Depresyon tedavisi için gidilebilecek yerler
Klinik depresyonu tedavi etmek için atılacak en büyük adım, depresyonda olduğunuzu fark etmektir. İkinci adım ise yardım almaktır. Bu iki adım tüm sürecin en zorlu adımları denilebilir. Kalifiye bir uzmandan yardım aldıktan sonra çeşitli tedavi seçeneklerinin sizi tekrar yoluna sokacağından emin olabilirsiniz.
Erken teşhis ve tedavi iyileşme konusunda en büyük şansı tanıyacaktır ve ne kadar erken tedaviye başlarsanız tekrar etme ihtimali de o kadar azalır.
Klinik depresyon için nereden yardım alabilirsiniz?
Tıbbi yardım almaya karar verdiğinizde ilk olarak aile hekiminizden başlayın. Doktorunuz genel bir değerlendirme yaparak belirtilerinizin ilaçlardan veya başka hastalıklardan kaynaklanmadığını tespit edebilir. Ayrıca belirtilerinizi değerlendirerek başka bir hastalık varsa onun tedavisini de sağlayabilir.
Doktorunuz uygun gördüğünde sizi bir ruh sağlığı uzmanına da yönlendirecektir.
Ayrıca aile hekiminizi genel sağlık kontrolleri için düzenli ziyaret edebilirsiniz ve depresyonunuzun takibini de sağlayabilir.
Hangi uzmanlar klinik depresyonu tedavi ederler?
Sağlık hizmetleri pek çok farklı ortamda pek çok farklı uzmanlık ile uygulanırlar ve önleyici ve genel sağlık hizmetlerinin yanında psikiyatrik problemlerin tedavisinde uzmanlaşmış hizmetler de vardır. Depresyonunuzun ilk olarak tespit edilmesinde aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Aile hekiminiz: Aile hekiminiz genel olarak tıbbi sağlık konusunda eğitimlidir ancak ruh sağlığı ve psikiyatrik problemleri de tedavi edebilir. Ayrıca depresyon taraması yapabilir. Özellikle hafif depresyon belirtilerine sahip olanlarda ilk tedavi basamağını oluştururlar.
- Psikiyatrist: Psikiyatristler ruh sağlığı problemlerini teşhis ve tedavi etmek üzere uzmanlaşmış doktorlardır. Tedavi sürecinde ilaç yazabilecekleri gibi psikoterapi uygulaması da yapabilirsiniz.
- Psikolog: Psikolog psikiyatristten farklı olarak tıp uzmanlığına sahip değildir ancak danışmanlık, psikoterapi ve testler konusunda uzmanlığa sahiptir. Tıbbi eğitimi olmadığından reçeteli ilaç yazma yetkisi yoktur ancak reçete gerektirmeyen ilaçları yazabilir ve bunun yanında terapi uygulamaları yapabilir.
- Toplum ruh sağlığı merkezleri: Her yerde bulunmasa da ruh sağlığı konusunda hizmetler veren bu merkezler, rahatsızlıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda işlemler gerçekleştirirler ve sadece bireysel değil, aile boyu ve gruplar için de hizmet verirler. Hedef, kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevlerinin sağlıklı şekilde devam etmesidir.
Kaynak: webmd.com
İlginizi çekebilir: Ağır depresyon belirtileri nelerdir?