Davranışlarınız işinizi kaybetmenize sebep olmasın: İşinizi sabote ettiğinizin 5 göstergesi

Eğer yeniden işinizden kovuldunuz ve haksızlığa uğradığınızı mı düşünüyorsunuz? Belki de tüm kurallara uymaya çalıştınız ancak yine de kovulmaktan kurtulamadınız. Burada önemli olan nokta sorunları görmek için köklere bakmanız gerektiği. Belki de sizin bir problem olarak dahi görmediğiniz davranışlarınızla farkında olmadan işinizi sabote etmişsinizdir.

Kovulmayı hak etmedim” diyenlerdenseniz ya da sadece halihazırdaki işinize sahip çıkmak istiyorsanız bu maddeleri dikkatlice okuyun. Çünkü farkında olmadan işinizi sabote ediyor olabilirsiniz. İşte bunun 5 göstergesi:

1. Gelecekteki kariyer planlarınızı paylaşmak

İşinizi sabote ettiğinizin 5 göstergesi

Var olan işinizden kaçmak için kafanızda büyük planlar mı yapıyorsunuz? İki ya da üç aya çalıştığınız yerden kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Bu kararınızı iş arkadaşlarınıza anlatmadan önce durup biraz düşünün. Herhangi bir ofiste söylenen kelimeler çok hızlı yayılır ve bir bakmışsınız sizin iş değiştirmeyle ilgili bu planınız yöneticinizin kulağına gitmiş bile.

Eğer yöneticiler ve yüksek konumdaki kişiler birilerini işten çıkarmaya karar verirse, zaten sizin planlarınızı duyduğu için gözden çıkaracakları ilk kişi olursunuz. Şirketler, çalışanlarından birinin aktif olarak yeni iş aradığını fark ederse bu çalışanı yöneticilerin gözünde daha arka bir plana itecektir.

Eğer başka bir şirketle yaptığınız görüşmeden olumlu olarak cevap alırsanız var olan şirketinizle ayrılık konuşması yapmanız daha doğru olacaktır.

2. Fazla dedikodu yapmak

İnsanlar biraz kaba olabiliyor ve lise alışkanlıklarının çok da geride bırakılamadığı böylelikle anlaşılıyor. Ofislerde en yaygın şey de verilen küçük molalarda yapılan dedikodular. Ancak iş yerinde daha uzun süreli çalışmak istiyorsanız dedikodudan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir.

Asılsız dedikodular sadece çalışma arkadaşlarınızı incitmekle kalmaz ve bir noktadan sonra geri dönüp sizi de bulur. Eğer dedikoducu, hatta yalancı konumuna düşmek istemiyorsanız dedikodulara son vermeniz gerekiyor.

İşinizi sabote ettiğinizin 5 göstergesi

3. Çalışma arkadaşlarınızın kötü alışkanlıklarını taklit etmek

Kimi iş arkadaşlarınızın iş yeri kurallarına uygun olmayan kötü alışkanlıkları olabilir. Bazıları bilgisayarından film izlerken bazıları da tüm günü Twitter başında geçirebilir. Onlar bunu yapıyor diye siz de bunları yapabilirsiniz anlamına gelmez.

Belki de gününü Twitter’da geçiren kişi şirketin en eski çalışanlarından biridir ve şirket için bu kişinin anlamı büyüktür. Ya da sizin görmediğiniz zamanlarda işini kusursuz bir şekilde yaptığı için vaktinin geri kalanını dilediği gibi harcıyordur. Belki de sadece yöneticilerine yakalanmamakta usta bir çalışandır. Ancak sizin de bu davranışları örnek almanız işinizi büyük ölçüde riske atacaktır.

4. Eleştirileri kibarca karşılayamamak

Kimse eleştiriden hoşlanmaz ama iş hayatında performans görüşlerinin merkezindeki kişi sizsiniz. Dolayısıyla yöneticileriniz sizin hakkında görüş bildirirken eleştiride de bulunabilirler. Yöneticilerinizden aldığınız eleştiriler karşısında asla yapmamanız gereken birkaç önemli detay var:

  • Problemin kendinden kaynaklanan kısmına bakmadan herkesi suçlamak.
  • Sözlü olarak yöneticiye saldırmak.
  • Yöneticinin dile getirdiği sorunu inkar etmek.
  • Problemin varlığını kabul etmeyi reddetmek.
  • Problemin öznesi kendiniz olduğunuz halde bunu iş arkadaşlarınıza yıkmaya çalışmak.

Eğer yöneticinizin size yönelttiği eleştiride gerçekten haksız olduğunu düşünüyorsanız saygı çerçevesinde görüşlerinizi ifade edebilir ve bu konuyu tartışabilirsiniz. Ancak bu hiçbir zaman sözlü kavga boyutuna varmamalı.

5. Kötü tutum

Evet bazı işler ruhunuzu emiyor olabilir ya da kimi yöneticiler siz zirveye tırmanmaya çıkarken basamaklardaki engeller olabilirler. Ya da beklemediğiniz anda çıkan ekstra işlerin hayat kalitenizi düşürdüğünü düşünmüş olabilirsiniz. Ama kötü sözler kullanarak agresif davranışlar sergilemekten uzak durmalısınız.

Eğer her zaman mutsuz görünen ve negatif enerjisiyle dikkat çeken bir çalışansanız bu tüm iş arkadaşlarınızı etkiler. Kötü tutum aynı zamanda yaptığınız işin ortalamanın altında olmasına sebep olabilir ve o işe liderlik etmekte de sınıfta kalabilirsiniz.

Bir kişinin her zaman aşırı neşeli ve canlı olması beklenemez ama üzerinizde sürekli bir olumsuzluk varsa bunu aşmaya çalışın.

 

İlginizi çekebilir: İş yerinde farkındalığınızı artırarak başarıya ulaşmanın 6 yolu

Kaynak: Wise Bread

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!