Her yıl dünyanın en mutlu ülkeleri sırasıyla açıklanıyor. En son yayınlanan 2023 raporuna göre, Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Danimarka ise dünyanın en mutlu ikinci ülkesi olarak yer alıyor bu listede. Danimarka’nın bu başarısı, genel hayatın içindeki mutluluğu sergilese de bu mutlulukta ‘arbejdsglæde’ kavramının büyük bir payı var. Gelin, şimdi bu kavramın ne olduğuna ve Danimarkalıların kurumsal hayatta nasıl mutlu kaldığına birlikte odaklanalım.
Arbejdsglæde nedir?
Arbejdsglæde, ‘iş’ anlamına gelen ‘arbejde’ kelimesiyle ‘mutluluk’ anlamını taşıyan ‘glæde’ kelimesinin birleşiminden doğan bir kavram. Kelime anlamlarından da anlaşılabileceği üzere, bu kavram ‘iş yerinde mutluluk’ olarak biliniyor. Pek çok ülkede -özellikle de Türkiye’de- mesleğini çok seven insanlar bile kimi sabahlar yataktan çıkıp işe başlamak için kendisini mutlu ve motive hissetmiyor. Tabii, bu durumun altında ailevi sebeplerden ofis ortamındaki durumlara kadar pek çok neden yatıyor. Danimarkalılar ise arbejdsglæde ile iş yerlerinde ne kadar mutlu olduklarını tüm dünyaya gösteriyorlar.
İlginizi çekebilir: Dünyanın en mutlu ülkelerinin mutluluk sırları
İş yerinde mutluluk için Danimarkalılardan neleri öğrenmeliyiz?
Yapılan araştırmalara göre, mesleki görevler insan hayatının ortalama 13 yılını kaplıyor. Bu 13 yıl boyunca hobilerimizi doya doya yapamıyoruz ya da sevdiklerimizle merak ettiğimiz ülkelere seyahat edemiyoruz çünkü belirli sorumluluklar bizleri alıkoyuyor. Örneğin, iş yerimizdeki herhangi bir aksaklık evde olmamız gereken saatlerde bizleri iş yerimizde tutabiliyor. Bununla birlikte, iş yerinde keyif verici olmayan iletişimlerin gerçekleşmesi, nepotizm, göreve karşılık gelen maddiyata ulaşamama ve nicesi arbejdsglæde kavramını yani iş yerinde mutlu olmayı benimsememizin önüne geçiyor. Danimarkalılar ise bu durumlarla başa çıkmak için belirli kurallara uyuyorlar ve bu kavramı her daim yaşatıyorlar!
İlk olarak, Danimarkalıların çalışma saatlerinden bahsetmek istiyoruz. Bu ülkede iş-yaşam dengesi bir hayat tarzı gibi benimseniyor ve düz bir terim olmanın dışına çıkıyor. Ülkemizde haftalık çalışma durumu 40-45 saat arasında değişkenlik gösteriyor. Danimarka’da ise haftalık ortalama 27 saat çalışılıyor ve bu süre içinde görevler düzgün bir şekilde yerine getirilebiliyor! Ayrıca, Danimarkalı patronlar çalışanlarının motivasyonlarını, ruh hallerini, evsel durumlarını ve diğer etkenleri düşünerek de çok güzel tatil planları çiziyorlar. Bu işverenler, çalışanlara en az beş haftalık ücretli izin sunuyorlar ve bu tatil süresince çalışanlar herhangi bir mesleki durum için rahatsız edilmiyor.
Arbejdsglædeyi bir de doğum izni açısından incelemek istiyoruz. Ülkemizde doğumdan önce ve sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık bir izin tanınıyor ebeveyne. Danimarka’da ise bu izin tam tamına elli iki hafta! Bu elli iki haftanın otuz iki haftasında da devlet tarafından annelere maddi destek sağlanıyor. Bununla birlikte, Danimarka’da fazla mesai yapma durumu söz konusu bile olamıyor. Bu ülkede çalışanlar çalışma süreleri dolduktan sonra evlerine gidiyorlar ve sevdikleriyle kaliteli vakit geçirmeye başlıyorlar.
Danimarka’daki hem mesai saatleri hem de çalışma lokasyonu açısından gösterilen esneklik bir de eğitimle destekleniyor. Bu ülkede işverenler çalışanlarının sürekli gelişim göstermesi için onları ücretli eğitimlere katılmaya teşvik ediyorlar. Bununla birlikte, çeşitli şirket politikalarıyla çalışanların yeteneklerini geliştirmesi ve yeni yetenekler kazanması destekleniyor.
Mutlu, motive ve verimli çalışmak için yapabilecekleriniz
Her ne kadar ülkemizde Danimarka’nın iş kurallarına/yasalarına benzer yazılı kaynaklar mevcut olmasa da bireysel çabanızla mutlu bir şekilde mesleğinizi icra edebilirsiniz. Peki, nasıl mı? Aşağıda bahsettiğimiz ufak yöntemleri göz önünde bulundurarak!
İlk olarak, çalıştığınız yerden bağımsız olarak –uzaktan çalışma düzeni veya ofis ortamı- işe koyulmadan önce masanızı temizlemeye özen göstermelisiniz. Masanın üzerinde duran dağınık belgeler ya da çöp yığını işe odaklanmanızın önüne geçer ve bu durumu göz önünde bulundurmazsanız arbejdsglædeye ulaşamazsınız.
Masa temizliğinden sonra, dijital bir ortama ya da klasik not kağıtlarına günlük planınızı yazabilirsiniz. Bitirmeniz gereken işleri not kısmından sildikçe çalışma motivasyonunuzun daha da yükseldiğini fark edeceksiniz. Son olarak, çalışırken su içmeyi unutmamalısınız ve mola verdiğinizde işle alakalı hiçbir şey düşünmemelisiniz.
Daha fazla ipucu için şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- E-mail kaygısı: Gelen kutunuz stresinizi artırıyor mu?
- Mindful öğle arası rutini: Öğle yemeği molalarında dinlenmenizi ve yenilenmenizi sağlayacak öneriler
- Mindful bir iş hayatı: İş yerinde farkındalık sahibi olmak neden önemlidir?