Son aylarda dövüş sporlarını ihmal edip CrossFit’e ağırlık verdiğim doğrudur. Fakat ilk göz ağrım Muay Thai’ye, atletik performansı geliştirmeyi ön planda tutarak, özellikle “Darbe almadan forma girmek” (Getting fit without getting hit) isteyenlere yönelik özel derslere ağırlık vererek dönüş yaptım.
Cansu Turan ve Utku Önal’ın Ocak ayında Boran Gym’deki antrenmanımdan yaptıkları müzik videosu
Daha önce fitness amaçlı yapılan dövüş sporları hakkındaki yazımda bahsetmiştim, ama özetlersem Muay Thai (Thai Boxing / Tayland Boksu), geçmişi Siam Krallığı’na kadar dayanan eski bir savaş sanatının 1920′lerden itibaren Batı’nın boks kurallarıyla harmanlanarak modernleştirilmesiyle oluşan, Tayland’ın milli dövüş sporudur. Yumruklar, dirsekler, dizler ve tekmelerin kullanımından dolayı“The Art / Science of 8 Limbs” (8 uzvun sanatı / bilimi) olarak da bilinir. Bu biçimiyle fiziksel aktivite, self defense ve kişisel gelişim aracı olarak yaygın olarak kullanılmakla beraber özellikle Tayland’da gerektirdiği özverilerden dolayı saygı uyandıran bir yaşam biçimi ve yoksul ailelerin çocukları için bir geçim kaynağıdır. Muay Thai, müsabakalara dayalı bir ring sporu olduğu kadar, egzersiz ve fiziksel aktivite olarak işlevsel, keyifli ve geliştirici bir dövüş sporu öğrenmek isteyenlerin de çokça tercih ettiği bir spordur.
Atletik performansı geliştirmek amacıyla yapılan Muay Thai derslerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi, dövüş sporunun tekniklerini öğrenirken, müsabaka amaçlı olmaması nedeniyle darbelerden kaynaklanabilecek sakatlık ve yara-berelere maruz kalmamanız. Yüksek tempolu, 60 dakikalık, teknik öğrenimini ön planda tutan ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre uygun hale getirilmiş bu antrenmanda, torba ve darbe yastığı çalışmalarının yanı sıra fonksiyonel egzersizler, ip atlama ve CrossFit sisteminden feyz almış olduğuma şüphe bırakmayacak güç ve dayanıklılık çalışmaları sizi bekliyor.
Daha önce Uplifers ekibine özel olarak verdiğim ders hakkındaki yazısında Eda şöyle demişti:
“Dövüş sanatlarının son dönemlerdeki yükselişini -şiddete karşı bir önlem olmasının yanı sıra-, bedeni bir bütün olarak algılama prensibine ve bilinmeyen potansiyelini gerçekleştirme konusundaki desteğine bağlıyorum. Bir kaç dövüş dersi aldıktan sonra özgüven patlaması yaşayıp ¨bak bi vur, nasıl karşılıycam¨ tavırları da, kişinin kendisinden beklemediği performansı göstermiş olmasının verdiği bir ¨heyecana¨ bağlı diyebiliriz. Günümüzün artan özgüven sorununa böyle bir katkıda bulunuyor olmasının da dövüş sanatlarının popülerleşmesinde oynadığı rol yadsınamaz. Benim için dövüş sanatları, beden-zihin arasındaki güçlü bağ, uzuvlar arası koordinasyonun sağlanması, güçlü refleksler ve atletik performans anlamına geliyor. Bu yüzden fitness ile birleştirilen bu uygulama, fitness alanında Türkiye’de yeni bir döneme girileceğinin de işareti niteliğinde diyebiliriz. Avrupa ve Amerika’da yükselen bu trendin Türkiye’ye de geç olmadan gelmiş olmasına şaşırmamak lazım.”,
Varolan spor rutinlerine alternatif arıyor ve güçlenmek, esneklik, dayanıklılık, hız kazanmak, stres atmak, eğlenerek spor alışkanlığı geliştirmek, forma girmek, özgüveninizi artırmak ve en önemlisi herkesi kıskandıracak tekmeler atmak istiyorsanız bu tarz bir dövüş sporu dersi kesinlikle size göre. Eda’nın da dediği gibi, özgüvene katkıları ve sosyal hayatta gerektiği durumlarda kendi başının çaresine bakma ihtiyacının beslediği bir durum olsa gerek, bu sporun hem Türkiye’de, hem dünyada özellikle şehirli kadınlarca çokça tercih edildiği biliniyor.
Eğer bolca hareket etmekten, terlemekten, darbe yastıklarına ve kum torbasına tekme tokat girişmekten keyif alacağınızı düşünüyor, fakat içinizdeki dişi savaşçıyı serbest bırakıp bırakamayacağınızdan emin olamıyorsanız, her seviyeden ve her yaştan insanlara uygun olan bu dersi deneyin, görün ve öyle karar verin derim.
Merakınızı gidermek isterseniz www.muaythaimimiko.com’a göz gezdirebilir ve Checkmat İstanbul’da gerçekleşen özel dersler için info@muaythaimimiko.com’ dan benimle iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca yeni sezondan itibaren kadınlara özel grup dersleri için takipte kalın!
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. tıklayınız.