X

Darma (Dharma) Yasası nedir, kendi yolumuzu bulmamızı nasıl sağlar?

Evrenin kuralları olarak tanımlanan ve keşke doğarken elimize yazılı olarak tutuşturulsaydı diyebileceğimiz “Spiritüel Yasalar”, yaşamımızı daha anlamlı kılmak, içimizdeki gücün farkına varmak ve istediklerimizi elde edebilmek için bize rehberlik ediyor. Nerede ve ne zaman ortaya çıktıkları kesin olarak belli olmamakla birlikte insanlığın var olmasından bu yana, eski toplumsal inanışları, farklı kültürleri, dinsel kökenleri yorumlamış, geçmişten günümüze birçok kaynakta yer almayı başarmış bu yasalar 7 başlıkta toplanıyor: İçsel Güç Yasası, Alma-Verme Yasası, Sebep-Sonuç Yasası (Karma), En Az Çaba Yasası, Niyet ve Arzu Yasası, Zihinsel Bağımsızlık Yasası, Hayatın Amacı Yasası (Darma).

Alternatif tıp doktoru ve yazar Deepak Chopra Başarının 7 Spiritüel Yasası isimli kitabında yukarıda bahsettiğimiz yedi yasayı da detaylı bir şekilde ele alıyor ve hayatta başarılı olmak için bu yasaları nasıl kullanmamız gerektiğini anlatıyor. Yedi yasayı da merak edenler için oldukça başarılı anlatımıyla kesinlikle okunması gereken bu kitapta Chopra, “başarı” için tanımladığı bu yasaların aslında “yaşamın” yasaları olarak da anlatılabileceğini vurguluyor; çünkü başarıyı “yaşama” başarısı olarak açıklıyor. Fakat, biz bu yazımızda, birçoğunu yakından tanıdığımız veya günlük yaşantımızdaki etkilerini kolayca fark edebildiğimiz bu yedi yasanın tamamına değil; yasalardan 7.si olan Darma (Dharma) üzerine odaklanacağız.

Dr. Chopra ile hemfikirim. Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsak öncelikle kendimizden başlamamız gerekir. Bu da evrenin ana yasalarını bilmekle başlar.
–The Dalai Lama

Darma (Dharma) Yasası nedir?

Darma, Sanskritçe “hayatın amacı” anlamına gelir, bu nedenle Darma YasasıHayatın Amacı Yasası” olarak da bilinir. Kendimize sürekli sorduğumuz ve cevap veremeyince paniğe kapıldığımız “Benim amacım ne, bu hayatı neden yaşıyorum?” sorularına odaklanır.

Önce sınavlara çalışmaya başlarız, sonra güzel bir okulu kazanmayı hedefleriz; okul bitsin, işe başlayalım deriz; daha sonra hayatımızı bir düzene sokmayı; “yerleşik hayata geçmeyi” planlarız, evimizi tutarız, her sabah işe gideriz, biraz para kazanıp belki gezeriz ve yolun az ilerisinde “Ee ben şimdi ne yapacağım?” diyerek kendimizle baş başa kalırız.

Darma Yasası, biz bu soruları sorarken devreye giriyor ve amacımızı bize hatırlatıyor: Hepimiz, spiritüel benliğimizi keşfetmek, kendi yolumuzu bulmak için buradayız. Peki ama nasıl? Darma, bize varoluş sebebimizi göstererek kendi yolumuzda kendimiz ve diğer herkes, her şey için burada bulunmamız gerektiğini öğütlüyor.

Birçoğumuzun çalışmalarını yakından takip ettiği, yoga ve meditasyon pratikleri sunan Çetin Çetintaş, Darma’yı anlattığı bir konuşmasında kişinin kendi darmasını alt kümelere ayırıyor ve kişisel darma, ailesel darma, toplumsal darma ve evrensel darma olarak sınıflandırıyor:

Kişisel darma: Özümüze dönmek için bulacağımız ve ilerleyeceğimiz yol,

Ailesel darma: Bulunduğumuz ailedeki gerçekleştirmemiz gereken roller,

Toplumsal darma: Yaşadığımız topluma olan hizmetimiz,

Evrensel darma: Tüm evrene farkında olarak veya olmayarak sağladığımız katkıların darmamızın içinde yer aldığını vurguluyor.

Darma Yasası’nın uygulanışı

Darma Yasası, bir amacı gerçekleştirmek için fiziksel bir bedende var olmamız gerektiğini ama fiziksel bedenin içindeyken de spiritüel benliğimizi yani özümüzü bulmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bu yasa, kendi Darma’mızı yani hayat amacımızı bulduğumuzda ise bütünsel iyilik için bütün potansiyelimizi ortaya koymamız gerektiğini öğütlüyor.

Dharma Yasası’ndan en iyi şekilde faydalanabilmek için kendimize aşağıdaki üç unsuru sık sık hatırlatmamız gerekiyor:

  1. “Spiritüel çalışmalarla egonun ötesindeki yüksek benliğimi arayacağım.”
  2. “Eşsiz yeteneklerimi keşfedeceğim ve eşsiz yeteneklerimi bulduğumda hayatın keyfine varmaya başlayacağım, çünkü bu keyif süreci ancak edebi bir farkındalığa girdiğimde gerçekleşecektir. Böylece sonsuz mutluluk halini yaşayabileceğim.”
  3. İnsanlığa nasıl hizmet edebilirim? diye kendime soracağım ve cevabını uygulamaya koyacağım. Eşsiz yeteneklerimi diğer insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacağım. Yardım ve hizmet için onların ihtiyaçlarıyla benim arzularımı eşleştireceğim.”

Bu üç önemli adıma kendinizi tüm benliğinizle adadıktan ve “Eşsiz yeteneklerimi kullanarak herkese nasıl bir fayda sağlayabilirim?” diye kendinize sorduktan sonra gerçek yolunuzu; yani darmanızı bulmuşsunuz demektir. Bu noktadan sonra siz evren için üzerinize düşen görevi yerine getirmeye başlarken evrendeki her şey de sizin faydanıza hizmet etmeye başlayacak.

Hayatınızda bütün taşların yerine oturmasını ve akışta kalmayı başarmayı mı istiyorsunuz öyleyse darmanıza dönün. Kendi yolunuzu çizin, hem kendiniz hem de evrendeki her şey için en iyisini yapmaya gayret edin. Kendi darmanızı gerçekleştirmeye başladığınızda evrendeki her şeyin ve herkesin sizinle uyumlu hareket ettiğini fark edeceksiniz; sizin evrene hizmet ettiğiniz gibi evren de sizin isteklerinizi gerçekleştirmek için hizmet edecek.

Yüksek benliğinizi bulmak için kendinize yönelteceğiniz soruların yanı sıra özünüzü keşif için içsel yolculuğa çıkabilirsiniz. Meditasyon teknikleri ve farkındalık çalışmaları ile kendinizi sorgulayabilir; duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde tartabilmek için yazıya aktarabilir ve spiritüel egzersizler ile yaşam amacınıza ulaşmak için kendinizi motive edebilirsiniz. Aynı zamanda Darma ile birçok yönden benzerlik gösteren farklı inanışları da değerlendirebilirsiniz.

Japonca “varlık nedeni” anlamına gelen Ikigai, tıpkı Dharma gibi, hayatı değerli kılan, sabahları uyanma sebebimiz olan, kısaca “uğruna yaşadığımız şey”i bulmamız gerektiğini vurgular. Darma gibi Ikigai de kişiseldir ve içsel benliği yansıtır. Batı kültürlerinde yer alan “yaşamın amacı” düşüncesi de bize kendimizi bulmamızı öğütler. Felsefe denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Aristo‘ya göre de hayatın nihai amacı “iyi olmak“tır. Tüm bu inanışların temelinde kendi yolumuzu bulmak ve evren için iyi bir şeyler yapmak yatıyor. Size hangi inanışın yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız onun üzerine yoğunlaşmayı seçebilirsiniz. İzleyeceğiniz yol ne olursa olsun yaşadığınızın her günün değerini bilerek ve insanlığa fayda sağlayan işler yaparak daha anlamlı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Başarının yedi spiritüel yasası: Yedinci yasa “hayatın amacı”

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale