Değişikliğe giden yolda atmanız gereken temel adımlar
Hayatımızda bir değişikliğe ihtiyacımız var ise ve bir amaca ulaşmak istiyorsak atmamız gereken birkaç temel adım vardır.
Amacın net olması gerekir.
İşimde daha başarılı olmak istiyorum.
Kilo vermek istiyorum.
Finansal olarak daha fazla güvende hissetmek istiyorum.
Şeklinde amaç cümle belirlendikten sonra, “ne yaparak” ve “nasıl yaparak” soruları sorulmalı ve yanıtlara göre daha sonuç odaklı bir şekilde eyleme geçilmelidir. Amaca ulaşabilmek için yapacağımız şeyler somut olmalıdır.
Bu somut adımlar kısa vadeli ve uzun vadeli olarak ikiye ayrılabilirler. Bazı amaçlara ulaşmak daha kısa süre içinde gerçekleşebilirken bazıları uzun zaman alabilir. Örneğin “İşimde başarılı olmak istiyorum”; yenilikleri ve sektörde olanları takip etmeliyim (konuyla ilgili eğitimleri veya kitapları takip etmek), içinde bulunduğum işi sahiplenmeliyim, yöneticimle yakın temas kurarak gelişmeleri takip etmeye hevesli olmalıyım, inisiyatif almalı sorumluluklarımı tam anlamıyla yerine getirmeliyim.
Amaç gerçekçi olmalıdır.
Kilo vermek istiyorum hedefinde; 3 ayda 20 kilo vermek istiyorum şeklinde bir hedef gerçekçi olmadığı gibi motivasyon kırıcıdır. Motivasyon için eylemlerin (diyet yapma, spor yapma) işe yarayacağına inanmak gerekir. Ayda 3-4 kilo vermek istiyorum, geri kalan kilolarımı da bu şekilde ufak ufak ama kalıcı bir şekilde verebilirim şeklinde düşünmek ise hem motive edicidir hem de gerçekçidir.
Değiştirmek istediğiniz şey sizinle ilgili olmalıdır.
İş arkadaşınızla, eşinizle, çocuğunuzla ilgili bir hedef sadece sizin yaptıklarınızla değişmez. İlgili olan kişinin de size uyum sağlaması halinde bir değişiklik sağlanabilir. Ortak amaçları gerçekleştirmek için sadece sizin eylemleriniz ve çabanız yetersiz kalır. Bu nedenle bir amacınız var ise bu sadece sizinle ilgili olmalıdır. Sadece kendinizle ilgili değişim gücünüz vardır. Karşınızdaki kişi talep etmediği ve istemediği sürece değişmeyecektir. Amaçlarınız kendi yapabileceklerinizle sınırlı olursa daha ulaşılabilir olur.
Sonuca ulaşma adımları planlanmalı ve harekete geçilmelidir.
Amaçlar sadece sözel olarak ifade edildiğinde genelde sadece bir “istek” olarak kalırlar. Amaçların ulaşılabilir olması için plan gerekir.
Var olan bir plan sizi harekete geçirir. Kendinize hedefe ulaşma haritası çizebilirsiniz başlangıç noktasının neresi olduğuna, nerede durulacağına ve sonuca nasıl ulaşılacağına dair bir çizelgeniz olsun. Böylece ilerleme hızınızı takip edebilir, takıldığınız yerden nasıl çıkabileceğinizi görebilirsiniz. Böyle bir plan yaptığınızda sizi nelerin engellediğini de görebilirsiniz.