Değersizlik duygusu karşısında ne yapmamız gerekiyor?
Değersizlik hissi kişinin kendini diğer insanlardan değersiz görmesi ve algılaması durumudur. Değersizlik duygusu kişinin ikili ilişkilerini, meslek yaşantısını, sosyal ilişkilerini ve yaşamındaki diğer tüm alanları olumsuz yönde etkiler.
Değersizlik duygusu yaşayan kişiler, her zaman kendisinden önce karşısındaki kişinin duygu ve düşüncelerine öncelik verir. İlişkilerinde kendini ikinci planda konumlandırır. Değersizlik duygusu yoğun olan kişiler, karşısındaki kişilerin beklentilerini yerine getirmeye ve karşısındakini mutlu etmeye çalışırlar. İkili ilişkilerde hep verici olmaya çalışırlar. Bu durum da ilişkide kişinin kendini hep arka plana atmasıyla, değersizlik hissini pekiştiren bir durum olur. Kişi kendini ikinci planda konumlandırdıkça değersizlik hissi daha da artar.
Değersizlik duygusu içinde olan kişi, ilişkisi bozulmasın diye kendi isteklerini ve duygularını ifade etmez. Kişi kendisinde talep etme hakkını görmez. Bu nedenle hep taleplere karşılık vermeye çalışan noktada kalır. Oysa bu nokta, kişinin kendine benlik saygısına ve özgüvenine zarar vermesine neden olur.
Ne yapmalı?
Başkalarının size karşı tavrı, sizin kendinize karşı olan tavrınızla şekillenir. Kendinize saygı duyuyor, değer veriyor ve kendinizi önemsiyorsanız davranışlarınız da buna uygun olacaktır. Siz kendinize bu şekilde davranırsanız çevrenizdekiler de sizin kendinize davrandığınıza benzer şekilde bir davranış sergileyecektir.
Saygıyı hak ettiğinizi bilerek davranırsanız karşınızdan göreceğiniz tavır da bu olacaktır. Saygıyı hak ettiğinize inanmadığınız sürece etrafınızdakiler de bunu hak ettiğinize inanmayacaktır.
Ayrıca, kendine saygı duymayan birinin, çevresinden gördüğü saygıyı fark etmesi de oldukça güçtür.
Sizinle ilgili olan her şey öncelikle sizin kendinize dair hisleriniz ile başlar. Dolayısı ile diğer insanlarda değerli olduğunuz hissini uyandırmak için öncelikle değer verilmeyi hak eden bir birey olduğunuza ikna olmanız gerekir.