X

Daha iyi bir dinleme becerisi kazanmak için uygulayabileceğiniz 5 egzersiz

Sağlıklı bir iletişimin gereklerinden biri olan dinlemeyi, sesten anlam çıkarma olarak tanımlayabiliriz. Zihinsel bir çıkarım süreci olan bu eylem, iletişime harcanan vaktin yaklaşık yüzde 60’ını kaplar. Dolayısıyla önemi büyük bir beceridir.

Ne var ki modern çağın teknolojik gelişmeleri, dinleme becerimizi kaybetmemize neden oluyor. How to be Heard; Secrets for Powerful Speaking and Listening kitabının yazarı Julian Treasure, bunun birçok nedeni olduğunu belirtiyor. Treasure’a göre; dinlememizi kaybetmemizin nedenleri arasında, sesi kaydetme yollarını icat etmemiz önemli bir yere sahip. Önce yazıyla, sonra ses kaydıyla ve şimdi de video kaydıyla sesleri kaydetmeye başlamamız, doğru ve dikkatli dinlemenin değerini tamamen yitirmemize sebep oldu.

Dinleme becerisini kaybetmemizin bir diğer nedeni ise dünyanın artık çok gürültülü bir yer olması. Çünkü günümüzde, arka planda sürekli devam eden bir gürültü varken görsel ve işitsel olarak dinlemek çok zor ve yorucu bir hal aldı. Artık birçok kişi kulaklıklarına sığınıyor ve bu da Treasure’ın deyimiyle ses atmosferi paylaşılan büyük kamu alanlarını milyonlarca küçük kişisel ses kabarcıklarına dönüştürüyor. Ve sonuç olarak kimse, kimseyi dinlemiyor.

İlginizi çekebilir: Şiddetsiz iletişim ve ilişkilerde dönüşüm: Duymak ve dinlemek

Bugün geldiğimiz noktada; arka planda sürekli devam eden bir gürültü mevcut, ve bu yüzden görsel ve işitsel olarak dinlemek çok zor ve yorucu bir hal aldı

Dinleme becerisini kaybediyor olmak, şüphesiz ciddi bir sorun. Bilinçli dinlemenin her zaman anlayışı yarattığını düşündüğümüzde bunun önemini daha iyi anlıyoruz. Bu nedenle daha iyi bir dinleme becerisi için uygulayabileceğimiz bu 5 egzersize bakmakta fayda var:

Sessizlik

Yazar Treasure’a göre, günde sadece 3 dakikalık sessiz bir mola vermek, kulaklarımızı sıfırlamak ve yeniden ayarlamak için harika bir egzersiz. Böylece tekrar sessizliği duyabiliriz. Mutlak sessizliği sağlayamadığımız durumlarda ise dinginliği denememiz yeterli.

Karıştırıcı

Sesli bir ortamda aynı anda kaç ses kanalı duyabildiğimize odaklandığımız bu egzersiz, dinlemenin kalitesini geliştirmek adına harika bir yöntem. İster bir göl kenarında, isterseniz çok gürültülü bir kafede kulağınıza gelen ses karışımını inceleyip aynı anda birbirinden ayrı kaç tane kanal dinlediğinizi ayırt etmeye çalışarak bu egzersizi yapabilirsiniz.

Tadını çıkarma

Treasure’ın ‘tadını çıkarma’ adını verdiği bu egzersiz, sıradan seslerden keyif almakla ilgili. Treasure, bunun için çamaşır kurutma makinesinin sesini kullandığını ifade ediyor. Aynı şekilde herhangi bir elektrikli ev aletinin çalışma sesi ya da yağmur sesi gibi seslere odaklandığınızda gerçekten de bunların çok ilginç bir ritmi olduğunu fark edebilirsiniz.

Dinleme pozisyonları

Bu egzersizde ise ana fikir, dinleme pozisyonumuzu dinlediğimiz şeye uygun şekilde değiştirmemiz. Dinlemenin aslında duyduğumuz sesleri filtrelerden geçirmek olduğunu ifade eden Treasure, bu şekilde dinleme filtrelerimizle oynadığımızı belirtiyor. Karşımızdaki kişiyi dinlerken pozisyonumuzu buna uygun olarak değiştirmemiz, örneğin tamamen ona doğru dönmemiz bu filtreleri daha etkin olacak şekilde harekete geçirmemizi sağlayacak.

Dikkat verme

Dinleme becerisinin en temelinde yer alan dikkat vermeye Treasure, ayrı bir önem veriyor. Bunun için iletişim esnasında dinlediğimizi belli edecek bazı tepkiler vermemiz çok önemli. Takdir etme, özetleme, soru sorma gibi şeyler de Treasure’a göre iletişimde kilit rol oynuyor.

Yazar Julian Treasure’dan dinleme becerisiyle ilgili daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

 

İlginizi çekebilir: Söz gümüşse sükut altındır; Az konuşup daha çok dinlemenin 6 faydasıSöz gümüşse sükut altındır;

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale