Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için uzman tavsiyeleri

Hayata dair basit ama etkili birkaç tavsiye duymak ister misiniz? Günlük koşuşturmaların içerisinde hepimiz zaman zaman olumsuz duygu ve durumlarla, sağlık sorunlarıyla, yorgunluk ve stresle baş etmek zorunda kalabiliyoruz, ancak rutinlerimize ekleyeceğimiz küçük ama etkili alışkanlıklarla hem bedenimizi hem de zihnimizi daha mutlu tutabiliriz. USC Keck Medicine’den uluslarası üne sahip 5 uzman doktor, yaşamı optimize etmemize ve stresi en aza indirmemize yardımcı olacak çok basit görünen ama çok güçlü olan ipuçları sunuyor. Gelin, tavsiyelerine daha yakından bakalım ve her günümüzden en iyi şekilde yararlanmaya başlayalım. Hazırsanız işte uzman doktorların hayat tavsiyeleri:

Dr. Carolyn Kaloostian

Klinik aile hekimi olan yardımcı doçent Carolyn Kaloostian, hem beslenmeye hem de zihin sağlığına odaklanarak daha dengeli ve mutlu bir yaşam için önemli gördüğü ipuçlarını şöyle aktarıyor

Minnettar olun: Neye minnet duyduğunuz üzerine düşünün. Sabah, öğle veya akşam fark etmez. Önemli olan, bunu yaparken spesifik olmanız ve günde en az bir kez yapmanız. Minnettarlık, yaşama dair tutumunuzu bolluk odağında geliştirmenize ve hayatınıza daha fazla mutluluk çekmenize yardımcı olacaktır.

Öğle yemeğinizi huzur içinde yiyin: Ne yaparsanız yapın, masanızda öğle yemeği yemeyin. Öğle yemeği boyunca çalışmak, kendinize yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri olabilir. İş ve sorumluluklardan uzak olduğunuz (en az) 25 dakikayı, besleyici bir öğünün tadını çıkararak geçirin. Bu, sevdiğiniz sağlıklı yemeğin tadını çıkarırken zihninizin sıfırlanmasını ve tazelenmesini sağlayacak.

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Uplifers (@uplifers)’in paylaştığı bir gönderi

Dr. Rick A. Friedman

Kulak burun boğaz ve beyin cerrahisi profesörü Rick A. Friedman, ruh ve zihin sağlığımızı korurken bütüncül sağlığımızı ve sosyal ilişkilerimizi de iyileştirebilecek iki önemli konuya değiniyor:

Mola verin: Gün boyunca sık sık ara verin ve derin nefesler alın. Sık sık ara vererek vücudunuzun sıfırlanmasına ve gün boyunca sakin kalmasına olanak tanıyabilirsiniz. Bu sayede anksiyete ile ilişkili artan nabız hızı ve kan basıncını ortadan kaldırmak için küçük ama etkili bir pratik uygulamış olursunuz.

Anda kalın: Anda kalmaya gayret edin. Anda kaldığınızda, geçmişte olmuş olaylar veya gelecekte olacak olaylar hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Bunun yerine, ‘gerçekten’ anı yaşayabilirsiniz ve böylece daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam için gerekli olan ilişkileri daha kolay kurabilirsiniz.

Dr. Helga Van Herle

Kardiyovasküler Toraks Enstitüsü’nde bir kardiyolog olan Helga Van Herle, beslenme ve egzersize dair en kritik gördüğü iki tavsiyeyi paylaşıyor:

Evde yemek yapın: Dışarıda yemek yerine evde yemek yapın. Dışarıda yemek konforlu bir deneyim sunsa da yapılan çalışmalar, evde hazırlanan yemeklerle karşılaştırıldığında, hem fast food yiyeceklerin hem de restoran yemeklerinin yağ ve sodyum açısından daha sağlıksız olduğunu göstermiştir.

Hareket edin: Yürümeye başlayın veya merdivenleri kullanın. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak önemli. Ekran başında veya sevdiklerinizle çok fazla zaman geçirdiğiniz için hareket edecek zamanı bulmak zor olabilir, ancak bu zamanları kendiniz yaratabilirsiniz. Daha fazla yürümek için arabanızı varış noktanıza en uzak park yerinde park edin. Asansör yerine merdivenleri kullanmayı deneyin. Haftada beş kez beş kat merdiven çıkmak yaklaşık 302 kalori yakar. Bu, yılda 15 kilo kaybına neden olabilir.

Dr. Katherine Gibson

Klinik aile hekimi olan yardımcı doçent Katherine Gibson, yaşam kaynağımız olan suyun önemini bir kez daha hatırlatıyor ve şunları söylüyor:

Su için: Dehidrasyon yaşamamaya dikkat edin. Bunu yapmanın en iyi yolu, gün boyunca yanınızda tekrar kullanılabilir bir su şişesi bulundurmak. Optimal sağlık için günde en az 1.5-2 litre su içtiğinizden emin olun. Hidrate kalmak, enerji seviyenizi korumanıza, ruh halinizi iyileştirmenize, kabızlığı önlemenize, baş ağrılarını engellemenize, böbrek taşı riskini düşürmenize ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

Dr. Edy Soffer

Klinik tıp profesörü ve USC Sindirim Sağlığı Merkezi’nde bir gastroenterolog olan Edy Soffer, hem danışanlarına hem de diğer herkese kritik bir tavsiye veriyor ve akşam yemeklerine dikkat çekiyor:

Hafif bir akşam yemeği yiyin: Akşam yemeklerini hafif geçirin ve akşam yemeği ile yatma vakti arasında en az birkaç saat bırakın. Özellikle geç saatlerde yenen ağır bir akşam yemeğinin hemen ardından uyumak, rahatsız edici asit reflüsüne neden olabilir. İyi bir gece uykusu için akşamları hafif yiyin ve yatmadan önce yaklaşık 2-3 saat boyunca başka bir şey yemekten kaçının. Bu, sabahları kendinizi tazelenmiş hissetmenize ve günü enerjik bir şekilde karşılamanıza da yardımcı olacaktır.

Tüm bu tavsiyeler, aslında oldukça basit görünse de kelimenin tam anlamıyla altın değerindeler. Günlük rutinlerinize kolayca ekleyebileceğiniz bu alışkanlıklar ile mutluluğunuzu artırabilir, bütüncül sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Daha fazla uzman tavsiyesi için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Kaynak: forbes

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!