Ayuverda başta olmak üzere birçok beden ve zihin felsefesinin de benimsediği gibi sonbahar mevsimi doğada önemli değişimlere ev sahipliği yaparken, bizler için de yılın en uygun iki arınma dönemlerinden biridir. Artık yazın etkisini yavaş yavaş kaybetmeye başlaması ve sonbaharın doğada, vücutlarımızda, kıyafetlerimizde ve ruh halimizde kendini hissettirmesi bize şu sinyalleri vermektedir: Dur, dengelen ve değişimi başlat.
Gündelik hayat bizi oradan oraya sürüklerken, hayatımıza köklü değişimleri çekmek kolay iş değil elbet. Beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek, düzenli meditasyon ve yoga pratiği yapma alışkanlığı edinmek, en basitinden evimizde ufak bir değişim alanı yaratmak bile üstümüzde yük olur. Bu sebeple sonbahar mevsimi aslında değişim ihtiyacı içinde olduğumuz bir dönemi temsil ettiğinden hayatlarımıza bu tür pozitif alışkanlıkları çekmek ve olumlu sonuçlar alıp sürdürülebilir hale getirmek için doğru bir zamanlamadır.
Bu geçiş zamanlarından maksimum fayda sağlamak ve mesela evlerimizdeki fazlalıklardan kurtulmak, yeni bir düzen kurmak ve yeni alışkanlıklara yer açmak için önemlidir. Evlerimizde ve dolayısıyla hayatlarımızda yaratabileceğimiz değişim etkisi için birkaç ufak tüyo:
Zen alanınızı yaratın
Evinizde fazladan bir odanız varsa işiniz aslında oldukça kolay. Yazın bitimiyle açık havada yapılan aktivitelerimiz de kademeli olarak azalacağından bu geçiş döneminde evinizdeki boş ve tanımsız alanları gözden geçirip, sadece kendiniz için vakit yaratabileceğiniz huzurlu alanlar oluşturabilirsiniz. Böylece hiç kullanmadığınız odalar sizin için daha kullanışlı ve değerli hale dönüşebilir. Pandemi döneminde spor salonlarından da uzak kalmayı tercih edenlerdenseniz evinizde formunuzu korumaya devam eder, böylece kışı da daha fit ve huzurlu geçirirsiniz.
Eğer fazla bir odanız yoksa salonunuzda veya yatak odanızda bir köşe oluşturup, özel alanınızı tanımlayabilirsiniz. Bunu yaparken güzel bir meditasyon minderi edinebilir, fonksiyonel ve göze de hitap eden bir yoga matına yatırım yapabilir, hoş kokulu mumlar ve tütsülerden yardım alabilirsiniz.
Gardırop detoksu
Bu dönemde bedenimizi ve zihnimizi arındırırken evimizdeki fazlalıklardan kurtulmak da bizleri fazlasıyla hafifletecektir. Ev arındırma sürecinin en eğlenceli başlangıç noktası ise genellikle giyinme dolabı detoksudur. Mevsim geçişleri genellikle bu tür temizlikler için en ideal zamanlardır fakat hep tembellik eder bu yüklerimizden kurtulmayı olabildiğince erteleriz. Peki bu işi nasıl pratik ve eğlenceli hale getirebiliriz?
Öncelikle bu iş için ciddi mesai harcamanız gerektiğini kabul edip, önceden ajandanızda 1 günlük yer açmalısınız. Bu aktiviteyi daha sevimli hale getirmek için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayıp kahvenizi demleyebilir, fonda eğlenceli bir playlist ile parti havasına bürünebilirsiniz. Hatta fikrine değer verdiğiniz arkadaşlarınızı da destek ekibi olarak partiye davet edebilirsiniz.
Öncelikle bütün kıyafetlerinizi, takılarınızı, çantalarınızı, aksesuarlarınızı ve ayakkabılarınızı yatağınızın üzerine boşaltarak işe başlayın ve 3-4 başlık altında kategoriler oluşturun. Mesela severek giydiklerim, belki bir gün giyerim, bunu seve seve bağışlayabilirim, kesinlikle çöpe gitmelikler gibi başlıklarınız olabilir. Ve teker teker elinize aldığınız her parçayı hangi kategoriye aitse oraya gönderin. Çöpe atılacak durumda olanları bazı mağazaların başlattığı tekstilde geri dönüşüm kampanyalarına gönderebilirsiniz. İyi durumda olan ancak giydiğinizde kendinizi mutlu hissetmediğiniz ya da kendinize yakıştırmadığınız parçaları bağışlayın. Bu iki kategorinin parçalarını büyük bir torbaya koyup hemen arabanızın bagajına götürerek evden uzaklaştırın. Bu şekilde yapacağınız eleme sonucu geriye kalan parçaların sadece sizi giydiğinizde mutlu eden parçalar olduğunu göreceksiniz. Hafifleyen dolabınızın karşısında kahvenizi veya şarabınızı yudumlarken cesaretinizi ödüllendirin ve zaferinizi kutlayın. Gardırop detoksu öncesi ‘Tidying up with Marie Kondo’ izleyip KonMari metodunun inceliklerini öğrenebilir, hafifleyen dolabınıza yeni parçalar dahil etmeden önce de Project 333 ya da Kapsül Gardırop oluşturma hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Özellikle birçok moda bloggerlarının videolarından da kapsül gardırop oluşturma tekniklerini inceleyebilir, böyle minimal bir düzene geçerek aynı anda hem şık olup hem de hayatınızı nasıl kolaylaştırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Evler havalansın, yeşillensin, mis koksun
Her ne kadar şehir evlerinde dış mekandan alınacak pis hava bizi tedirgin etse evimizi düzenli olarak havalandırmak iç mekan hava kalitesi açısından oldukça önemli bir alışkanlıktır. Bunun dışında evin oksijen kalitesini arttırmak için odalarımızın dekorasyonunu da neşelendirecek yeşil bitkilere bol bol yer vermeli, akşamları adaçayı veya çeşitli tütsüler yakarak evin enerji temizliğine de dikkat etmeliyiz. Güzel kokan bir ev için kesinlikle kimyasal içerikli oda spreylerinden uzak durmalı, internette kolayca bulunabilecek teknikleri öğrenerek kendi oda spreyimizi kendimiz yapma alışkanlığı edinmeliyiz. Bunun yanı sıra çok basit ama şık bir buhurdanlık edinerek sevdiğiniz aromatik yağlar ile evimizin hoş kokmasını sağlayabiliriz.
Temizlik ürünleri seçerken bilinçli davranın
Özellikle pandemi zamanında çığrından çıkan yüzey ve eşya temizleme çılgınlığımız farkında olmadan ağır kimyasalları evimizde, kıyafetlerimizde ve vücutlarımızda biriktirmemize sebep oluyor. Yüzey temizliği, bulaşık ve çamaşır yıkama deterjanları ile yumuşatıcılarımızı satın alırken eski alışkanlıklarımızı bir kenara bırakıp artık insan sağlığına ve doğaya değer veren ekolojik ürünleri tercih etmeli bu konuda bilinçlenerek etiket okuma alışkanlığı edinmeliyiz. Etiket okuma alışkanlığı edinmek zaten nasıl kimyasallara maruz kaldığımız konusunda bilgi sahibi olmamıza yetecektir.
Kiler ve mutfak dolaplarınızı ferahlatın, yeniden düzenleyin
Yaz aylarının bitimi ile bakliyatlarımızı ve baharatlarımızı gözden geçirmek ve vadesi dolan ürünleri dolaplarımızdan temizlemek önemlidir. Bu işlemi yaparken daha düzenli bir görüntüye de kavuşma için tek çeşit kavanozlar satın alarak kiler dolabınızı baştan yaratabilirsiniz. Bunun yanı sıra mutfak dolaplarını da gözden geçirip kenarı kırık tabakları, tek kalan bardakları da gözden çıkarabilirsiniz. Ayrıca doğa dostu bir dönüşümü benimserken teflon tavalardan kurtulabilir, plastik kaplar yerine cam saklama kaplarına geçebilir, uzun zaman önce edinilmesi gereken bir alışkanlık olan plastik poşet kullanımına son verip yeniden kullanılabilir alışveriş çantalarını kullanmaya başlayabilirsiniz. İçme suyu ihtiyacı için de mutfağınıza uygun bir su artıma sistemi edinmek iyi bir başlangıç olacaktır. Ayrıca plastik, cam ve kağıt çöpleriniz ayrıştırmak için mutfağınızda küçük de olsa bir geri dönüşüm köşesi oluşturabilirsiniz.
Banyo dolapları ve güzellik malzemelerini gözden geçirin
Yarım kalan veya artık kullanılmayan, tarihi geçmiş makyaj malzemeleri, saç ve vücut ürünlerinizi eleyerek banyo dolaplarınızda yer açabilirsiniz. Bu temizlik sonrasında da banyonuzu daha düzenli hale getirmek için birtakım dolap içi düzenleyiciler ile dekoratif raflar satın alabilir, mumlar ve tütsüler ile banyonuzun dekorasyonunu elden geçirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sonbaharı keyifli hale getirin: Bu hafta sonu evde mi kalsak?