Yıllardır dansın bir egzersiz olduğu ve vücuda çok faydalı olduğu yazılıp çiziliyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalarsa dansın stresi azalttığı ve mutluluk hormonu olan serotonini arttırdığı üzerine. Şimdilerde ise dansın bir yararı daha ortaya çıktı: düzenli dans etmek zeki yapıyor.
New England Journal of Medicine’de basılan bir çalışmada dans sayesinde Alzheimer ve bunama rahatsızlıklarının azaldığı ve bütün yaşlarda kavramayı arttırdığı görülmüş. Bu çalışmada kitap okuma, yazı yazma, bulmaca çözme, kâğıt oyunları oynama ve müzik aleti çalma gibi aktivitelerle tenis, golf, yüzme, bisiklete binme, dans etme, yürüyüş ve ev işi yapma gibi aktiviteler karşılaştırılmış. Çalışmadaki sürprizlerden birisi, neredeyse hiçbir fiziksel aktivitenin bunamayı önlemiyor olması. Sadece bir tane fiziksel aktivenin müthiş bir şekilde bunama ile savaştığı görülmüş:
- Kitap okuma %35
- Bisiklete binme ve yüzme %0
- Haftanın 4 günü bulmaca çözmek %47
- Golf oynamak %0
- Düzenli dans etmek %76
Nörolojist Dr. Robert Katzman dans eden kişilerin tıpkı bir eğitime katılmışlar gibi bilişsel rezervlerinin daha fazla dolduğunu ve nöral sinapslarının hızlı çalıştığını gözlemlemiş. Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Joseph Coyle beyin zarı ve hipokampüsün bu aktivitelerle yeniden düzenlenebilir olduğunu açıklamış.
Yaşlanma ve hafıza
Yaş aldıkça beyin hücreleri ölmeye ve sinapslar güçsüzleşmeye başlar. İlk önce isimler gider. Çünkü beynimizde bir tane sinir ağı, isimleri sakladığımız depoya ulaşır. Bu sinir ağıyla bağlantımız kesilirse isimleri unutma süreci başlamış olur.
Doktorlar yeni sinir ağı yolları üretmek için yeni şeyler öğrenmeyi ve aktiviteler yapmayı öneriyor. Unutmayı ve bunamayı engellemek için sinir ağı yollarını sürekli aktif tutmak ve yeni yollar yaratmamız şart. Yani aklımızı ve beynimizi kullanmamız gerekiyor, yoksa kaybedeceğimiz bir gerçek.
Akıl ne demek?
Akıl veya zekâ derken neyi kastediyoruz? Hepimiz biliyoruz ki akıl sadece 100 puan üzerinden artı ya da eksi puan aldığımız bir matematiksel ifade değil. Akıl nedir sorusunu cevaplayabilmek için temele inmek gerekiyor. Hayvanların neden beyni var? Yaşamak için mi? O zaman bitkiler de yaşıyor ve beyinleri yok. Daha uzun yaşamak için mi? Muhtemelen hayır, çünkü ağaçlar çok uzun yıllar yaşayabiliyor.
Nörobilim uzmanı Robert Sylwester bu olayı şöyle açıklıyor: akıl ve hareket birlikte hareket ediyor. Bu hareket fiziksel de olabilir, bilişsel olarak bir bilginin bir yerden başka bir yere aktarılması da olabilir. Bitkiler hareket yetenekleri olmadığı için avcılara yem olmak dâhil her şeye katlanmak zorundalar. Hayvanlar ise avdan kaçmak, yemek bulmak, daha iyi bir yere yerleşmek amacıyla hareket ederler. Hareket etmemiz ve mantıklı kararlar alabilmemiz için zihinsel bir sisteme ihtiyaç duyarız. Fakat sümüklüböceğin de bir beyni vardır fakat mantıklı kararlar ya da seçimler yapamaz, içgüdüsel hareket eder. Bu böcek için akıl ve zeka söz konusu değildir. Çünkü akıl, ne yapacağımızı bilmediğimiz anlarda kullandığımız bir şeydir.
Hangi tür dans daha yararlı?
Dans etmek aynı anda bir çok beyinsel aktiviteyi bir arada kullanmamızı sağlar: hareketsel, duyumsal, rasyonel ve duygusal. Ayrıca sinirsel aktiviteyi de hızlandırır. Bütün dans türleri kalp ve vücut sağlığı açısından yararlıdır. Ama bir sonraki adımınızı düşünmenizi sağlayan dans türleri mental açıdan sizi daha iyi bir konuma getirebilir.
Şu anda itibaren dans etmeye başlayın ve bilişsel rezervlerinizi şimdiden doldurun, çünkü onlara çok ihtiyacınız olacak.
Kaynak :
Stanford Dance
İlginizi çekebilecek diğer yazılar: