Daha iyi bir dost olmak için yapmanız gerekenler
Hayatımızın büyük bir bölümünü arkadaşlarımıza ayırırız. Sosyal bir çevre içinde olmak hem yaşam kalitemizi yükseltir hem de kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Fakat, arkadaş ilişkilerini güçlü tutabilmek için yapmamız gereken şeyler var. Arkadaşlarımızın kararlarını ve hareketlerini desteklemek ve aynı şekilde onlardan bu desteği görmek çok önemli. Bir arkadaşlık ilişkisinin olmazsa olmazları:
• Duygulardan, düşüncelerden ve ruh hallerinden çekinmeden rahatça konuşabilmek
• Yardıma veya tavsiyeye ihtiyaç olduğunda, utanmadan istemek
• Empati yapmak
• Güven eksikliği çekmemek
Uplifers olarak, daha iyi bir arkadaş olabilmeniz için yapılması gereken 8 şeyi sizler için derledik.
1. Zor zamanlarda arkadaşlarınızın yanında olun
Yazar Robert Locke zor zamanlarda arkadaşlarınızın yanında olmanın önemini günlük hayatımızda karşılaşamayacağımız bir örnekle açıklıyor. 2004 yılında Güneydoğu Asya’da yaşanan tsunami felaketinde binlerce İsveçli turist bulunuyordu. 2000’e yakın İsveçli hayatını kaybetti. Felaketten kurtulanlar, sonrasında travma ve depresyonla baş etmek durumunda kaldı. Yaşadıkları olumsuz olayların, acıların ve kayıpların psikolojilerindeki etkilerini azaltabilmek için terapiye başvurdular. Bu dönem boyunca, ailelerinin ve arkadaşlarının destekleri ve yardımları önemli bir rol oynadı. Gördükleri destek, ilgi ve yardım iyileşme süreçlerini hızlandırdığı biliniyor. Her zor zaman bu örnek kadar ağır olmasa da, yakınlarınızın her daim yanında olup onlara destek vermek, aranızdaki bağı güçlendirir.
2. Düzgün bir dille doğruları ifade edin
Çevrenizdekilerin yanlış davrandığını veya onları üzecek bir ilişki içinde olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu durumda susmak yerine, onları kıracak bile olsa kendi fikrinizi söylemek çok önemli. Arkadaşınız tavsiyenizi dinlemeyebilir, size kızabilir ama siz her durumda ona destek olmak için yanında olmalısınız. Dürüst olmak zor olabilir, ama gerçek arkadaşlığın en büyük göstergesi doğruyu söylemektir.
3. Dertleşerek sıkıntılarınızı hafifletin
Bir sorun veya dert hakkında konuşmak, üzerinizdeki yükün hafiflemesine yardımcı olabilir. Dertleşerek, başkalarının bakış açılarını öğrenebilir ve problemlerinize daha kolay çözümler bulabilirsiniz.
4. Olaylara daha olumlu ve yapıcı yaklaşın
Çevrenizdeki biri hayatını etkileyecek büyük bir karar vermek üzere olabilir. Bu karar, yeni bir iş, evlenmek veya taşınmak olabilir. Bu durumlarda söylenmemesi gereken cümleler şunlar:
• ‘’Yeteri kadar tecrübeli değilsin’’
• ‘’Çok rekabetçi bir sektör, başarılı olamayabilirsin’’
• ‘’Mutsuz olabilirsin’’
Bunlar yerine, daha olumlu yaklaşıp, yakınlarınızın kararlarını uygulamalarına teşvik etmeye çalışın. Önceden değindiğimiz gibi dürüst olmak çok önemli, ama doğruları söylerken de arkadaşınızın vermek istediği kararları tamamen ‘olmayacak’ gibi görmemeliyiz. Sonuçta, hayallerimizi gerçekleştirmek için, daha önce hiç yapmadığımız bir şeyler yapmamız gerekebilir.
5. İyi bir arkadaşlığın temel kurallarını bildiğinize emin olun
Arkadaşlık düzenli olarak emek, sevgi ve ilgi ister. Arkadaşlığınızın uzun sürmesi ve birbirinizden uzaklaşmamanız için bazı temel kurallar var:
• Düzenli olarak mesaj atarak veya arayarak arkadaşınızın keyfini sorun
• Doğum günleri gibi özel günleri atlamayın
• Düşünceli ve destekçi olmaya çalışın
• Arkadaşınızın morali bozukken, destek olacak mesajlar yollayın
• Arkadaşınızdan daha üstün olduğunuzu veya daha bilgili olduğunuzu düşünmeyin
• Arkadaşlarınızın dedikodusunu yapmayın
• Arkadaşlarınızın hem başarılılarında hem de kötü zamanlarında yanlarında olun
6. Kıskançlık yapmayın
Arkadaşlık ilişkileri bazen garip olabilir. Bazı insanlar diğerlerine göre daha kıskanç olabilir ve arkadaşlarını kimseyle paylaşmak istemeyebilirler. Bu durum, arkadaşlığa zarar verebilir ve karışışınızdakini sizden uzaklaştırabilir. Paylaşımcı olmak ve kıskançlığı kontrol altına almak arkadaşınızla aranızdaki ilişkiyi güçlendirir.
7. Arkadaşlarınızla düzenli görüşün
Yapılan araştırmalar, asosyal bireylerin diğerlerine göre daha kısa hayatları olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda asosyal bireylerin sağlık sorunları da daha fazla. Arkadaş çevresi içinde olmak ve düzenli olarak sosyalleşmek hayatınızı daha kaliteli ve sağlıklı hale getiriyor. Bu yüzden, boş zamanlarınızın çoğunu arkadaşlarınıza ayırmaya özen gösterin. Sosyal bir çevre içinde bulunmak günlük yaşantınızda da daha mutlu olmanıza yardımcı olacaktır.
8. İletişim kurmaktan çekinmeyin
Gerçek dostlara sahip olmak çevrenizdekilerle iletişim kurmayı kolaylaştırır. Birbirinize karşı açık olmak ve dertleşmek, günlük hayatınızda daha enerjik ve mutlu olmanızı sağlayabilir. Eğer arkadaşınızla bir anlaşmazlık veya tartışma yaşarsanız, kavga etmek yerine düşüncelerinizi birbirinizle paylaşıp çözüm bulmaya çalışın.