X

Daha mutlu olmanızı sağlayacak sosyal medya alışkanlıkları

Sosyal medya başkalarının hayatlarının tamamını veya gerçekte nasıl olduğunu birebir gösteren bir yer değil. Eğer bunu unutursanız, kendi hayatınızı başkalarının paylaştığı hayatıyla kıyaslama tuzağına düşmekten başka çareniz kalmaz.

Aslında bu durum son derece tehlikeli olabilir. İnsanın kendi hayatını başkalarının hayatıyla kıyaslaması yetersizlik, kıskançlık ve hatta nefret gibi duyguların oluşmasına nedne olabilir. Bu tür duygularla mücadele edilmediğinde ise stres, anksiyete ve depresyon kaçınılmaz hale gelir. Eğer zaten anksiyete veya depresyonla mücadele ediyorsanız, bu duygular durumu daha da kötüleştirebilir.

Hayatınızda olup bitenlere, düşüncelerinize, duygularınıza biraz daha yakından baktığınızda, aslında etrafınızda sizi tüketen pek çok negatif şeyin olduğunu görebilirsiniz. Sosyal medyadaki tüm o güzel vücutlar, mükemmel ilişkiler, harika arkadaşlıklar kendi hayatınızın mükemmel olmadığı hissi uyandırır. Kendinizi sık sık boşlukta ve herkesin sahip olduğu şeylerden yoksunmuş gibi hissedebilirsiniz.

Oysa sosyal medyayı biraz daha bilinçli kullanarak, tüm bu negatif şeyleri pozitife çevirebilirsiniz. Öncelikle şunu bilmelisiniz, bilincinizi ilgisiz bıraktığınızda, o kendi kendine iyi bakamaz. Yani eğer bilinçli olarak pozitif düşüncelere odaklanmazsanız, zihniniz kendiliğinden negatif düşüncelere yönelir. Eğer Facebook veya Instagram sayfanızda aşağı doğru inerken düşüncelerinize karşı farkındalık geliştirmezseniz, zihniniz kendiliğinden olumsuz düşünceler geliştirir. İkinci olarak bilmeniz gereken şey ise düşüncelerinizin duygularınızı etkilediği. Yani negatif düşünceler size kendinizi negatif hissettirir, pozitif düşünceler size kendinizi pozitif hissettirir.

Uplifers olarak sosyal medya kullanırken daha bilinçli ve daha mutlu olmanızı sağlayacak önerileri bir araya getirdik:

Başlamadan önce…

1. Niyetinizi belirleyin

Sosyal medya hesaplarınızla ilgilenmeden önce durun, nefes alın ve kendinize hedefinizi pozitif bir deneyim olduğunu hatırlatın.

2. Bulunduğunuz anda kalmayı unutmayın

Gerçekten mutlu olmanın tek yolu, yaşadığınız anda kalmak. Bunu hayatınızda ne kadar çok uygulayabilirseniz, negatif hisleriniz o kadar azalır. Ekrana dokunan parmaklarınızı hissedin, oturduğunuz koltuğu veya sandalyeyi düşünün, düşüncelerinizin arasında kaybolmamak için zaman zaman nefesinize odaklanın.

3. Temizlik yapın

Düzenli olarak bir şeylerden şikayet eden veya negatif içerikler paylaşan insanları takip etmeyi bırakın. Pozitif insanları ve sayfaları takip edin. Bunu yaparak, bilinçsizce aşağı doğru inerken ne kadar çok şeyin fark ettiğini göreceksiniz. Zihniniz her zaman iyi bir seçim yapmayabilir ama siz yapabilirsiniz.

Paylaşımda bulunurken…

4. Ne kadar beğeni alacağınızı düşünmeden paylaşın

Bilinçaltınızda ne kadar beğeni toplarsanız, o kadar çok onay aldığınızı düşünebilirsiniz. Tam tersi olarak beğeni toplamayan bir paylaşım, kendinizi sevgisiz de hissettirebilir. Oysa bu beğenilerin sizin kişiliğinizle, kişisel özelliklerinizle ilgili değil. Bazı insanlar sırf beğeni toplamak için para ödüyor. Bunun aslında ne kadar anlamsız olduğunu düşünün. Oysa kendinize ve paylaştığınız şeye güvenirseniz, işte o zaman gerçekten mutlu olabilirsiniz.

5. Şikayet etmek yerine başkalarına yardımı dokunan, olumlu içerikler paylaşın

Bu hem paylaşımlar hem de yorumlar için geçerli. Kendinize şu soruyu sorun: Paylaştığım bu içerik olumlu mu? Şikayet etmekten veya olumsuz tartışmalara dönüşebilecek içeriklerden kaçının. Bu, boşu boşuna enerjinizi tüketmekten başka bir şeye yaramaz.

Her gün en az bir kişiye iltifat etmeyi veya teşekkür etmeyi alışkanlık haline getirin. Çevrimiçi olduğunuzda, başkalarına olumlu ve sevecen mesajlar vermeye çalışın. Bunun sadece başkaları için değil, sizin iyiliğiniz için olduğunu unutmayın.

6. İçinizden gelen eleştiri dürtüleriyle mücadele edin

Negatif bir yorum aldığınızda, bunun gerçekliğini sorgulamak için kendinize biraz vakit tanıyın. Bu kolay olmayabilir ancak egonuzdan uzaklaşıp kendinize karşı dürüst olabilmek için bunu deneyebilirsiniz. Eğer doğruysa, söz konusu negatif yorumu yapan kişiye, bu konuya dikkat çektiği için teşekkür edin. Eğer doğru değilse, üzerinde durmayın ve o yorumu silin veya üzerinde durmayın ve boşverin.

Aşağı doğru inerken…

7. Yargılamayın

Bunu hepimiz biliyoruz peki ne kadar uyguluyoruz? Birini yargılamanın sonuçlarını zaman zaman kendinize hatırlatabilirsiniz. Biri hakkında negatif düşünceler beslediğinizde, kendini kötü hisseden o kişi değil siz olursunuz. Ayrıca negatif düşüncelerin negatif duygulara dönüştüğünü unutmayın.

8. Kıskanmanın ilham almak için bir çağrı olduğunun farkına varın

Başkalarına kıskançlıkla bakmak yerine onlardan ilham almaya çalışın. Sizin elde etmek istediğiniz şeyi bir başkası elde etmişse, bu sizin içinde mümkün olduğu anlamına gelir.

9. Zihninizin uydurduğu hikayeleri sorgulayın

Bunu bir deney olarak görebilirsiniz. Facebook sayfanızda 5-10 dakika boyunca aşağı doğru inin ve dikkatinizi yoğunlaştırın, zihninizde oluşan tüm hikayelerin farkına varın. Zihninizde bir şeyler oluştuğunda, kendinize bu hikayeye inanmanın faydalı olup olmadığını sorun. Yeterince iyi olmadığınızı düşünmenin size bir faydası var mı? Veya başkalarının hayattaki seçimlerini yargılamanın size bir faydası var mı?

Zihninizi yargılamak veya ona karşı öfkelenmek yerine onu sorgulayın. Daha bilinçli ve farkındalığı gelişmiş bir insan olmak istiyorsanız, zihninizi her zaman sorgulayın.

Kaynak:
Tiny Buddha
Elitedaily

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale