tekniğinden, çözüm aramanın yanı sıra; kendinizi tanımak, motivasyonunuzu yükseltmek gibi amaçlar için de yararlanabilirsiniz.

 

Kaynak: Litemind

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!