X

Daha sade bir hayat için: Tüketicilikten türeticiliğe

İçinde yaşadığımız çağda pek çok ürün ve hizmet olağanüstü bir hızla ayağımıza geliyor ve bize çeşitlilik sunuyor. Peki bunlara gerçekten ihtiyacımız var mı? Yediğimiz gıdadan kullandığımız kreme kadar aldığımız ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini biliyor muyuz? Peki, sahip olma imkanımız olduğu halde, daha iyi yaşamak için daha az tüketime gönüllü olabilir miyiz?

Gelin, tüketim alışkanlıklarımızı sorgulayalım ve tüketmek yerine türetmek için adım atalım:

  1. Türeticiliğin en aktif ortaya çıktığı alanlardan biri de gıda sektörü. Kendi balkonunuzda, bahçenizde mevsimlik sebze ve meyve yetiştirmeye ne dersiniz? Bunun için kırsalda olmaya gerek yok, şehirlerde de yiyeceğiniz gıdanın bir kısmını üretebilirsiniz. Üstelik bazı dernekler yılın belli dönemlerinde ücretsiz tohum ve fide dağıtmakta ve danışmanlık yapmaktadırlar. 
Bahçenizde veya balkonunuzda yiyeceğiniz gıdanın bir kısmını üretmeniz mümkün.

http://www.yeryuzudernegi.org/projedetay.php?id=51

http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7777

  1. ‘Kendim üretmem, öyle bir imkanım yok.’ diyorsanız gıda birlikleriyle tanışmalısınız. Bu sistemde üreticilerle tanışarak, hasattan pay satın alarak çiftlikleri destekleyebilir, karşılığında doğal gıdaya ulaşabilirsiniz.

http://gidatopluluklari.org/?page_id=96

http://www.yeryuzudernegi.org/projeler.php?pid=71

Gıda birlikleriyle tanışıp hasattan pay alarak, doğal gıdaya ulaşabilirsiniz.
  1. Semtinizdeki ekolojik pazarlara giderek sertifikalı ürün satın alabilirsiniz. Ekolojik ürün, tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşana kadar bütün aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı kimyasal girdi kullanılmadan üretiliyor ve sertifikalandırılıyor.

http://ekolojikpazar.org/

  1. Mutfağınızda katkı maddelerinden kurtularak kendi üretiminizi yapmanız mümkün. Doğa dostu bir çiftçiden aldığınız ekolojik undan çeşitli ekmekler; yoğurt, peynir, salça üreterek hem keyifli hem de sağlıklı bir sürece adım atabilirsiniz.

http://isilkayagul.com/florada-eksi-mayali-ekmek/

  1. Diş macunundan nemlendiriciye, sıvı sabundan çamaşır makinesi tozuna kadar, kişisel bakım ve temizlik ürünlerini de evde yapmak mümkün. Böylece hem ürünlerin içinde sadece olması gereken maddeler oluyor, hem de daha az ambalaj tüketiliyor.

http://www.zehirsizev.com/kisisel-bakim/

  1. Uzun zamandır dolapta bekleyen, size dar ya da bol gelen, kullanmak istemediğiniz eşyalarınızı verin. Şehirlerde takas pazarları oldukça yaygınlaştı. Bu sayede para ödemeden kıyafet, kitap, CD gibi pek çok ihtiyaç karşılanabiliyor.
  2. Kafe ve restoranlar yerine parklarda buluşun. Haftada birkaç kez bir ağacın altında oturun. Yapay ışıkları ile insanı yoran alışveriş merkezleri yerine, sırtınızı ağaca yaslayın. Bu yöntem hem ekonomik hem de güvenli. Ağaçların sakinleştirici etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Işıl Kayagül: Işıl, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunu. Okulu bitirdikten sonra formasyon alıp felsefe öğretmenliği yaptı. Her felsefeci gibi yaşamı sorguluyordu derken bir çağrı duydu zeytin ağaçlarından, arılardan. Türkiye’nin farklı bölgelerinde ekolojik çiftliklerde çalışmaya başladı. Kimi zaman çobandı kimi zaman gül toplayıcısı. Okula geri döndüğünde hikaye anlatıcılığı ve ekoloji kulübü çalışmalarını başlattı, öğrencileri ile birlikte perma kültür çiftliği ziyaretleri gerçekleştirdi. Geçen sene kalbinin çağrısını dinleyerek Köyceğiz’e bağlı bir köyde öğretmenlik yaptı. Şu anda masal anlatıcılığı ve ekoloji alanında atölyeler gerçekleştirmektedir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale