Mekan dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri şüphesiz renk seçimi. Renk, uygulanacak olan alanlara bir farkındalık ve estetik katıyor. Peki sevdiğimiz ve uyumlu bulduğumuz renkleri seçerken, bunların psikolojik etkilerinin ne kadar farkındayız?
Her bir rengin insan ruhunda belli psikolojik yansımaları bulunur. Gelin bu yansımaları yakından inceleyelim.
Gücün ve iktidarın simgesi kırmızı
Kırmızı, gücü ve iktidarı simgeleyen dinamik bir renk. Uyarıcı etkisinden dolayı insanlarda heyecan hissi uyandırıyor. Ayrıca aşkın ve tutkunun bir yansıması. Kırmızı dikkat çekici bir renk olduğundan daha çok satış odaklı mağazalarda, örneğin restoran veya ofislerde tercih etmektedir.
Asalet ve zarafetin simgesi mor
Mor, asalet ve zarafeti simgeler. Mekana mistik hava katar ve gizemli bir etki bırakır. Bu rengi tercih eden insanlar duygusal hisleri kuvvetli kişilerdir. Mor, ev dekorasyonunda fazlasıyla tercih edilmektedir.
Canlılığın ve yaratıcılığın simgesi sarı
Sarı, canlılığın ve yaratıcılığın rengidir. Mekan dekorasyonunda sarı rengini seçen insanlar daha enerjik, hayata karşı pozitif kişilerdir. Ayrıca sarı, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Eğer bir restoran veya kafe sahibiyseniz sarı rengi seçmek doğru bir seçim olacaktır. Sürekli bakıldığında gözü yoran bir etkisi olduğundan, sarı, yatak odalarında, çalışma odasında tercih edilmemelidir.
Düşsel zenginliğin ve huzurun simgesi mavi
Mavi, düşsel zenginliği ve huzuru ifade eder. Mekana çarpıcı bir etki katmasının yanı sıra sakin bir hava da katabilirsiniz. Kullanacağınız tona bağlı olarak iki etki de verilebilir. Mavi rengin kullanıldığı mekanlar daha güvenilir bir algı yaratır; bu da bize sadakat duygusu olarak geri döner. Mavi aynı zamanda çalışmayı ve verimliliği arttırdığı için özellikle çalışma odalarında ve ofis ortamlarında tercih edilmektedir.
Doğanın ve dinçliğin simgesi yeşil
Yeşil, doğanın ve dinçliğin rengidir. Yenilenme arzusunu canlandırır. Sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcı bir etkisi vardır. Yeşilin koyu tonları, daha lüks ve otoriter bir görünüm yaratır. Genel anlamda rahatlatıcı hissettirdiğinden dolayı hastanelerde tercih edilmektedir, böylelikle hastaların daha huzurlu hissetmesi sağlanabilir.
Saflığın ve temizliğin simgesi beyaz
Beyaz, saflığı ve temizliği simgeler. Minimalist dekorasyonda en sık kullanılan renk olduğu gibi, zihni yormaması ve insana dinginlik kazandırması en pozitif özelliklerindendir. Aynı zamanda mekanlarda steril bir hava yaratmak istenildiğinde, özellikle beyaz renk tercih edilir.
Güç ve gizemin simgesi siyah
Siyah, gücü, kararlılığı ve gizemi simgeler. Doğru renklerle beraber kullanıldığında mekana sofistike bir hava katar. Fazla kullanılması insanı depresif bir ruh haline sürükleyebilir.
Mutluluk ve pozitif enerjinin simgesi turuncu
Turuncu, mutluluğun ve pozitif enerjinin rengidir. Turuncu renk, kullanıldığı ortamlara canlılık ve neşe verir. Turuncu rengi seven insanlar, hayata daha bağlı kişilerdir. Sosyal ortamlarda, çocuk odalarında, mutfakta ve salonda daha sıcak bir ortam yaratacağından, bu tür mekanlarda sıkça tercih edilmektedir.
İlginizi çekebilir: Renklerin psikolojik etkileri: İş görüşmesinde hangi rengi giymelisiniz?